------------------- ABC VÝŽIVY ZPRAVODAJ ----------------- Číslo: 01/2001 19. prosince 2001 ---------------------------------------------------------- Autor, Michael Muselík mmuselik@quick.cz ---------------------------------------------------------- Tento zpravodaj je určen pouze pro registrované uživatele. Podmínky pro přihlášení či odhlášení odběru naleznete na konci tohoto zpravodaje. ---- ÚVOD ---- Vážení přátelé, Posílám vám předvánoční číslo zpravodaje o zdraví a výživě. Na stránkách ABC výživy přibyl nový článek o důležitosti žvýkání potravy v ústech. Je zde popsán vliv na náš zažívací systém. ---- TÉMA ---- Následují úryvky článku: ........................................................... Důkladné pokousání jídla má hned několik významů: 1.ulehčíme žaludku zpracování celých nepokousaných kusů potravy 2.výživné látky obsažené v ovoci či zelenině jsou využitelné pouze lisováním, mletím či důkladným žvýkáním 3.ve slinách obsažený trávící enzym ptyalin - odborně nazývaný "amyláza" začíná již v ústech trávit sacharidy 4.z energetického hlediska získáme maximum energie z potravy právě důkladným rozžvýkáním v ústech ................... Např. makrobiotika v tom vidí základ a doporučuje zdravím lidem prožvýkání každého sousta alespoň 50×. Při vážnějších chorobách potom 150× až 200×. Existují záznamy o tom, že ze zdánlivě ztracených stavů se dostali pacienti, kteří neváhali každé sousto prožvýkat v ústech až 1000×!! ........................................................... Celý článek naleznete na adrese: http://jakjime.oceany.cz/clanky/zvykani.htm ------- RECEPTY ------- Následuje slíbený recept na zdravé štedrovečerní menu. ........................................................... KAPR S ČESNEKEM INGREDIENCE 4 větší porce kapra, citronová šťáva, máslo, 3 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce hladké mouky, olej na pokapání a na pečení, petrželka POSTUP PŘÍPRAVY Omyté a osušené porce kapra osolíme, dobře potřeme prolisovaným česnekem a pokapeme olejem. Necháme v chladu asi dvě hodiny odležet. Pak je posypeme moukou a pečeme na rozehřátém oleji dozlatova. Pečeného kapra podáváme s vločkami másla, pokapaného citronovu šťávou a posypaného nadrobno posekanou petrželkou s vařenými brambory. Doba přípravy: 30 min. Počet porcí: 4 Jako přílohu bych doporučil nejlépe zeleninový salát. Např MÍCHANÝ ZELENINOVÝ SALÁT INGREDIENCE 1 větší salátová okurka, 1 větší hlávkový salát, svazek ředviček, kebluben, 4 mrkve Zálivka: 4 lžíce oleje, 2 lžíce jablečného octu, 2 lžíce citronové šťávy POSTUP PŘÍPRAVY Omyjeme a osušíme okurku a nakrájíme na plátky. Salát opereme, necháme okapat a listy roztrháme na stejnoměrné kousky. Ředkvičky, kebluben a mrkve omyjeme, očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme jablečný ocet, citronovou šťávu, sůl, pepř, olej a rozkrájenou zeleninu vložíme do nálevu. Doba přípravy: 20 min. Počet porcí: 4 ........................................................... A pro mlsné jazýčky ještě pár tipů na zdravé vánoční cukroví. ........................................................... PLACKY Z OVESNÝCH VLOČEK smícháme 3 hrnky ovesných nebo žitných vloček, 1hrnek žitné nebo pohankové mouky, 3lžíce rozinek, trochu oleje, špetku soli a lžičku skořice. Tuto směs zalijeme 2-3hrnky vlažné vody tak, aby vzniklo vlhké tužší těsto. Necháme odležet alespoň 1hodinu /může být i přes noc/. Z tohoto těsta pak formujeme placičky, které pečeme na vymazaném plechu tak dlouho, až se oddělí od plechu. Nakonec je můžeme potřít povidly, posypat kokosem a podobně. KOLÁČ S TOFU A POVIDLY Korpus:uvaříme jáhly, které smícháme s žitnou nebo pohankovou moukou a vypracujeme těsto, do kterého můžeme přidat trochu nasekaných oříšků, skořici, badyán a hřebíček. Toto těsto narovnáme na namazaný a vysypaný plech, vlhkou rukou uhladíme. Těsto zapečeme ve vyhřáté troubě až se oddělí od okrajů. Mezitím si smícháme domácí povidla s tofu /sojový sýr/, rozmixujeme a přidáme oprané rozinky. Tuto směs dáme na korpus a zapečeme. Nakonec přidáme posypátko z mouky, sladěnky a trochu oleje, které můžeme dochutit namletými ořechy. Toto dáme nahoru a zapečeme. ........................................................... Přeji Vám klidné vánoce, mnoho dárků pod stromečkem, bujarého silvestra a pevné zdraví a mnoho úspěchů v roce 2002. Michael Muselík ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Doporučte ABC VÝŽIVY vašim přátelům. Přepošlete jim toto číslo, nebo použijte formulář na adrese: http://jakjime.oceany.cz/inform.htm ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘIHLÁSIT k odběru se můžete kliknutím na následující odkaz > mailto:jakjime@oceany.cz?subject=SUBSCRIBE anebo > odpovězte na tento e-mail a do předmětu dopište slovo SUBSCRIBE -------- ODHLÁSIT z odběru se můžete kliknutím na následující odkaz > mailto:jakjime@oceany.cz?subject=REMOVE , > případně odpovězte na tento e-mail a do předmětu dopište slovo REMOVE ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Starší čísla naleznete na adrese : http://jakjime.oceany.cz/archiv.htm Další zajímavé odkazy naleznete na adrese : http://www.caramba.cz/page.php?PgID=586 Zdravá výživa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pokud vám cokoli na ABC výživy CHYBÍ a nebo máte-li k obsahu tohoto zpravodaje připominky, dejte vědět na adresu mailto:jakjime@oceany.cz?subject=PRIPOMINKY, popř. odpovězte na tento e-mail a do předmětu dopište slovo PRIPOMINKY ---------------------------------------------------------- © 2001,Michael Muselík,ABC výživy,http://jakjime.oceany.cz ----------------------------------------------------------