Vitamin C
Spolehlivý ochránce

  1. Vitamíny a minerály
  2. Doplňky stravy
Vitamín C
  

Posiluje imunitní systém a zvyšuje odolnost organismu proti nakažlivým nemocem. Prevence proti rýmám a nemocem z nachlazení.

Vitamín C - kyselina askorbová patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Je tedy po 2-3 hodinách po příjmu vyloučen z našeho organismu. V případě zvýšené fyzické námahy nebo tréninku ještě rychleji.
Naštěstí existují přípravky s označením delayed release (DR) umožňující průběžné vstřebávání, tzn. neustálou přítomnost a plynulost blahodárných účinků vitamínu C.

Občané Maďarska jsou právem hrdi na to, že vitamín C objevil jejich krajan Albert Szent-Györgyi. Byl první, komu se podařilo extrahovat vitamín C z papriky, a za tento vynikající objev dostal Nobelovu cenu.

Vitamín C je obsažen v různých druzích zeleniny a citrusových plodech, přesto však je jeho nejlepším přírodním zdrojem šípek. Skutečně kvalitní vitamín C bývá izolován především ze šípku, kde se vyskytuje spolu s flavonoidy, které účinky kyseliny askorbové ještě umocňují.

Jiný laureát Nobelovy ceny, známý biochemik Linnus Pauling, byl toho názoru, že vitamín C je možno použít jako prostředek proti mnoha chorobám, od prostého nachlazení až po rakovinu.

Je všeobecně známo, že nedostatek vitamínu C vyvolává kurděje.

Jako ostatní vitamíny, i vitamín C se snadno rozkládá, je citlivý na světlo, teplo a vlhkost vzduchu. Toto vše je třeba vzít v úvahu při jeho skladování.

V moderních přípravcích obsahujících vitamín C často nacházíme i bioflavonoidy. Nejsou to vitamíny v pravém slova smyslu, ale někdy je také nazýváme vitamínem P. Napomáhají vstřebávání vitamínu C, společně vyvíjejí lepší účinek.

Lidský organismus není schopen vytvořit si bioflavonoidy, proto je musí přijímat potravou.