------------------- ABC VÝŽIVY ZPRAVODAJ ----------------- Číslo: 01/2002 6. ledna 2002 ---------------------------------------------------------- Autor, Michael Muselík mmuselik@quick.cz ---------------------------------------------------------- Tento zpravodaj je určen pouze pro registrované uživatele. Podmínky pro přihlášení či odhlášení odběru naleznete na konci tohoto zpravodaje. ----- OBSAH ----- 1. Úvod 2. Téma 3. Zajímavosti 4. Recepty ---- ÚVOD ---- Setkáváme se nad prvním letošním zpravodajem zaměřeným na zdraví a výživu. Dnešní téma je množství vitamínů a minerálů v potravě. Otázkou tedy je: „Přijímáme dostatek základních mikroživin běžnou stravou?" ---- TÉMA ---- TRPÍME NEDOSTATKEM? Otázkou významu výživy a jejího vlivu na naše zdraví se zabývám na stránkách ABC výživy – http://jakjime.oceany.cz. Zcela jistě všichni víme, že jedním z hlavních úkolů potravy je dodat nezbytne živiny našemu organismu. Krom živin jsou však i nepostradatelné mikroživiny – vitamíny, minerály a stopové prvky. Při jejich nedostaku vznikají zdravotní potíže a onemocnění. Na následujících řádcích se podíváme na velmi zajímavé údaje a statistiky, tak jak je publikoval Dr. Michael Colgan ve své knize NOVÁ VÝŽIVA. Je pravdou, že tyto údaje odrážejí životní styl ve Spojených státech a údaje u nás se mohou lišit. Avšak znehodnocení potravin a jejich následné zpracování potravinářským průmyslem je na stejné úrovni. Navíc mnoho potravin je importováno právě ze Spojených států, mnohé další jsou pak vyráběny podle amerických receptur. Zkusme se alespoň zamyslet nad vlastním přístupem k výživě a tím i k vlastnímu zdraví! JAKÝ JE NÁŠ JÍDELNÍČEK? Prohlédněme si teď zcela oficiální úřední údaje a uvidíme, že znehodnocené potraviny, které většina lidí jí, nedodává dostatek potřebných živin. Studie „Výzkumný přehled o zdraví a výživě" (Health And Nutritíon Examination Survey, HANES) sledovala 28 000 lidí od 1 do 74 let v 55 rozdílných oblastech USA. Vyšetřila diety, které lidé právě pojídali, množství živin v krvi a příznaky nedostatečné výživy. Jako normu použila velice konzervativní hodnoty; i tak zjistila velmi závažná chybění důležitých složek. Jaké jsou tedy výsledky? Tak např. osm žen z deseti mělo ve svých dietách nedostatek železa (méně než 18 mg). Každá druhá žena měla nedostatek vápníku (méně než 600 mg). Nedostatek železa v krvi se vyskytoval v každém věku, u obou pohlaví, u všech ras a sociálních skupin - a to přesto, že americký bílý chléb a obilné výrobky jsou údajně „obohaceny" železem. Nadto mělo více než 60% těchto lidí alespoň jeden z příznaků nedostatečné výživy, a to nezávisle na výši příjmů. „Přehled o výživě v deseti státech USA" našel u 86000 lidí podobné výsledky. Např. V Michiganu měla více než polovina testovaných mužů i žen nedostatek kyseliny listové. V Texasu a ve Washingtonu každý čtvrtý muž a každá třetí žena měli nedostatek vitaminu A. V Jižní Kalifornii vždy jedna osoba ze tří měla nedostatek vitaminu B2 (riboflavinu). Tyto údaje při tom používaly velice konzervativní hodnoty doporučených denních dávek, reprezentujících přiměřenou výživu. Přesto ukázaly, že asi dvě třetiny sledovaných osob byly podvyživeny. A to studie sledovaly jen pětinu z 59 živin nutných pro udržení zdraví. Třetí vládní studie vedla k podobným výsledkům. „Přehled o národní spotřebě potravin" vyšetřil 15 000 domácností a zjistil, že třetina domácností požívá diety s nedostatkem vápníku a