----------------- ZPRAVODAJ ABC VÝŽIVY ----------------- Číslo: 07/2004 6. září 2004 ---------------------------------------------------------- Autor: Michael Muselík mailto:jakjime@quick.cz ---------------------------------------------------------- Tento zpravodaj je určen pouze pro registrované uživatele. Podmínky pro přihlášení či odhlášení odběru naleznete na konci tohoto zpravodaje. * * * * * * * Ač nám skončily prázdniny, tak to v žádním případě není důvod ke smutku. Proč? Protože je tady další číslo Zpravodaje ABC výživy! :-) V dnešním čísle jsem pro vás připravil zamyšlení nad naší stravou. Chcete vědět proč naše strava nestačí plnit svůj hlavní úkol? Zajímájí vás možnosti řešení tohoto problému? Pak čtěte dále. ========================================= PROČ MÁME NEDOSTATEK VITAMÍNŮ A MINERÁLŮ? aneb co nám chybí na talíři a následně i v našem organismu ========================================= Největším současným problémem naší výživy je, že není schopna dodat dostatečné množství některých základních živin do našeho organismu. A navíc obsahuje nadbytek chemických látek, které jsou pro lidský organismus škodlivé. # # # PROČ JÍME? Lidské tělo je velmi složitý organismus, který pracuje 24hodin denně. Aby mohl správné fungovat, potřebuje palivo – živiny. Pokud však nejsou dodávány všechny živiny v dostatečném množství, vyhovující kvalitě a optimálním poměru, nemůže náš organismus pracovat na plný výkon. A navíc může dojít k jeho poškození. # Hlavním úkolem výživy je dodat organismu veškeré potřebné živiny a stavební látky Jsou to sacharidy, bílkoviny a tuky jež jsou základními stavebními kameny a zdroje energie pro náš organismus a dále vitamíny, minerály a stopové prvky, aminokyseliny a enzymy, které spouští a regulují biochemické procesy v našem těle. V neposlední řadě sem patří i vláknina, která je nezbytná pro správnou funkci střev a tím vylučování tuhých zbytků potravy z organismu. Nefunguje-li správně toto vylučování, dochází k zahnívání zbytků stravy ve střevech a vzniklé toxické látky pronikají ze střeva do organismu. Největším současným problémem naší výživy je, že není schopna dodat dostatečné množství některých základních živin do našeho organismu. A navíc obsahuje nadbytek chemických látek, které jsou pro lidský organismus škodlivé. CO JE PŘÍČINOU? Současný životní styl. Žijeme ve smogem zamořených oblastech, stresováni hlukem, davem lidí, existenčními obavami, spěchem… Zemědělské půdy jsou vyčerpány a neobsahují dostatek některých důležitých živin. To následně způsobuje, že i v potravinách tyto látky chybí. Průmyslovým zpracováním a konzervací se potraviny dále znehodnocují a chemicky zamořují. Navíc jíme ve spěchu. Tím dochází k nedokonalému zpracování potravy v ústech a do žaludku se dostávají celé kusy potravy. Jejich trávení vyčerpává organismus a to málo užitečného co ze stravy dostaneme potom organismu použije na trávení. Jednoduše řečeno – průmyslem a působením lidské civilizace znečištěné životní prostředí nadměrně zatěžuje lidský organismus. Tím však rostou nároky organismu na přísun živin, kterých je v potravě méně a méně. Proč? To se dozvíte v následujícím odstavci. ZEMĚDĚLSTVÍ Jak prokázali angličtí odborníci na výživu, kvalita ovoce a zeleniny se již zhruba 50 let snižuje. Přání zákazníků kupovat pouze to, co lahodí oku, vedlo k dramatickému poklesu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků