------------------- ABC VÝŽIVY ZPRAVODAJ ----------------- Číslo: 13/2002 26. června 2002 ---------------------------------------------------------- Autor: Michael Muselík mmuselik@quick.cz ---------------------------------------------------------- Tento zpravodaj je určen pouze pro registrované uživatele. Podmínky pro přihlášení či odhlášení odběru naleznete na konci tohoto zpravodaje. --------- O B S A H --------- 1. Úvod 2. Téma – Ztráty živin -> vitamínů, minerálů atd. 3. Zajímavosti 4. Recepty ------- Ú V O D ------- Stále častěji slýcháme ze všech srtan "Jezte zdravě". Ano to je sice pravda, ale na druhé straně si musíme uvědomit co lze ještě považovat za "zdravou" stravu a "zdravé" potraviny či suroviny. Je jasné, že ne každá potravina splní toto kritérium. Ideální bude, když si všechno budeme pěstovat a zpracovávat sami. Ale dost! Zpět do relity!! Ta je totož zcela jiná. Zamysleme se dnes alespoň nad ztrátami živin z běžně dostupných potravin a surovin. Řekneme si, jak jsou potraviny znehodnocováni při průmyslovém zpracování, skladování, kuchyňské úpravě apod. Dále ještě zmíníme látky, které vylučují či ničí to málo, co do sebe z potravy dostaneme. ------- T É M A ------- „Naše znehodnocené potraviny, vyprodukované umělými hnojivy na vyčerpané půdě, se ještě dále ničí metodami masové produkce jako skladováním, sušením, vařením, mrazením, bělením, pasterizací, hydrogenací, filtrací a množstvím dalších postupů moderního zpracovávání potravin." [Nová výživa, Michael Colgan] - - - Již v úvodu tohoto zpravodaje jsem nastínil možné cesty a způsoby znehodnocování potravin. Mnohdy se totiž na náš stůl dostává tzv. "prázdná" strava. To je strava, která neobsahuje žádné, či téměř žádné živiny a mikroživiny. O jejich vlivu na naše zdraví pojednává mnoho článků na serveru: http://abcvyzivy.cz/clanky_fr.htm Nechci Vás nijak strašit, ani ohromovat svými vědomosti. Musíme si uvědomit, že realita je prostě taková. Přijmeme-li tuto skutečnost jako fakt, ulehčí nám to mnohá rozhodování. V žádném případě Vás však nenabádám, aby jste se "vykašlali" na kvalitu stravy a výživové hodnoty jednotlivých surovin přestali akceptovat. Strava stojí stále na předním místě. Její výživová hodnota, je však vlivem zpracování a uchování nedostatečná a nestačí krýt potřeby základních mikroživin. Proto je na místě doplňování těchto látek, pomocí doplňků výživy. DOPLŇKY VÝŽIVY POUZE DOPLŇUJÍ TO, CO CHYBÍ NA TALÍŘI! Výše uvedená věta má zásadní význam. Plyne z ní, že užívání doplňků výživy není SAMOÚČELNÉ, ale pouze ZASTUPUJE funkci naší stravy. Ale teď již konkrétně o tom, jaká strava se dostává na náš stůl. -- PĚSTOVÁNÍ --------------------------------------------- A začněme u pěstování rostlin. Již zde dochází k velkému úbytku živin, především minerálů, neboť zemědělská půda, je neustále zušlechťována různými hnojivy a chemickými přípravky, které mají zlepšit kvalitu půdy a tím i výnosy. Je-li půda takto "kultivována", rostliny potom nemohou vstřebat žádné stopové prvky, neboť v půdě nejsou! A v důsledku těchto pěstitelských metod není půda schopna regenerace a nemá možnost načerpat nové zdroje a nové živiny. JE SMUTNOU PRAVDOU, ŽE INTENZÍVNÍ VYUŽITÍ PŮDY PRODUKUJE ZELENINU A OVOCE CHUDÉ NA STOPOVÉ MINERÁLY. -- PRŮMYSLOVÉ ZPRACOVÁNÍ -------------------------------- Následné