----------------- ZPRAVODAJ ABC VÝŽIVY ----------------- Číslo: 02/2005 15. února 2005 ---------------------------------------------------------- Autor: Michael Muselík mailto:jakjime@quick.cz ---------------------------------------------------------- Tento zpravodaj je určen pouze pro registrované uživatele. Podmínky pro přihlášení či odhlášení odběru naleznete na konci tohoto zpravodaje. ============ O B S A H : ============ 1/ Jaká je ideální výživa? 2/ K čemu slouží potravinové doplňky a jak je používat? * * * * * * * S některými z Vás se setkávám na Zpravodajem výživy již čtvrtým rokem. (Toto letí :)) Snažím se vám předávat ty nejdůležitější informace a nejnovější poznatky o výživě. Určitě si všichni uvědomujeme, jak významnou roli hraje výživa pro naše zdraví. Mnoho jsem přemýšlel na téma IDEÁLNÍ VÝŽIVY, ZDRAVÁ VÝŽIVA, RACIONÁLNÍ VÝŽIVA ... Ať to nazveme jakkoli, je to vždy způsob stravování, který nejlépe vyhovuje našemu organismu a prostředí v němž žijeme. Měli bychom také přihlížet k aktuální kondici a zdravotnímu stavu a také k ročnímu období. Je to velice komplexní problematika a nelze jednoduše stanovit konkrétní a přesná pravidla. Každý z nás jsme individualita a každý z nás je v něčem odlišný. A to se týká i stravování. Neexistuje žádný seznam potravin, který bez výjimky vyhovuje každému. A není ani možné říci, jezte toto, takto a tehdy a budete se cítit tak a tak. Je na každém z nás jaký životní styl a způsob stravování si zvolíme. Měli bychom však vždy respektovat naše tělo a vnímat jeho reakce, neboť to vám vždy říká, co se mu nelíbí. Jen jsme jej zapomněli poslouchat a svoji stravu přizpůsobujeme módním vlivům a tendencím. Ne vždy je pravda to, co hlásají bombastické TV reklamy. I potravinářský průmysl je jen byznys a v byznysu jde vždy a jen o peníze a zisky. A my jsme zdrojem těchto příjmů. Proč tedy neutrácet zato, co nám prospívá? NE CO NÁM CHUTNÁ, ALE CO NÁM PROSPÍVÁ!!! Slyšíte ten rozdíl? Existuje nespočet různých názorů a zdrojů informací, které výživu hodnotí naprosto odlišným způsobem. A jak se v tom má normální, nezasvěcený člověk orientovat?! ========================================================== JAKÁ STRAVA JE PRO MĚ NEJLEPŠÍ ? ========================================================== Snaha ujednotit výživové normy a předpisy nerespektuje jedinečnost každého z nás. Nejsme roboti. Pokud by tomu tak bylo, situace ve výživě i v medicíně by byla značně zjednodušená. Jaképak určování krevní skupiny před transfúzí? Jednotná strava, stejné choroby, jednotné léčebné postupy. PROČ TOMU TAK NENÍ?! Zřejmě proto, že v průběhu dlouhého vývoje na člověka působily odlišné životní podmínky. Také proto, že v genetické výbavě dochází ke změnám. Roli hraje i vnější prostředí. Ale nelze popřít, že dokonce také většina psychických a fyzických vlastností je dána dědičností. Stejně jako krevní skupiny. Dr. D´Adamo vysvětluje, že v případě, kdy bude nucen jíst pšenici a zapíjet ji mlékem a kdy místo toho, aby se stále hýbal bude sedět v kanceláři, jeho zdraví se rychle zhorší. Člověk krevní skupiny O je aktivní, fyzicky zdatný, odolný ke stresu - prostě od přírody lovec. Pokud musí konzumovat stravu, která mu svým složením nepřísluší, vychýlí ho to z rovnováhy. Naopak jedinec skupiny A není rozený sportovec ani není dravým podnikatelem, naopak má rád klid a možnost tvořivé jistoty. Z rovnováhy ho snadněji vyvede stres konkurenčního prostředí. Vyhovuje mu strava převážně