v plodech. Vědci ze Sussexu zkoumali různé druhy ovoce a zeleniny z hlediska obsahu těchto látek a porovnávali výsledky s údaji získanými v posledních 40 letech. Podíl životně důležitých minerálů poklesl v tomto období u některých druhů o více než 50 %. Tak např. obsah sodíku v tyčkovém fazolu poklesl téměř na nulu. Sodík je důležitý pro funkci nervové soustavy a tvorbu svalů. Brokolice ztratila během padesáti let okolo 75 % draslíku, který posiluje zuby a kosti. Stejné výše dosáhl i úbytek hořčíku u mrkve. Hořčík chrání tělo před srdečními chorobami, astmatem a ledvinovými kameny. U špenátu se snížil obsah železa v průměru o 60 %. Odborníci na výživu spatřují příčiny snížené kvality ovoce a zeleniny v moderním zemědělství. Stále více se na pole aplikují průmyslová hnojiva, která podporují růst užitkových rostlin. Půda je proto už dávno vyčerpaná. Navíc snahy šlechtitelů jsou směrovány na vývoj produktů, které krásně vypadají, jsou rezistentní vůči chorobám a lze je dlouho skladovat. # Výzkumy potvrdily výsledky studie publikované v časopise British Food Journal v roce 1997. POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL Potravinářský průmysl a chemické koncerny nás neustále přesvědčují, že kvalita našich potravin a výživy nebyla nikdy vyšší než teď, v době polotovarů a hotových jídel. Nabídka je skutečně pestrá, obaly lákavé, chutě dráždivé. Můžete nakoupit speciality ze vzdálených zemí, stejně jako luxusní delikatesy, zmražené hotové pokrmy, instantní minutky ze sáčku – nikdy v minulosti nebylo dostupné takové množství chuťových lákadel a možností ukojení chuti k jídlu. Avšak skutečná kvalita výživy je na mile vzdálena této podobě blahobytu. Čím více je potravina zpracovávána, to znamená rozmělněna, rafinována, zahřána, konzervována, či preparována, tím více ztrácí své původní kvality. Nejen že těmito procesy ztrácí mnohé látky potřebné k životu, nýbrž je ještě obohacována nežádoucími chemickými přísadami (konzervační látky, barviva, prostředky ovlivňující technologické vlastnosti, antioxidační činidla, arómata, sůl, cukr či umělá sladidla a mnohé další zákonem schválené chemikálie, tzv. „éčka“. Všechna tato aditiva mají zlepšit, či upravit chemické složení potraviny a fyzické vlastnosti jako ochranu před nežádoucími změnami. Např. skladováním klesá obsah vitamínu C v ovoci po několika týdnech na 2/3. U zeleniny je to ještě horší, neboť během několika dní klesá jeho obsah na nulu. Nakoupíme-li potraviny skladované v obchodě, ztrácíme 35% vitamínu A a 20% beta-karotenu. VAŘENÍ Během vaření může ztratit zelenina v průměru 75% obsahu vitamínů oproti čerstvému a syrovému stavu. Tato ztráta se však může pohybovat až do sta procent. Během varu se ztrácejí především vitamíny rozpustné ve vodě – vitamíny skupiny B, vitamín C. Posledně jmenovaný se ztrácí také v páře. Existují ale odolnější vitamíny – především vitamín A. Vaříme-li nad párou, je ztráta tohoto vitamínu nízká. Avšak při smažení je jeho ztráta veliká. Čím více a déle vaříme, tím více ničíme vitamíny. CHEMIZACE POTRAVY Každý občan západních průmyslových států přijímá v potravinách podle odhadů americké FDA (Food and Drug Administration) asi 2,5kg chemikálií ročně. Sortiment je nepřeberný – těžké kovy, pesticidy a další látky na ošetření rostli, zbytky hnojiv, veterinárních léčiv, hormony, radioaktivní látky, průmyslové