------------------- ABC VÝŽIVY ZPRAVODAJ ----------------- Číslo: 18/2002 3. října 2002 ---------------------------------------------------------- Autor: Michael Muselík jakjime@quick.cz ---------------------------------------------------------- Tento zpravodaj je určen pouze pro registrované uživatele. Podmínky pro přihlášení či odhlášení odběru naleznete na konci tohoto zpravodaje. --------- O B S A H --------- HYGIENA POTRAVIN -- 2. Dusičnany v potravinách SEMINÁŘ -- Potštát / listopad 2002 RECEPTY -- Jemné drůbeží rizoto --------- Dobrý den, večer, ráno, noc apod. Setkáváme se nad dalším vydáním téměř pravidelného :-) Zpravodaje ABC výživy. V minulém díle jsme začali cyklus o kvalitě potravin, který jsem nazval Hygiena výživy. Hlavním cílem je seznámit vás čtenáře s možnými riziky a ohroženími způsobenými různou kvalitou potravin. A jelikož se tento problém dotýká každého z nás, tak se budu snažit co nejpodrobněji probrat toto téma a ukázat na možná rizika nejrozšířenějších potravin. Dnes si řekneme něco o dusičnanech. --------------------------------------------- D U S I Č N A N Y V P O T R A V I N Á C H ---------------------------------------------- Nejrizikovějšími potravinami, co se týče obsahu dusičnanů, je zelenina. Mnoho lidí má proto obavu z její konzumace. Pokusíme se podívat na celý problém zblízka. Dusičnany jsou anorganické sloučeniny dusíku. Působí negativně tím, že omezují schopnost krevního barviva - hemoglobinu - přenášet kyslík. Dusičnany reagují také s organickými formami dusíku a společně tvoří rakovinu provokující nitrosaminy. Nitrosaminy působí toxicky i na játra. Nitrosaminy přijímané matkou ve stravě ve větším množství nebo tvořené v důsledku nevhodné výživy mohou negativně ovlivnit vývoj plodu u posléze kvalitu mateřského mléka. Dusičnany zhoršují využití živin poškozením trávicích enzymů. Negativně ovlivňují funkci štítné žlázy a podílejí se na vzniku poruch činnosti srdce a mozku. Na druhé straně samo složení zeleniny (ev. i ovoce) brání vstřebání a negativnímu působení dusičnanů, což prokázala sledování vegetariánů. Smutným faktem je skutečnost, že příjmu dusičnanů potravou je téměř nemožné se zcela vyhnout. Jejich příjem v malém množství však není přímo škodlivý zdraví. Dusičnany jsou přibližně z 80% (u starších lidí z 50%) vyloučeny ledvinami do moče. Nejcitlivější na dusičnany jsou malé děti -- kojenci -- v prvních měsících svého života. JE PROTO VELMI DŮLEŽITÉ POUŽÍVAT KOJENECKOU VODU!! Dusičnany a dusitany se bohužel velmi intenzívně používají pro ochranu masa a uzenin, případně i konzervované zeleniny a masných produktů včetně rybích! Nádherně červené maso a uzeniny i perfektně vybarvená zeleninová směs ve skle i v mražené formě jsou vždy krajně podezřelé!! DOPORUČENÍ ---------- Do ukončených dvou let věku se vyvarujte použití zeleniny, která obsahuje mnoho dusičnanů - jsou to především skleníkový hlávkový salát a špenát, včetně protlaku kedluben a ředkviček. Mrkev je také riziková, ale její klady vyváží riziko, které kromě toho můžete zásadním způsobem snížit již zmíněnými postupy. Pochopitelně optimální je pěstování vlastní zeleniny bez nadměrného hnojení. Hojnost jich je v pivě a víně, v některých lécích, v zelenině ošetřené pesticidy, v tabákovém kouři...ale i ve vzduchu a dalších součástech životního prostředí. Nebezpečným zdrojem mohou být také uzeniny a masové konzervy /i rybí/. V malém množství se dusičnany používají také do tvrdých sýrů. Ze zeleniny obsahuje největší množství dusičnanů rychlený salát ve sklenících a foliovnících. V menším množství pak salát, špenát, keblubna. OCHRANA: -------- Zásadní je MOŽNOST OBRANY použitím ANTIOXIDANTŮ. Jejich užíváním zvýšíte obranyschopnost organismu, nejen proti dusičnanům, ale také proti dalším škodlivým vlivům životního prostředí. Potravinová a ekologická situace se v nejbližší době radikálně nezlepší. A takto budete mít alespoň určitou jistotu. I když to nebude na první pohled patrné, věřte, že se to vyplatí. Vy i vaše děti budete zdravější po celý život. JAK SE ZBAVIT VĚTŠINY DUSIČNANŮ? -------------------------------- Vařením se ztrácí přibližně polovina dusičnanů. Zeleninu vařit v páře, vývar nepoužít Luštěniny před vařením máčet, při vaření jednou až dvakrát vodu vylít. LITERATURA: [1] Moderní výživa pro děti, RNDr. Petr Fořt,CSc. [2] Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti, RNDr. Petr Fořt,CSc. [3] abc zdravé výživy, Pavel Stratil ~~ (( MODERNÍ VÝŽIVA V PRAXI NA ABC VÝŽIVY )) ~~~~~~~~~~~ V minulém vydání jsem Vás informoval o elektronické verzi knihy RNDr. Petra Fořta, CSc. MODERNÍ VÝŽIVA V PRAXI pro těhotné, kojící a děti. Pro dnešní vydání jsem pro vás připravil prozatím alespoň UKÁZKOVOU KAPITOLU