průmyslové zpracování potravin (tepelné úpravy, konzervace, pasterizace apod.) je další činitel, snižující kvalitu naší stravy. Přičteme-li k tomu dlouhé skladování, chladicí boxy — to vše způsobuje velké ztráty výživných substancí, které potřebujeme k ochraně našeho organismu. Musí skončit složitý systém distribuce, jaký je zaveden ve všech průmyslově vyspělých zemích, protože ke spotřebiteli dojdou jen zbytky pokrmů, oloupené o vše, co může sloužit zdraví. Vezměme například ovoce. Jak uvádí studie A. Fidanzy, množství vitamínu C obsaženého v pomeranči po krátkém čase prudce klesá. Taktéž se dá říci, že obsah kyseliny askorbové v jablku, které přišlo na trh po dvou měsících, se snižuje o dvě třetiny. A teď si představte, že obsah vitamínu C u zeleniny je na tom ještě hůře, protože po několika dnech klesá jeho obsah na nulu. Zásadní podíl na ochuzování o vitamíny však mají MODERNÍ technologie zpracování potravin a přípravy jídel. Jíme pečivo i chleba z bílé mouky. A právě bílá mouka je ochuzena o ten nejdůležitější zdroj vitamínů a minerálů, a tím je slupka obilného zrna zrna. Tato slupka je při zpracování obrušována. Tím je dosaženo prodloužené doby skladovatelnosti obilné mouky, ale to nejdůležitější (vitamíny, minerály, enzymy, rostlinné tuky, aromatické látky a vláknina) je odstraněno. Následuje pouze několik čísel, vyjadřujících ztráty minerálů tímto zpracováním: zinek 78%‚ chrom 98%‚ mangan 86 procent, vápník je ztracen ze 60%‚ fosfor ze 70%‚ hořčík z 84%‚ železo z 86% a selen se během rafinace mouky ztrácí z 15%. Bílá rýže, kterou jíme, nemá v sobě téměř nic a ztrácí tytéž výše uvedené minerály až z 90%. Je lépe konzumovat neloupanou rýži NATURAL, která obsahuje celá zrna a tím i podstatně více výživných látek. Když se toto všechno děje s prvky tak stálými a odolnými jako jsou minerály, pak si dovedete představit škody na vitamínech při průmyslovém zpracování a přípravě pokrmů. SUŠENÍ, KONZERVOVÁNÍ, VAŘENÍ ZELENINY ZNAMENÁ NIČENÍ SUBSTANCÍ, ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÝCH PRO NAŠE ZDRAVÍ. -- VAŘENÍ ----------------------------------------------- Na náš stůl přichází potrava, obsahující pouze nepatrné zbytky těch výživných látek, které náš organismus potřebuje nejvíce – vitamíny, minerály, stopové prvky apod. A vaření se také významnou měrou podílí na úbytku těchto živin. VĚTŠINA VITAMÍNŮ ROZPUSTNÝCH VE VODĚ JE VE VELKÉ MÍŘE NIČENA TEPLEM A VAREM. - - - Fidanza uvádí: „Během normální doby vaření může ztratit zelenina v průměru 75% obsahu vitamínů oproti čerstvým, syrovým stejným druhům zeleniny a ovoce. Tato ztráta se může pohybovat až do 100%" - - - Během varu se ztrácejí především vitamíny rozpustné ve vodě, jako thiamin (B1), riboflavin (B2), a vitamín C. VITAMÍN C se ztrácí, i když používáme tlakový hrnec (což je údajně nejzdravější způsob vaření). Vitamín C se ztrácí rovněž v páře a zaniká při varu. Existují však odolnější vitamíny — především A VITAMÍN. Vaříme-li nad párou, ztráta tohoto vitamínu je nízká. Avšak při smažení je naopak jeho ztráta značná. Čím déle vaříme, tím více narušujeme vitamíny. Obsah vitamínu A se sníží až o 16%‚ vaříme-li při 100 stupních po dobu 30 minut. A o 70% se sníží obsah A vitamínu při teplotě 160°C. Stoprocentní ztráta nastane, zůstane-li tuk na pánvi po dobu jedné hodiny. Při