odpadní a znečišťující látky a mnohá další residua a produkty vzájemných reakcí těchto látek, které mohou působit karcinogenně, mutagenně ba přímo toxicky. A k tomu ještě ony nespočetné, zákonem schválené potravinářské přísady – barviva, arómata, konzervační látky, plnidla apod. CO TO ZNAMENÁ? Neplnohodnotná strava tak neplní svoji základní funkci – dodat všechny nezbytné živiny – a dochází k narušení normálních funkcí našeho organismu. Tato nerovnováha se však nemusí projevit navenek okamžitě, ale může být skrytá. Organismus má totiž obrovskou „samouzdravovací“ schopnost a tak se snaží vyrovnávat tento nedostatek živin čerpáním z vnitřních zásob. Je-li však nedostatek živin dlouhodobý, dochází k postupnému čerpání těchto zásob až k dojde k jejich naprostému vyčerpání. Tak vzniká nemoc. # Člověk je jediný tvor, který svoji potravu před tím, než ji sní, zničí. LÉKY = CHEMIE Jak už jsem řekl výše, chemické látky nepřirozenou formou dodávané do organismu nejsou právě ideální pro náš organismus a naše zdraví. Často jsou to látky pro život škodlivé až nebezpečné. A pokud ještě navíc vědomě dodáváme do organismu, byť formou léků, je to jen urychlení devastace organismu a přirozených pochodů v našem těle. Každý slušný lékař vám řekne, že léky minimálně tolik škodí jako pomáhají. Tak proč nám je neustále předepisují? Na rýmu, kašel … a další život „ohrožující“ nemoci. Samozřejmě, pokud jste v ohrožení života a není jiné východisko a pak se nedá nic dělat. Ale proč chodit s kanónem na komáry? Zkusme se společně zamyslet! Osobně se mi velmi líbí termín „Byznys se zdravím“ jak trefně nazvala jednu ze svým knih Jarmila Průchová. Anebo si myslíte, že je tomu jinak? Co živí lékaře a farmaceutický průmysl? Naše zdraví nebo naše nemoci?? Co myslíte?? … # Když to všechno shrneme, dostává se na náš stůl neživá strava plná chemie. CO S TÍM? Existuje několik řešení, ale dle mého názoru je účinná pouze komplexní péče o své zdraví. Pochopením základních principů výživy a poznáním všech důležitých živin, jež naše tělo potřebuje, můžete zlepšit harmonickou rovnováhu v organismu, která je základem našeho celkového zdraví. Teoreticky máme dvě základní možná řešení: 1) Můžeme změnit životní styl, odstěhovat se na venkov, uskrovnit se, tvrdě pracovat jako naši předkové, pěstovat si bio-zeleninu, jíst pampelišky, lesní plody, domácí vajíčka … 2) Můžeme částečně kompenzovat nežádoucí momenty našeho životního stylu: cvičit, sportovat, v jídle se vyhýbat nejhoršímu a brát přírodní výživové doplňky a přírodní preparáty na pročištění organismu, posílení imunity a doplnění chybějících látek. Nejde zdaleka jen o známé vitamíny a minerály. Chybí nám též enzymy, chlorofyl, flavonoidy, nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a jiné přírodní látky. Jezte potraviny, které vám budou škodit relativně nejméně. Ale především! Dodávejte organismu všechny potřebné látky, které jsou nezbytné pro jeho správnou funkci – vitamíny, minerály a stopové prvky. Už víme, že naše současná strava toho není schopna! ČÍM JSOU PROSPĚŠNÉ DOPLŇKY VÝŽIVY PRO NÁS A NAŠE ZDRAVÍ? „Hlavním cílem doplňků stravy je podpořit samoléčebné schopnosti organismu a v případě použití klasických postupů a léků také omezit jejich negativní vedlejší efekty nebo přinejmenším zkrátit dobu léčby nebo rekonvalescence“ RNDr. Petr Fořt, CSc. # # # Tyto přípravky doplňují látky, které