------------------- ABC VÝŽIVY ZPRAVODAJ ----------------- Číslo: 04/2002 20. ledna 2002 ---------------------------------------------------------- Autor, Michael Muselík mmuselik@quick.cz ---------------------------------------------------------- Tento zpravodaj je určen pouze pro registrované uživatele. Podmínky pro přihlášení či odhlášení odběru naleznete na konci tohoto zpravodaje. ----- OBSAH ----- 1. Úvod 2. Diety I. 3. Zajímavosti 4. Recepty ---- ÚVOD ---- V dnešním zpravodaji se Vám pokusím přiblížit možná rizika diet. Ty jsou stále více populárnější, neboť lidé chtějí být huběnější a hubenější. Ne však vždy je to ku prospěchu jejich zdraví! ----- DIETY ----- Krásně štíhlá postava je snem mnoha mužů, dívek i žen. Většina se vydá na pospas některé ze „zaručených" diet. Je to však vždy bezpečné? Nyní se zajisté ptáte jaké riziko či nebezpečí skýtá taková hubnoucí dieta? Pokusím se Vám to ihned vysvětlit. Je-li dieta navržena správně, pak je samozřejmě zcela v pořádku. Musí však respektovat lidskou fyziologii. Pokud ne, může způsobit mnohé problémy, ba i poškození organismu. Dr. Paul Lachance z Rudgerovy univerzity v rozboru 12 populárních diet ukázal, že všechny vycházejí ze snížení kalorického příjmu až pod hranici, kdy přijímaná potrava nemůže tělu zabezpečit dostatek živin. A na takovéto dietě si nikdo nemůže udržet zdraví! Tyto nízkokalorické diety neokrádají tělo pouze o základní živiny, ale přímo devastují naše svalsto. Je-li denní deficit např. 500 kalorií, pak až 225 kalorií se hradí rozkladem svalových buněk. Tukové buňky totiž mají jen nepatrnou metabolickou aktivitu. Tzn, že se spálí jen velmi malé množství kalorií. Tuk je v tukových buňkách uložen jako železná zásoba. A ta čeká, kdy bude využita jako zdroj energie. Naopak svaly jsou neustále v pohybu. \-----------------------------------/ | SVAL JE POHONNÝ STROJ NAŠEHO TĚLA!| /-----------------------------------\ Paradoxně bylo zjištěno, že každý gram ztráty svalové hmoty snižuje váš bazální metabolismus /klidovou spotřebu energie/ a snižuje vaši schopnost SPALOVAT TĚLESNÝ TUK. A tak všechny zaručené diety drasticky omezující příjem energie představují zaručený recept na selhávání životních funkcí. Dalším faktem je to, že rychlá ztráta tuku vyvolá mohutnou obrannou reakci našeho organismu, který se tak brání ztrátě energetických zásob. A tak dochází k hromadění energie na úkor svalové hmoty. Látková přeměna se tak postupně spomaluje a snižuje se i schopnost spalovat tuky. Navíc se hromadí v těle nebezpečné jedovaté látky vznikající spalováním bílkovin. Když nakonec tuto diety nevydržíte a vrátíte se k normálnímu jídlu, pak si buďte jisti, že váhový úbytek těžce „vydřený" po dobu několika týdnů bleskově získáte zpět během několika dní. A navíc neuhradíte nic ze ztráty svalové hmoty. \--------------------------/ |NEEXISTUJÍ ZÁZRAČNÉ DIETY!| /--------------------------\ Nezanedbatelným faktorem je vliv genetických dispozic /dědičnosti/, vlivy různých onemocnění, vývojové poruchy apod. Co se týče onemocnění, pak nadváhu můžou způsobovat onemocnění ledvin, vaječníků, štítné žlázy a dědičné poruchy metabolismu. Další příčinou může být jakákoli hormonální léčba, či hormonální změny během těhotenství a kojení. Příště si nastíníme možná řešení! ---- [Reklama]-------------------------------------------- CITRIMAX & CHROMIUM přípravek snižující chuť k jídlu (90 tablet) Výrobce: 4 Life Cena : 468,- Složení: - Citrimax (Garcinia Cambogia) 250 mg - Chróm pikolinát 250 mcg Obsahuje hydroxycitrát, chrom a výtažek z rostliny Garcinia Cambogia. Účinné rostlinné látky a stopové prvky zabraňují tvorbě