vitaminu B6 a pětina domácností s nedostatkem železa a vitaminu A. Novější údaje ministerstva zemědělství USA se zabývají výsledky studie u dalších 37 785 lidí. Rozbor se týká pouze 11 esenciálních živin a ukazuje, že převážná většina sledovaných osob jedla méně než doporučenou denní dávku vitaminů A a B6 a minerálů - vápníku, železa a hořčíku. Procenta lidí, kteří měli v této studii nedostatečný přívod živin, ukazuje tabulka 3. Tabulka 3: Přívod některých živin, zjištěný u 37 785 občanů USA ---------------------------------------------------------- Procento osob, Procento osob, Živina přijímajících méně přijímajících než doporučenou plnou doporuč. denní dávku denní dávku anebo více ---------------------------------------------------------- Vitamin B6 80 20 Hořčík 75 25 Vápník 68 32 Železo 57 43 Vitamin A 50 50 Vitamin B1 45 55 Vitamin C 41 59 Vitamin B12 34 66 Vitamin B3 33 67 Fosfor 27 73 [Literatura] Ministerstvo zemědělství USA, Food Technology Čím jste starší, tím je to horší. Nově Dr. Jacob Selhub a jeho spolupracovníci z Výzkumného centra lidské výživy Tuftovy univerzity vyšetřili u Američanů vyššího věku složení diety a krevní hladiny jen tří živin - kyseliny listové, vitaminu B6 a B12. Zjistili, že 60% sledovaných starších osob dostává příliš málo kyseliny listové, než aby mohla zabránit vzestupu krevní hladiny homocysteinu - a to je průkazně rizikový faktor srdečních onemocnění. Nejhorší bylo zjištění, že 80% těchto osob deklarovanou doporučenou denní dávku kyseliny listové v potravě opravdu dostávalo - ale tato dávka u nich zjevně nebyla dostatečná. V průvodní ediční poznámce k této studii, publikované ve velmi konzervativním Journal of the American Medical Assoclatlon, profesoři Meir Stampfer a Walter Willet z Harvardské univerzity uzavírají: „... je to rozumný argument pro doporučování multivitaminových přípravků každému jednotlivci". Studií s podobnými výsledky existuje ještě celá řada, ale nechci vás nudit neustále stejnými nekonečnými příklady. Důkazy, které jsme viděli, nám postačí. PROKAZUJÍ NADE VŠÍ POCHYBNOST, ŽE PRŮMĚRNÝ OBČAN /NEJEN AMERICKÝ/, POJÍDAJÍCÍ PRŮMĚRNÉ ZNEHODNOCENÉ POTRAVINY, TRPÍ VÁŽNÝM NEDOSTATKEM NEZBYTNÝCH, ESENCIÁLNÍCH ŽIVIN. EXISTUJE ŘEŠENÍ? Jelikož tento problém je natolik složitý, že se jej nepodaří vyřešit v dohledné době, pokud vůbec, pak každému z nás nezbývá, než se ochraňovat SAMI. Na stránkách ABC výživy a v dalších pokračováních tohoto zpravodaje se zcela jistě podíváme na význam používání potravních doplňků /vitamíny, minerály apod./ a jejich opodstatněnost ve vztahu k ochraně zdraví. Dále pak na to, jak můžeme hladiny základních živin ve svém těle uvést do pořádku přívodem těchto vitaminových a minerálních doplňků. Samozřejmě, další související otázkou je „Kolik kterých živin musíte jíst, abyste se účinně ochránili?". Ale o tom jindy. ŘEŠENÍ JE NASNADĚ. CHRAŇME SE SAMI! POUŽÍVEJME POTRAVNÍ DOPLŇKY VÝŽIVY. ----------- ZAJÍMAVOSTI ----------- VÍTE, ŽE ... nepřítelem číslo jedna jsou pro každého právě plísně a hniloby v potravinách? Nahnilou zeleninu či ovoce raději odmítněme koupit nebo pokud zjistíme vadnou potravinu až doma, raději ji vyhodíme celou. Plíseň nebo hniloba je totiž rozšířena v celém plodu, takže vykrajování je zbytečné. Zabraňme vykusování nahnilých kousků z ovoce, a to hlavně dětem. Plesnivý kompot nebo ovocný džem vyhodíme úplně celý, přestože je na povrchu i jen nepatrný náznak plísně. ... většina