našemu organismu chybí. Podporují samoléčebné procesy, posilují imunitu a odolnost organismu a v neposlední řadě pomáhají při klasické léčbě. Jejich užíváním přistupujete mnohem šetrnější k našemu organismu a jeho problémům. Ty kvalitní neobsahují přidané chemické látky, které by zatěžovali organismus. # ŘÍKÁTE, ŽE JSTE UŽ NĚJAKÉ DOPLŇKY VÝŽIVY ZKOUŠELI, ALE BEZ ZNATELNÉHO EFEKTU? Pravděpodobně to způsobil nedostatek informací při výběru vhodného produktu. Ale díky poradně ABC výživy se vyhnete zbytečným chybám. Poradím vám jak s volbou vhodného přípravku, tak i navrhnu úpravu stravy pro vaše konkrétní potíže. Sice vám nemohu zaručit, že budete moci odbourat užívání klasických léků, se všemi škodlivými účinky, ale udělám vše proto, abych našel nejlepší řešení. A pokud nebudu schopen poradit já sám pokusím se najít odborníky, o nichž jsme přesvědčen, že UMÍ to, co já nezvládnu. JAK VYBÍRAT DOPLŇKY VÝŽIVY Chtějte za své peníze to nejlepší pro své zdraví. Chtějte KVALITU, KOMPLEXNÍ SLOŽENÍ A OPTIMÁLNÍ SKLADBU jednotlivých prvků. Chtějte PŘÍRODNÍ PRODUKTY bez přidaných chemických látek, barviv, konzervačních látek vhodné pro děti, těhotné a kojící ženy, sportovce, důchodce … prostě pro všechny! Bez výjimky. Vždy kontrolujte složení každého takového přípravku. Stačí jeden pohled na etiketu a víte na čem jste. Pokud obsahuje hodně látek označenými Exxx nesvědčí to příliš o kvalitě takového přípravku. Poohlédněte se po jiném. Ale na rovinu vám říkám, že za kvalitu si musíme zaplatit. Ale v tomto případě určitě nebudu váhat! Vždyť jde o mé zdraví! O vaše také. :-) CALIVITA VÁM NABÍZÍ ŘEŠENÍ Osobně jsem zvolil 100% přírodní doplňky výživy, vyráběné nejmodernější technologií a z těch nejlepších surovin. Mají optimální skladbu a komplexní složení. Vzájemná kombinace jednotlivých vitamínů a minerálů totiž zásadním způsobem může zvýšit účinnost takového přípravku. Žádný vitamín nefunguje samostatně, ale vždy potřebuje nějakého svého kolegu, parťáka. Když pečovat o své zdraví, tak pořádně. # VÍCE INFORMACÍ O VÝROBCÍCH CALIVITA: http://abcvyzivy.cz/vyrobky/vyrobky.htm http://abcvyzivy.cz/vyrobky/rysy.htm Pokud souhlasíte s tímto názorem souhlasíte, podívejte se na nabídku výrobků a služeb společnosti CaliVita. A klidně srovnávejte s konkurencí. Až se vrátíte zpátky, dáte mi za pravdu, že výrobky a především nabízené služby a poskytované informace jsou opravdu výjimečné! A s vědomím, že děláte maximum pro své zdraví, si můžete objednat výrobky, nebo se přímo stát členy CaliVita. PROČ ČLENSTVÍ? Získáte rádce a průvodce k lepšímu zdraví. K tomu slouží informace poskytované a přístupné všem členům. A to jak formou časopisu, tak i formou přednášek či seminářů. Dále získáte kvalitní výrobky s 30%-ní slevou jež vám pomohou zlepšit vaše zdraví. … TAK PROTO! # VÝHODY ČLENSTVÍ V CALIVITA NAJDETE NA: http://abcvyzivy.cz/cf/clenstvi.htm ========================================================== DODEJTE SVÉMU ORGANISMU TO NEJKVALITNĚJŠÍ PALIVO CALIVITA - VITAMÍNY, MINERÁLY A STOPOVÉ PRVKY PRO VAŠE ZDRAVÍ ========================================================== STAŇTE SE ČLENY CALIVITA a získejte prostředky pro komplexní péči o své zdraví. Získejte kvalitní výrobky a informace, které vám pomohou odhalit tajemství lidského zdraví. Chtějte pro sebe a své zdraví to nejlepší!! # CaliVita vám nabízí pomocnou ruku. http://abcvyzivy.cz/calivita.htm # Vyplňte a odešlete registrační formulář http://abcvyzivy.cz/cf/clenstvi.htm#registrace ========================================================== CO POTŘEBUJE NAŠE PAMĚŤ? V našem mozku se nachází nejméně 25 miliard nervových buněk. Ty jsou propojeny milióny nervových vláken, díky nimž je každá buňka v neustálém spojení s dalšími tisíci buněk. Komunikaci, která mezi nimi probíhá, zajišťují bioelektronické proudy a látky, jejichž úkolem je přenos informací. S jejich pomocí se informace dostanou až do "cílové stanice". Nervové buňky jsou velmi citlivé a snadno se poškodí, dokonale fungovat dokáží pouze za odpovídajících okolností. Paměť je závislá na koordinované činnosti různých částí našeho mozku. Nejsou-li zajištěny předpoklady a látky potřebné k fungování našeho organismu v dostatečném množství a kvalitě, nastanou různé poruchy, dokonce může dojít i k odumírání části nervových buněk. Urychlenému chátrání naších mozkových buněk můžeme zabránit a naši dobrou fyzickou kondici můžeme uchovat, pokud budeme ve věku nad 30 let pravidelné užívat potravní doplněk, který podpoří činnosti našeho mozku i svalstva. Takovým produktem je ENERGY&MEMORY obsahující cholin a lecitin, které jsou nezbytné pro obnovení mozkových i svalových buněk, antioxidanty - vitaminy C a E, zinek a selen, dále hořčík nepostradatelný při tvorbě energie a přenosu vzruchu, resp. gua-ranu s povzbuzujícími účinky. # DEJTE VAŠEMU MOZKU TO NEZBYTNÉ PRO JEHO SPRÁVNOU A OPTIMÁLNÍ ČINNOST. -------------------- # ENERGY&MEMORY – koupí tohoto výrobku získáte ZDARMA členství v klubu CaliVita http://abcvyzivy.cz/vyrobky/energy-memory.htm http://abcvyzivy.cz/calivita.htm ========================================================== JAK ČÍST VE TVÁŘI ANEB PROČ TVÁŘ (TĚLO) NEDOVEDE LHÁT... Seminář speciální pohledové diagnostiky Z tváře (a nejen tváře) každého člověka můžete přečíst, jaký je to člověk, jaké má vlastnosti i jaké má problémy (a nejen zdravotní). Na semináři proniknete (alespoň částečně) do tohoto "umění". Kdy: Pátek 24. 9. - neděle 26. 9. 2004 Kde: Poslův mlýn - Obora, Doksy u Máchova jezera Více informací: www.empatia.cz ### v poznámce uveďte číslo 0421600520. Je to důležité kvůli identifikaci! ---------------------------------------------------------- CALIVITA pro vaše zdraví ---------------------------------------------------------- Získáte rady a informace jak nejlépe pečovat o své zdraví. Osobně vděčím společnosti CaliVita za spoustu cenných poznatků a zkušeností. # Získejte průvodce k lepšímu zdraví http://abcvyzivy.cz/calivita.htm ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ SDĚLTE NÁM VAŠE NÁZORY: Podělte se o své poznatky, zkušenosti, názory atd. http://abcvyzivy.cz/guestbook/kniha.php Můžete také využít NOVÉ diskusní fórum http://abcvyzivy.cz/forum/index.php3 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘIHLASTE se k odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=SUBSCRIBE -------- ODHLASTE se z odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=REMOVE -------- Chcete hlídat změny na ABC výživy? mailto:jakjime@quick.cz?subject=HLIDAT Své dotazy či připomínky posílejte na adresu: mailto:jakjime@quick.cz?subject=PRIPOMINKY ---------------------------------------------------------- © 2004, Michael Muselík,ABC výživy, http://abcvyzivy.cz ----------------------------------------------------------