z této knihy. Můžete si udělat obrázek o kvalitě informací obsažených v této knize. V případě zájmu klikněte na následující odkaz: http://abcvyzivy.cz/download/demofort.pdf ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ------------------------------- SEMINÁŘ POTŠTÁT - LISTOPAD 2002 ------------------------------- PROGRAM SEMINÁŘE ---------------- Místo konání: ubytovna vojenských lesů a statků v městečku Potštát (mezi Olomoucí a Odrami) ČTVRTEK 31.10.2002 8:00 Prezentace - ubytování, snídaně 9:00 - 19:00 Tajemství čtení z tváře, dvanáct paláců + vše co dosud na seminářích nebylo (uši, obočí, vlasy, ruce, vrásky, věková mapa, odhalování budoucnosti, osud, atd.) Přednáší: Marcel Černoch, Radek Rovenský PÁTEK 1.11.2002 8:00 Prezentace - ubytováni, snídaně 9:00 - 19:00 Numerologie + astrologie devíti planet, působení čísel v našem živote (autogramiáda nové knihy) - nový pohled na vztah astrologie a numerologie + překvapení na závěr Přednáší: Ing.Milan Walek SOBOTA 2.11.2002 8:00 Prezentace - ubytováni, snídaně 9:00-13:00 FENG SHUI - řešení umístění nábytku, vhodný výběr barev, osvětlení interiérů atd. 13:00- 19:00 Řeč barev kolem nás (vlasy, líčení, oblečení...) + hodiny šťastného člověka - Tatvy (Akaša, Wayu, Tedžas, Prithivi, Apas) Přednáší: Ing. Jana Nováková, Marcel Černoch NEDĚLE 3.11.2002 8:00 Prezentace - snídaně 9:00 - 13:00 Karma aneb jak možno chápat konfliktní situace v našem životě a jak se jim můžeme vyhnout. (po A přichází B, jak se do lesa volá - tak se z lesa ozývá) ZÁVĚR - DISKUSE Přednáší: Radek Rovenský, Marcel Černoch --------------------------------------------------------- Nemusíte se účastnit celého semináře. Vyberte si témata, jež vás zajímají a přihlaste se pouze k účasti na TĚCHTO! --------------------------------------------------------- Tento program je pouze INFORMATIVNÍ. Detailní program dostane každý účastník při prezentaci. PŘIHLÁSIT se můžete zasláním odpovědního lístku a uhrazením níže uvedené ceny. CENA ZAHRNUJE: ubytování, plnou penzi, skripta a možná i překvapení. UBYTOVÁNÍ: ve 3-5 lůžkových pokojích se společným i vlastním soc. zařízením. Účastníci celého semináře budou mít v ubytování přednost. Jakékoliv dotazy volejte na tel 603 865 035. Kuchyně se bude snažit respektovat neutralitu pro VŠECHNY krevní skupiny. ZVLÁŠTNÍ POŽADAVKY NA STRAVU A UBYTOVÁNÍ HLASTE DOSTATEČNĚ PŘEDEM. MOŽNOSTI PLACENÍ: chcete-li si zajistit co možná nejzajímavější cenu a zároveň místo na tomto semináři zašlete polovinu z celkové částky na účet u KB Nový Jičín 377545-801/0100, variabilní symbol: 0421600520 nebo složenkou na adresu Marcel Černoch, Kujavy 14, 74244. Do zprávy pro příjemce uveďte kód : 0421600520. Vždy a všude uvádějte plnou adresu a jméno aby vám mohlo být zpětně zasláno potvrzení přijetí rezervace a zálohy, včetně plánku trasy příjezdu. POLOVINA ZÁLOHY JE NEVRATNÁ. --------------------------------------------- -->> PŘIHLÁŠKA JE PŘÍLOHOU TOHOTO EMAILU <<-- --------------------------------------------- ~~ [ Reklama ] ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ DO KONCE ROKU 2002 ČLENSTVÍ ZDARMA ---------------------------------- Stanete-li se členy CALIFORNIA FITNESS ještě dnes, získáte členství do konce tohoto roku ZDARMA. Informace : http://abcvyzivy.cz/cf/clenstvi.htm Registrace: mailto:jakjime@quick.cz?subject=REGISTRACE_CF ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ------------- R E C E P T Y ------------- JEMNÉ DRŮBEŽÍ RIZOTO -------------------- 400g krůtího masa, 50g cibule, 60g olivového oleje, 1/2 pórku, 120g hrášku s mrkví, sůl, sojovou omáčku 300g rýže natural Nejdříve si připravíme rýži: Důkladně ji přebereme, omyjeme a dáme dusit, 1 díl rýže 2 díly vody, sůl, kari koření, 1 polévková lžíce olivového oleje. Potom nakrájíme maso na malé nudličky. Nakrájenou cibuli osmažíme na olivovém oleji a přidáme maso. Orestujeme, osolíme, lehce zaprášíme kari kořením, ochutíme, přidáme zeleninu, nakrájený pórek a dusíme. Podle potřeby podléváme vodou. K měkkému masu přidáme dušenou rýži, zamícháme a je hotovo. Na talíři sypeme nastrouhaným sýrem. Dobrou chuť :-)~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Doporučte ABC VÝŽIVY vašim přátelům. Přepošlete jim toto číslo, nebo použijte formulář na adrese: http://abcvyzivy.cz/inform.htm ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘIHLASTE se k odběru mailto:subscribe@quick.cz -------- ODHLASTE se z odběru mailto:remove@quick.cz -------- DOTAZY či připomínky posílejte na adresu: mailto:jakjime@quick.cz?subject=PRIPOMINKY ---------------------------------------------------------- © 2002, Michael Muselík,ABC výživy, http://abcvyzivy.cz ----------------------------------------------------------