léčitelů naléhavě doporučuje, aby děti omezily konzumaci čokolády a kakaa? Tropické plísně, které se projevují šedavým povlakem a který je mylně zaměňován se sraženým tukem, jsou pro náš organismus nesmírným rizikem. Takový čokoládový bonbón nemilosrdně vyhoďme! Pokud přesto špatný bonbón sníme, musíme pomoci svému organismu následující l4dermí čajovou kůrou: v 1/2 1 vody vaříme cca 7 hřebíčků s cca 2 většími bobkovými listy. Tento čaj je vhodný i jako prevence před čokoládovou i kakaovou plísní. ------- RECEPTY ------- KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY 1 hrnek ovesných vloček; 1 malý květák; voda podle potřeby; 2 až 3 lžíce oleje; 1 cibule; stroužek česneku; majoránka; sůl Květák uvaříme ve vodě do poloměkka — asi 5 až 10 minut. Uvařený květák potom na drobno rozsekáme. Vodou z květáku zalejeme ovesné vločky, přidáme drobně nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, majoránku, sůl a květák. Vše promícháme a necháme asi půl hodiny odpočinout. Množství vody odhadneme tak, že směs nám po této době vytvoří hustou vazkou hmotu. Pak z těsta lžící vykrajujeme noky, ze kterých děláme placičky a ty opékáme na rozpáleném oleji. POHANKOVÉ LÍVANCE 1 hrnek pohankové jemné mouky; 1 a půl hrnku vody; olej, sůl; kvásek Asi 4 až 6 hodin před smažením lívanců si připravíme kvásek z pohankové mouky. K tomu použijeme 1 hrnek pohankové mouky, 10 g droždí, jedno vejce, hrnek vody a několik zrnek cukru. Kvásek připravujeme v teplé vodě. Vezmeme asi 2/3 z uvedeného množství vody, rozpustíme v ní droždí, cukr a vaječný žloutek a směs dobře rozšleháme. Pak přisypeme pohankovou mouku a opět rozšleháme. Nádobu s kváskem uložíme na teplé místo a když začne růst a kynout, přilijeme zbytek teplé vody, osolíme, přimísíme mouku, dobře rozšleháme a opět necháme kynout. Před druhým rozšleháním můžeme pro zjemnění přidat zbylý ušlehaný vaječný bílek. Potom z těsta pečeme lívance tak, že těsto lijeme na rozpálený olej. Pokud těsto nevykyne, jsou lívance tuhé. Když překynulo, jsou nakyslé. Na shledanou při přístím vydání zpravodaje o zdraví a výživě. Hlavním tématem bude význam a účinnost diet. Michael Muselík ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Doporučte ABC VÝŽIVY vašim přátelům. Přepošlete jim toto číslo, nebo použijte formulář na adrese: http://jakjime.oceany.cz/inform.htm ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘIHLÁSIT k odběru se můžete kliknutím na následující odkaz > mailto:jakjime@oceany.cz?subject=SUBSCRIBE anebo > odpovězte na tento e-mail a do předmětu dopište slovo SUBSCRIBE -------- ODHLÁSIT z odběru se můžete kliknutím na následující odkaz > mailto:jakjime@oceany.cz?subject=REMOVE , > případně odpovězte na tento e-mail a do předmětu dopište slovo REMOVE ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Starší čísla naleznete na adrese : http://jakjime.oceany.cz/archiv.htm Další zajímavé odkazy naleznete na adrese : http://www.caramba.cz/page.php?PgID=586 Zdravá výživa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pokud vám cokoli na ABC výživy CHYBÍ a nebo máte-li k obsahu tohoto zpravodaje připominky, dejte vědět na adresu mailto:jakjime@oceany.cz?subject=PRIPOMINKY, popř. odpovězte na tento e-mail a do předmětu dopište slovo PRIPOMINKY ---------------------------------------------------------- © 2002,Michael Muselík,ABC výživy,http://jakjime.oceany.cz ----------------------------------------------------------