sestavená z neživočišných potravin. Jakmile podlehne společné tradici a vžitým stravovacím zvyklostem a začne jíst hojnost masa, velmi brzy na to doplatí. Má totiž méně výkonný žaludek. Pokud je však jedinec skupiny O vyveden z rovnováhy, byť působením jiných faktorů než jedinec skupiny A, měl by na to reagovat změnou složení i úpravy stravy. Místo svého obligátního bifteku by si v tu chvíli měl dát třeba dušenou zeleninu s rýží na olivovém oleji a na kari. Pokud to neudělá, velmi brzy ho uslyšíte, jak si stěžuje, že mu jeho tolik oblíbená večeře dnes nějak nesedla. Možná jste si povšimli, že tento příklad má jeden velmi významný praktický dopad. Naznačuje, že ŽÁDNÁ teorie nebo nějaký byť velmi dobře vymyšlený systém v případě člověka nikdy nemůže fungovat dokonale. JAK TEDY POSTUPOVAT? ==================== Tady je každá rada drahá. Věřím, že každý z nás prostudoval mnoho informací na toto téma. Pokusím se tedy o velmi stručné shrnutí, které bude mít POUZE INFORMAČNÍ charakter a bude jen jakýmsi vodítkem. 1/ Zjistěte si svoji krevní skupinu 2/ Dodržujte zásady kombinované stravy 3/ NASLOUCHEJTE SVÉMU TĚLU! 4/ Reagujte na okamžitý stav a roční období 5/ Vyrovnejte příjem a výdej energii Že se to zdá býti složité? Čtěte dál a zjistíte, že tomu tak není. Vše vychází z daných zákonitostí, které jen musíte přizpůsobit svému organismu. Ad1) STRAVA A KREVNÍ SKUPINY ---------------------------- Krevní skupiny jsou základ, pokud však budete reagovat na to, co vám říká vaše tělo. Postupně vyřazujte zakázané potraviny a sledujte reakce vašeho organismu. Vyřaďte vždy jen jednu potravinu a sledujte reakce. A takto postupujte dále. V následující tabulce uvádím přehled obecně vhodných potravin pro všechny krevní skupiny. ---------------------------------------------------------- * Seznam potravin obecně nevhodných a naopak univerzálně vhodných pro nositele všech krevních skupin ---------------------------------------------------------- Skupina |VHODNÉ |NEVHODNÉ potravin | | ------------|---------------------|----------------------- MASO |Krůtí |Husí, vepřové, slanina ------------|---------------------|----------------------- RYBY&mořské |Kapr,losos,makrela, |Chobotnice,říční rak, příšery |sardinky,štika, |škeble,úhoř,ústřice, |treska |žába ------------|---------------------|----------------------- MLÉČNÉ |Kozí sýry a tvarohy, |Zmrzlina mléčná, produkty |Sojové mléko, tofu |parmazán, smetana a náhrady | | ------------|---------------------|----------------------- OLEJE |Olivový, |Kukuřičný, slunečnicový |z tresčích jater | ------------|---------------------|----------------------- LUŠTĚNINY |Fazole bílé, Hrách, |Vysoce individuální - |Zelený hrášek |je to největší problém ------------|---------------------|----------------------- CEREÁLIE |Proso, chléb rýžový, |Sojové vločky a granule |sojový,prosný |pšeničné otruby, tvrdá | |pšenice,kukuřičný škrob ------------|---------------------|----------------------- ZELENINA |Většina |Olivy černé a řecké, | |avokádo, kukuřice bílá | |a žlutá ------------|---------------------|----------------------- OVOCE |Značná část |Kokos, reveň (tzv. | |rebarbora) ------------|---------------------|----------------------- KOŘENÍ |Individuálně |Všechny druhy pepře, | |kečup, jetel, podběl ------------|---------------------|----------------------- A rozdělení podle jednotlivých krevních skupin najdete na stránkách ABC výživy: http://abcvyzivy.cz/krevni_skupiny.htm Pozn. Zmatek