smažení zmizí A vitamín za 10 minut. BETAKAROTEN je stálejší, avšak při 180°C po 10 minutách mizí. U brambor se vitamín C ztrácí, dáme-li je vařit již oloupané. Vaření špenátu v páře po dobu 2 minut znamená ztrátu thiaminu, riboflavinu, vitamínu C a niacinu asi z 12%‚ zatímco vaření ve vodě po dobu 3—4 minut znamená ztrátu vitamínu C ve výši až 36 procent. VAŘENÍ POTRAVIN ZPŮSOBUJE ŠKODY, KTERÉ SI ANI NEUMÍME PŘEDSTAVIT. Dále pak, při propírání zeleniny ve velkém množství vody a jejím ponechání ve vodě do doby vaření si musíme uvědomit, že je to špatný zvyk, poněvadž všechny vitamíny a minerály rozpustné ve vodě odcházejí do odpadu. Pokud se týká CHEMICKÝCH PŘÍSAD a KONZERVAČNÍCH PROSTŘEDKŮ, chci zdůraznit, že jsme přímo ponořeni do chemických substancí všeho druhu a všech možných účinků. V případě dusičnanů a dusitanů sodných máme co činit s vysloveně škodlivými prostředky — a přece tolerovanými a používanými ve velkém množství denně konzumovaných potravin. Postačí si uvědomit, že dusitany tvoří v našich střevech nitrosaminy, což jsou vysoce škodlivé kancerogenní substance. Ovšem existují i způsoby konzervace, které nejsou škodlivé. Např. kyselina askorbová je určitě jedním z nejlepších prostředků. Jiný přírodní prostředek je alfa-tokoferol — vitamín E, který bezpečně slouží ke zvýšení stability nenasycených mastných kyselin a všech olejových pokrmů. KONZERVOVÁNÍ ČI SUŠENÍ NEZPŮSOBUJÍ TAK VYSOKÉ ZTRÁTY, POKUD NEBYLY PRODUKTY PŘED TÍM „OPRACOVÁNY" A SKLADOVÁNY DELŠÍ DOBU. -- ZMRAZENÁ JÍDLA --------------------------------------- I zmrazování by bylo dobrým způsobem konzervace potravin, pokud by vše probíhalo podle určitých pravidel. To je ovšem problém. Časté zmrazování, převoz, distribuce, převoz domů a naše nedůslednost v opětovném rozpouštění a zmrazování vyvolávají škodlivé procesy v molekulách potravin a unikání enzymů. Ostatně je třeba připomenout, že potraviny musí být konzervovány při nejnižších teplotách, protože pod 18°C se vitamínový obsah zachovává nezměněn. Zatímco při vyšších teplotách nad 9°C se jich ztrácí velké množství. * * * * Několik příkladů: ----------------- VITAMIN C: Obsah může být silně snížen pro destrukci vitaminu horkem a kyslíkem. VITAMIN B6: 50 - 70% se ztrácí při zpracování masa a 50-90% se ztrácí při mletí obilovin. KYSELINA LISTOVÁ: Až 50% se může zničit při domácí přípravě potravin, při zpracování a skladování. HOŘČÍK: Více než 80% se ztrácí odstraněním klíčku a zevních vrstev zrna. Skladované GRAPEFRUITY ztrácejí až 30% původního obsahu vitaminů B. MANDARINKY skladované po 8 týdnů mohou ztratit téměř polovinu obsahu vitaminu C. Kdykoli jíte JABLKO a všimnete si, jak během několika málo minut dužina hnědne. To je známka toho, že v jablku při skladování proběhly oxidační pochody, takže ztratilo většinu svých vitaminů. Bělení, které se běžně používá u zeleniny a ryb, může zničit třetinu až polovinu obsahu THIAMINU (vitaminu B1), RIBOFLAVINU (vitaminu B2), NIACINU, PYRIDOXINU (vitaminu B6) a VITAMINU C. Zmrazení MASA může zničit až 50% obsahu THIAMINU a RIBOFLAVINU a 70% obsahu PANTOTHENOVÉ KYSELINY. -- LÉKY A LÉČIVA ---------------------------------------- Toto je zcela samostatná kapitola, kterou uvádím spíše na doplnění celkové představy. Je důležité si uvědomit, že každý lék je chemikálie, a jako taková