a ukládání tuků. Díky účinku snížení chuti k jídlu pomáhá těm, kteří drží redukční dietu. K čemu slouží - snižuje chuť k jídlu - omezuje přeměnu sacharidů na tuky - pomáhá udržovat hladinu energie - zvyšuje spalování tuků - snižuje hladinu cholesterolu Dávkování: Dospělí: 1-3 tablety 30-60 minut před jídlem. Dětem: maximálně 3 tablety denně ----------- ZAJÍMAVOSTI ----------- Víte, že... nebezpečná jsou i potravinářská barviva? Používají se v široké míře - od barevných bonbónů, žvýkaček, limonád až po pouťové pamlsky. Přestože příroda nabízí naprosto neškodné látky, které dokáží obarvit potraviny dokonce lépe. Může to být například cibule, rakytník, aronie (černý jeřáb), borůvka, řepa červená, atd. Kompenzací škodlivých barviv je konzumace menší petržele, 1/2 mrkve, případně i petrželové nati. Víte, že... v bramborách, které jsou častým pokrmem, se skrývá pro nás vážný jed? Nikdy nejezme nazelenalé brambory, ani našedlé nebo namodralé, nebo dokonce nahnilé. Opět nevykrajujeme, ale vyhodíme. Zelené brambory obsahují solanin, který velmi nepříznivě ovlivňuje činnost srdce a ledvin. Pro milovníky brambor je proto nutné buď vařit brambory s KMÍNEM, nebo pečené brambory alespoň zapíjet kmínovým čajem (1 čajová lžička kmínu se vaří ve 1/4 1 vody 5 minut). Kmín totiž obsahuje silice, působící nejen na dobré zažívání a bránící tvorbě plynů v zažívacích orgánech, ale zároveň vylučuje jedovatý solanin z brambor. ------- RECEPTY ------- Dnes něco pro mlsné jazýčky: VLOČKOVÉ PERNÍČKY Dva díly vloček smícháme s jedním dílem celozrnné mouky. Podle chuti a možností přidáme rozinky a oříšky, eventuálně perníkové koření /badyán, řebíček atd./. Smícháme s vodou a nechále nejméně hodinu odležet, nejlépe přes noc. Ze vzniklého těsta vytvoříme kuličky, ze kterých tlakem ruky na vymaštěném plechu vytvoříme placičky. Dáme péci, po upečení natíráme švestkovými nebo hruškovými povidly. Posypeme kokosem a dáme ještě trochu zapéct. MRKVOVÝ KOLÁČ Mrkev - třetina množství Uvařená rýže - třetina množství Uvařené jáhly - třetina množství Špetka soli Trochu oříšků Trochu oleje Mrkev nastrouháme, přidáme další suroviny. Promícháme, naklademe na pomaštěný a ohřátý plech. Necháme asi hodinu proležet. Případně ještě trochu dlaněmi po celé ploše uhněteme. Postiskáme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30-50 minut. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Doporučte ABC VÝŽIVY vašim přátelům. Přepošlete jim toto číslo, nebo použijte formulář na adrese: http://jakjime.oceany.cz/inform.htm ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘIHLÁSIT k odběru se můžete kliknutím na následující odkaz > mailto:jakjime@oceany.cz?subject=SUBSCRIBE anebo > odpovězte na tento e-mail a do předmětu dopište slovo SUBSCRIBE -------- ODHLÁSIT z odběru se můžete kliknutím na následující odkaz > mailto:jakjime@oceany.cz?subject=REMOVE , > případně odpovězte na tento e-mail a do předmětu dopište slovo REMOVE ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Starší čísla naleznete na adrese : http://jakjime.oceany.cz/archiv.htm Další zajímavé odkazy naleznete na adrese : http://www.caramba.cz/page.php?PgID=586 Zdravá výživa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pokud vám cokoli na ABC výživy CHYBÍ a nebo máte-li k obsahu tohoto zpravodaje připominky, dejte vědět na adresu mailto:jakjime@oceany.cz?subject=PRIPOMINKY, popř. odpovězte na tento e-mail a do předmětu dopište slovo PRIPOMINKY ---------------------------------------------------------- © 2002,Michael Muselík,ABC výživy,http://jakjime.oceany.cz ----------------------------------------------------------