nad zmatek? ------------------------ Když si uvědomím, že někdy jsou v teorii krevních skupin a výživy povoleny, nebo spíše zakázány potraviny, které se většinou označují za zdravé. Proč by třeba zrovna škeble a ústřice měly být rizikové, kdežto hlemýždi velmi prospěšní? Proč se úspěšně prodává slunečnicový olej, když je v podstatě nevhodný? Jak to, že Řekové, kteří snědí tuny oliv jsou zdravější než my, kteří je většinou nejíme? A jak to, že olivy jsou nezdravé a olivový olej naopak téměř jediný zcela ideální? Ad2) PRINCIPY KOMBINOVANÉ STRAVY -------------------------------- Této problematice se plně věnuje Zpravodaj ABC výživy 09/2002 http://abcvyzivy.cz/archiv/2002_09.txt a 08/2003 http://abcvyzivy.cz/archiv/2003_08.txt Následující řádky jsou pouze výběrem nejdůležitějších pravidel. BÍLKOVINY musí být zprvu rozkládány v kyselém prostředí. TUKY jsou rozkládány až v tenkém střevě v alkalickém prostředí, ale v žaludku se chovají netečně a neovlivňují proces trávení ani bílkovin, ani škrobů. CUKRY, především jednoduché, podléhají v kyselém prostředí rychlému kvašení. Z toho plyne: 1. BÍLKOVINA A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU 2. CUKRY A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU 3. NEKOMBINOVAT ŠKROBY S BÍLKOVINAMI 4. NEKOMBINOVAT ŠKROBY A „ KYSELÉ" OVOCE Ad 3) NASLOUCHEJTE SVÉMU TĚLU! ------------------------------ Toto je vysvětleno výše Ad 4) REAGUJTE NA OKAMŽITÝ STAV A ROČNÍ OBDOBÍ ---------------------------------------------- V létě jezte více potraviny JIN a v zimě více potraviny JANG. Jste-li ve stresu, pak je vhodné jíst více potraviny JIN. Ale pozor! Extrémy přitahují zase extrémy. Volte proto potraviny, které jsou blíže neutrálu. Čím více JANG potraviny konzumujte, tím jste více přitahováni k JINU – alkohol a drogy jsou jeho extrémem. Stejně tak jako maso a sůl JANGu. Viz zpravodaj číslo 01/2005 http://abcvyzivy.cz/archiv/2005_01.txt ---------------------------------------------------------- Tabulka klasifikace potravin JIN a JANG: ---------------------------------------------------------- POTRAVINY JIN – UVOLŇUJÍCÍ (nevíce jin) <-- koření,alkohol,drogy,sladkosti,nápoje,oleje,mléčné výrobky,ovoce,semena,syrová strava,zelenina,luštěniny, obilí – kukuřice,žito,ječmen,oves --> (nejméně jin) ---------------------------------------------------------- POTRAVINY NEUTRÁLNÍ Rýže ---------------------------------------------------------- POTRAVINY JANG – STAHUJÍCÍ (nejméně jang) <-- obilí – jáhly,pšenice,pohanka mléčné výrobky,ryby,maso,zvěřina,vejce,sůl --> (nevíce jang) ---------------------------------------------------------- Pozn. Vždy však přihlížejte při výběru potravin ke své krevní skupině! Ad 5) ROVNOVÁHA PŘÍJMU A VÝDEJE ENERGIE --------------------------------------- Čím více energie vydáváte ve formě fyzické činnosti nebo v podobě produkce tepla pro udržení stálé tělesné teploty, tím více energie musíte přijmout. Následně jsou uvedeny všechny faktory, ovlivňující spotřebu energie. Více informací ve Zpravodaji ABC výživy číslo 08/2002 http://abcvyzivy.cz/archiv/2002_08.txt * * * * * POMOC PRO PRAXI --------------- Respektujte individualitu včetně vztahu výživy a krevní skupiny Věnujte čas a pozornost pravidelnému sledování zdravotního stavu, tělesné hmotnosti VĚNUJTE MIMOŘÁDNOU POZORNOST KVALITĚ STRAVY A HYGIENĚ VÝŽIVY NEVÁHEJTE S INVESTICÍ DO POTRAVINOVÝCH DOPLŇKŮ, NEOČEKÁVEJTE VŠAK OD NICH ZÁZRAKY NEBO VÝZNAMNÝ EFEKT V PRŮBĚHU NĚKOLIKA MÁLO DNÍ PÁR POSTŘEHŮ NA ZÁVĚR --------------------- a. ze stravy vylučte konzumaci uzenin s výjimkou čerstvé krůtí šunky b. nekombinujte sýry a vejce s masem v jednom jídle c. nepoužívejte příliš často přepálený tuk /smažení/ d. nepoužívejte "klasické kombinace" v jednom denním jídle ve smyslu : polévka, hlavní jídlo, moučník ! (raději zvyšte objem hlavního jídla, moučníky nechejte na období mezi hlavními jídly) e. drůbeží maso může být každý den. Preferujte však spíše krůtí a králičí maso, protože kuřecí je plné hormonů "ženského typu" (estrogeny) a zbytků antibiotik i když se to popírá. f. používejte doplňky výživy g. velmi dbejte na dostatečný příjem tekutin! Literatura: [1] Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti RNDr. Petr Fořt,CSc. http://abcvyzivy.cz/eknihy.htm/eknihy.htm#fort [2] Zdravá výživa nejen pro ženy (Pragma 1999) RNDr. Petr Fořt,CSc. ========================================================== K ČEMU SLOUŽÍ POTRAVINOVÉ DOPLŇKY A JAK JE POUŽÍVAT? RNDr. Petr Fořt,CSc. Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti http://abcvyzivy.cz/eknihy.htm/eknihy.htm#fort ========================================================== Po mnohaleté praxi s použitím potravinových výrobků různých firem a nakonec dokonce s vývojem a prodejem potravinových doplňků jejichž jsem autorem musím konstatovat, že přístup laické i odborné veřejnosti k jejich použití je přinejmenším „vlažný“. To má dvě základní příčiny - první je vrozená nedůvěra našeho národa k čemukoliv a komukoliv (čemuž se nelze divit) a druhou je cílené znevažování jejich působnosti ze strany odborné lékařské veřejnosti. Toto jednání má, jak jinak, opět dva motivy : - snaha odborné veřejnosti zachovat si kredit vševědoucnosti a nenahraditelnosti - snaha výrobců léků zlikvidovat stále rostoucí konkurenci Ani tomu se nelze divit když si uvědomíte, že ke schválení jediného léčiva jsou nutné roky vývoje a ověřování, patentování a následné reklamy, což všechno vyžaduje miliardové investice. Přitom výrobci potravinových doplňků mohou vyrábět téměř bez legislativních omezení a téměř bez investic do rozsáhlého vývoje. Také účinky specifických látek používaných v potravinových doplňcích jsou vědecky zkoumány Jistěže by bylo možné nalézt vědecké studie, jejichž výsledky neprokázaly významné příznivé účinky sledovaných potravinových doplňků. Stejně tak je možné nalézt práce prokazující opak. Není se čemu divit. Krátkodobé studie působení řady v potravinových doplňcích používaných látek nemohou posoudit jejich efekt, protože ten se - až na výjimky - projeví až za jeden či několik měsíců ne-li dokonce za několik let jejich více méně nepřetržitého použití! (ani vysoce odborné studie sledující efekt léků však nikdy nejsou jednoznačné! Mnohdy jsou dokonce zmanipulované.). Kromě toho moderní věda si netroufá vydat jednoznačné stanovisko k použití potravinových doplňků, protože ani zdaleka ne všechny jsou prověřeny dostatečně. Kromě toho je velmi obtížné specifikovat, která ze směsi v produktu přirozeně přítomných látek je odpovědná za efekt výrobku. Přestože to konzumentovi může být jedno, důležité totiž je, že působí, věda se snaží být exaktní a tudíž to chce detailně prozkoumat. Objektivní vědci však upozorňují na naprosto mimořádné vlastnosti řady přírodních produktů takže si již i farmaceutický průmysl „brousí zuby“ na jejich použití i když až po nalezení určité přírodní látky, kterou musí nějak upravit, aby mohla být