zanechává svůj neblahý podíl na lidském organismu. Dnes polykáme léky více než kdykoliv předtím. LÉKY — AŤ JSOU PŘEDEPSANÉ NEBO KOUPENÉ V LÉKÁRNĚ — MINIMÁLNĚ STEJNĚ ŠKODÍ, JAKO POMÁHAJÍ (přinejmenším z hlediska výživných látek). Léky velmi často zabraňují vstřebávání živin nebo ovlivňují jejich normální využití buňkou. Nové výzkumy ukázaly, že součásti běžných léků proti nachlazení, alergii a bolesti, snižují hladinu vitamínu A v krvi. Protože vitamín A upevňuje a chrání sliznice, které vystýlají nos, hltan a hrtan, jeho nedostatek vytváří vynikající podmínky pro množení bakterií a prodlužuje trvání nemoci. Přitom je vše vyvoláno prostředky určenými k léčení nemoci. KYSELINA ACETYLOSALICYLOVÁ — ACYLPYRIN — MŮŽE ZVÝŠIT VYLUČOVÁNÍ VITAMÍNU C Z ORGANISMU NA TROJNÁSOBEK. KYSELINA ACETYLOSALICYLOVÁ - nejčastější složka analgetik, léků proti nachlazení a proti zánětu nosních dutin, je zloděj vitamínu C. Už její malé množství může vystupňovat rychlost vylučování vitamínu C z organismu na trojnásobek. Může vyvolat nedostatek kyseliny listové a B vitamínů, čehož následkem bývá chudokrevnost a trávicí potíže. KORTIKOSTEROIDY (kortison, prednison), používané na zmírnění bolestí při zánětech kloubů, k léčení kožních, krevních a očních nemocí a astmatu, jsou v přímém vztahu k poklesu krevní koncentrace zinku. PROJÍMADLA a ANTACIDA, které užívají miliony lidí, vyvolávají poruchu kalciového a fosforového metabolismu v organismu. Každé laxativum, užívané ve větším množství, může způsobit velké ztráty kália. ANTIBIOTIKA a DIURETIKA (doporučované často při léčení vysokého krevního tlaku) jsou taktéž zloději kália. V tabulce uvádím stručný přehled nejpoužívanějších léků, které vyvolávají nedostatek vitamínů. LÁTKA „OKRADAJÍCÍ | „UKRADENA ŽIVINA" ----------------------------|------------------------------ alkohol (včetně sirupů | A,B1,B2 vitamín,biotin,cholin proti kašli, které obsahují | niacin, B,5 vitamín, kyselina alkohol), elixíry a některé | listová, magnesium léky, které nejsou | na předpis | | antacida | A vitamín,B vitamín. komplex | léky proti srážlivosti krve | A vitamín, K vitamín | antihistaminika | C vitamín | kyselina acetylosalicylová | A vitamín,B vitamín. komplex, (Acylpyrin) | vitamín C, kalcium, kalium | barbituráty | A,C,D vitamín,kys. listová | diuretika | B vitamínový komplex, kalium. | magnezium, zinek | fluoridy | C vitamín | orální antikonceptiva | kys. listová, B2,B6,B12,C,E | vitamin | penicilin (všechny formy) | B6 vitamín, niacin, K vitamín | prednison | B6,C,D vitamín,zinek,kalium | | kofein | B1 vitamín, inositol, biotin, | kalium, zinek, může bránit | i vstřebání kalcia a železa | tabák | B1 a C vitamín, kyselina | listová, kalcium ----------------------------|------------------------------ Věřím, že uvedená fakta Vás neodradila. Snažme se v co možná maximální míře omezovat ztráty výživných látek v potravě, samozřejmě tam, kde to ovlinit můžeme. Neovlivníme průmyslové zpracování potravin. Vybírejme tedy alespoň takové, kde škody vzniklé průmyslovou výrobou jsou nejmenší :-). Pevné zdraví Další informace můžete nalézt také např. v článku: http://abcvyzivy.cz/clanky/fcestrev.htm Použitá a doporučená literatura: -------------------------------- [1] VITAMÍNOVÁ BIBLE, Earl Mindell [2] VITAMÍNY A PREVENCE, Antonella Fantó [3] NOVÁ VÝŽIVA, Michael Colgan [4] KLINICKÁ VÝŽIVA, Keller, Meier, Bertoli ~=~ [ Reklama ] ~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~ Bezplatné poradenství v oblasti výžíva a zdraví: http://abcvyzivy.cz/konzultace.htm Výrobky California Fitness – kvalitní řešení pro vaše zdraví http://abcvyzivy.cz/cf/cenik.htm ~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~ --------------------- Z A J Í M A V O S T I --------------------- >> Plísně jsou neobyčejně odolné a nelze je vždy snadno v potravě zlikvidovat. Často nestačí ani teplota 100°C, zejména u masa. Lze je zničit teprve pečením. >> Na 60% moderní stravy je kontaminováno plísněmi. >> Vysokoproteinová strava obecně může být jednou z příčin zvýšených ztrát vápníku! – důsledkem je osteoporóza. >> Pro dokonalou ochranu před spálením na sluníčku vymačkejte 3-4 tobolky vitamínu A do opalovacího krému. ------------- R E C E P T Y ------------- SLADKÉ KUKUŘIČNÉ ŘEZY 2 šálky kukuřičné krupice, 2 šálky sojového mléko, 1 šálek vody, špetka soli, ovoce ---------- Mléko, vodu a špetku vody svařit a za stálého míchání přidat kukuřičnou krupici. Hustou kaši rozetřít na plech a hustě poklást ovocem (jablka, meruňky, švestky, třešně, hrušky apod.) nebo potřít marmeládou. Péci při teplotě 220°C. ZELENINOVÁ POMAZÁNKA 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 růžičky květáku, 2 mrkve, 1/2 hrnku ovesných vloček, sůl, petželová nať či pažitka, řeřicha, cibulová nať ---------- Na troše oleje osmahneme nakrájenou cibuli, jemně nastrouhanou mrkev a nasekaný květák. Dále si připravíme hustou slanou vločkovou kaši. Osmahnutou zeleninu smícháme s kaší. Budeme-li chtít dosáhnout větší jemnosti, podusíme zeleninu 3-5 minut a propasírujeme ji. Místo vločkové kaše můžeme také použít krém z rýže Natural. DÝŇOVÁ OMÁČKA 1/2 kg dýně Hokkaido (lze použít i obyčejnou dýni, cuketu apod.), 1 hrnek vývaru (zeleninového, rybího, z luštěnin), sůl, maizena – kukuřičný škrob ---------- Dýni Hokkaido pokrájíme na malé kostičky a ve vodě podusíme do měkka. Měkkou dýni propasírujeme přes sítko. Přidáme vývar, osolíme a povaříme. Omáčku zahustíme podle potřeby maizenou. Dobrou chuť :-)~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Doporučte ABC VÝŽIVY vašim přátelům. Přepošlete jim toto číslo, nebo použijte formulář na adrese: http://abcvyzivy.cz/inform.htm ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘIHLÁSIT k odběru se můžete kliknutím na odkaz > mailto:mmuselik@quick.cz?subject=SUBSCRIBE > anebo odpovězte na tento e-mail a do předmětu dopište slovo SUBSCRIBE -------- ODHLÁSIT z odběru se můžete kliknutím na odkaz > mailto:mmuselik@quick.cz?subject=REMOVE > anebo odpovězte na tento e-mail a do předmětu dopište slovo REMOVE * * * * * * * Velice rád uvítám vaše připomínky a dotazy. Témat je sice strašná spousta, ale rád vyhovám vaši požadavkům. Existuje- li téma, které vás zajímá, dejte mi vědět. Rád k tomu přihlédnu. Tento zpravodaj je určen především vám, čtenářům. NAPIŠTE SI O TO, CO VÁS ZAJÍMÁ. Dejte mi vědět na adresu: mailto:mmuselik@quick.cz?subject=PRIPOMINKY popř. odpovězte na tento e-mail a do předmětu dopište slovo PRIPOMINKY ---------------------------------------------------------- © 2002, Michael Muselík,ABC výživy, http://abcvyzivy.cz ----------------------------------------------------------