patentována jako lék. S ohledem na to, že ani nejmodernější medicína dosud nedisponuje v potřebném rozsahu účinnými léky nebo postupy není důvod, proč by se nemohlo využít potravinových doplňků. Ty jsou zatím cíleny v oblasti sportu hlavně k prevenci, tedy k udržení dobrého zdravotního stavu, ale také k podpoře výkonu a nakonec i k urychlení a intenzifikaci regenerace. Jistěže ne všechny produkty účinkují 100% a ne vždy na každého. Z toho vychází „umění“ sestavit takové jejich spektrum, které se projeví významně ve všech nebo třeba jen v jedné ze zmíněných oblastí. OBROVSKÉ PLUS KVALITNÍCH POTRAVINOVÝCH DOPLŇKŮ Ono PLUS spočívá v tom, že se téměř vždy jedná o látky přírodní nebo přinejmenším přírodně identické, tedy nikoliv „umělé“ a pro organizmus zcela nepřirozené a vysloveně cizorodé. Bylo by chybou nepřiznat, že řada látek používaných v potravinových doplňcích je připravena synteticky. Ale nikdy to nejsou látky pro organismus nebo pro „přírodu“ cizorodé. Slýcháváme, že syntetické látky nejsou účinné. v řadě případů opak je pravdou. Vedlejší účinky podávání potravinových doplňků prakticky neexistují a když, tak zcela mimořádně. Nelze totiž vyloučit, že někdo náhodou nebude alergický na něco, což absolutně nelze předvídat. Efekt podávání spočívá ve zvýšení biologické hodnoty stravy, v podpoře přirozené schopnosti organismu bránit se proti nemocím stejně jako ve zvýšení odolnosti proti nefyziologické zátěži. Co víc si přát ? JAK SE ZORIENTOVAT V PROBLÉMU ? Především vymezením možnosti působení potravinových doplňků. Jejich aplikace je cílena do tří oblastí : 1. prevence zdravotního poškození 2. urychlení a optimalizace regenerace 3. zvýšení výkonu # # # A příště se již opravdu podíváme na jednotlivé elementy a potraviny k těmto elementům. Pokračování Zpravodaje ABC výživy 01/2005. Co vy na to? # # # Zajímáte se o doplňky výživy? Jste si vědomi, že ne vše co je dostupné je účinné a kvalitní? Oceňujete kvalitu služeb a nepohrdnete 30% slevou na přírodní doplňky výživy? Podívejte se na nabídku CaliVita: http://abcvyzivy.cz/calivita.htm ---------------------------------------------------------- CALIVITA váš průvodce pro zdraví ---------------------------------------------------------- Získáte rady a informace jak nejlépe pečovat o své zdraví. Začátečník zde nalezne pomocnou ruku. Osobně vděčím společnosti CaliVita za spoustu cenných poznatků a zkušeností. Přesvědčte se sami Získejte průvodce pro své zdraví http://abcvyzivy.cz/calivita.htm ---------------------------------------------------------- Přeji vám krásný den a pevné zdraví Michael Muselík jakjime@quick.cz ABC výživy http://abcvyzivy.cz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ SDĚLTE NÁM VAŠE NÁZORY: Podělte se o své poznatky, zkušenosti, názory atd. http://abcvyzivy.cz/guestbook/kniha.php Můžete také využít NOVÉ diskusní fórum http://abcvyzivy.cz/forum/index.php3 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘIHLASTE se k odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=SUBSCRIBE -------- ODHLASTE se z odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=REMOVE -------- Chcete hlídat změny na ABC výživy? mailto:jakjime@quick.cz?subject=HLIDAT Své dotazy či připomínky posílejte na adresu: mailto:jakjime@quick.cz?subject=PRIPOMINKY ---------------------------------------------------------- © 2005, Michael Muselík,ABC výživy, http://abcvyzivy.cz ----------------------------------------------------------