------------------- ABC VÝŽIVY ZPRAVODAJ ----------------- Číslo: 01/2003 7. února 2003 ---------------------------------------------------------- Autor: Michael Muselík jakjime@quick.cz ---------------------------------------------------------- Tento zpravodaj je určen pouze pro registrované uživatele. Podmínky pro přihlášení či odhlášení odběru naleznete na konci tohoto zpravodaje. * * * * * * * Dobrý den, Po delší odmlce přichází do vaší schránky opět zpravodaj o výživě a zdraví – Zpravodaj ABC výživy. Věříme, že i v tomto roce bude pro vás zdrojem poučení a praktických informací. Pokud se vám líbí, přepošlete jej svým přátelům. --------- O B S A H --------- -> NOVINKY NA ABC VÝŽIVY -> HYGIENA POTRAVIN -- RIZIKA POTRAVIN ANEB NA CO SI DÁT POZOR -> MARGARÍNY -- MODERNÍ TUKY?? -> .. PLUS NĚCO NA VÍC ------------- N O V I N K Y ------------- -- stránky ABC výživy postupně dostávají nový kabát. Je to činnost náročná a zdlouhavá a abyste nedostali šok :-)) změny a úpravy budou přicházet postupně. Zatím uvidíte novou grafiku a hlavně PŘEHLEDNĚJŠÍ NAVIGACI. Ta vám usnadní orientaci a pohyb mezi stránkami. ABC výživy -- http://abcvyzivy.cz/ -- na stránkách eKhiny - http://abcvyzivy.cz/eknihy.htm máte nyní k dispozici následující zajímavé tituly: 1/ MODERNÍ VÝŽIVA V PRAXI PRO TĚHOTNÉ, KOJÍCÍ ŽENY A DĚTI 2/ VITAMÍNY, MINERÁLY, STOPOVÉ PRVKY A JINÉ PŘÍPRAVKY 3/ PRŮVODCE PO KREVNÍCH SKUPINÁCH ANEB ŠTÍHLÍ A ZDRAVÍ PODLE SVÉ KRVE 4/ KUCHAŘKA PRO KREVNÍ SKUPINU B ANEB SPOLEČNÍK NA KAŽDÝ DEN Nabídka knih je volena tak, aby jste měli možnost čerpat opravdu KVALITNÍ a UŽITEČNÉ informace o zdraví a výživě. Mohu říci, že jsem po přečtení knihy Moderní výživa získal mnoho nových a zajímavých informací. ================= !!BONUS PRO VÁS!! ================= Uvedete-li při objednávce následující kód, získáte Z D A R M A knihu - REGIONÁLNÍ A STAROČESKÝ SLOVNÍČEK. Tato kniha a její recepty jsou součástí gastronomické sbírky, která je evidována v pražském Klubu sběratelů kuriozit a která byla v roce 1988 vyhodnocena jako Pozoruhodná a Špičková. -- ( -O-O- ) ------------------------------------------ NEVÁHEJTE a ještě dnes si OBJEDNEJTE některou z knih na ABC VÝŽIVY - http://abcvyzivy.cz/eknihy.htm ZÍSKÁTE zajímavé a důležité INFORMACE. k ó d p r o v á s ---> EKABC-5897465 OBJEDNÁVAT můžete i kliknutím na následující odkaz: mailto:jakjime@quick.cz?subject=EKNIHY_EKABC-5897465 ------------------------------------------------------- Dost bylo organizačních informací. Nyní konečně něco praktického ------- T É M A ------- Dlouho, opravdu dlouho jsem se zamýšlel nad tématem pro tento zpravodaj. Je mi jasné, že mezi spoustou informací, které se na nás valí ze všech stran NEZAPADNOU POUZE VĚCI ZAJÍMAVÉ A HODNOTNÉ! Doufám, že se alespoň zčásti podaří splnit toto obtížné kriterium. Dnešní téma je rize praktické a dotýká se stravy našeho každodenního života. ======================================== RIZIKA POTRAVIN aneb na co si dát pozor ======================================== Předpokládám, že není třeba připomínat, jak důležitou roli hraje strava v životě každého z nás. A jak by ne!! Jíme každý den a někteří i několikrát :-D. Není tedy divu, že potraviny, které konzumujeme ovlivňují nejen náš zdravotní stav, ale také psychickou a fyzickou kondici. Bohužel platí také pořekadlo: „Zvyk je železná košile“. A zaběhnuté zvyky se velmi obtížně mění a jelikož jsme tvorové pohodlní, tak se nám mnohdy ani nechce. Na druhou stranu, když slyším nesmyslné reklamy, valící se na nás ze všech médií, pak věřím, že lidé neznalí rezignují. Ale to není náš případ. Předpokládám, že jste již z našich předchozích zpravodajů získali informace, které již hravě využíváte a nenecháte se zprominutím „zblbonut“. Mrzí mne jen, že nejsem kočka či pes, neboť těm všichni doporučují a kupují stravu plnou vitamínů a minerálů. To jsem trochu zlehčil. Ale nyní si dovolím citovat slova odborníka, kterého si nade vše vážím. Je jím přední expert na výživu RNDr. Petr Fořt. * * * „Situaci s nabídkou a výběrem potravin na trhu je nutné chápat naprosto realisticky. Trh s potravinami je v prvé řadě ovládán snahou o zisk, nikoliv úsilím výrobce přispět ke zdraví konzumenta.“ RNDr. Petr Fořt,CSc * * * Jsou to sice tvrdá slova, ale naprosto přesně vystihují současnou situaci. Přesvědčuji se o tom pokaždé, když jdu nakupovat. Ono to sice není tak často, ale stačí to :-)) Nyní se ve stručnosti podíváme na co si dát pozor při nákupu a výběru základních potravin. MASO, RYBY, DRŮBEŽ ------------------ V syrovém stavu mohou být uvedené potraviny kontaminovány zdraví škodlivými mikroorganismy. Hlavně pak syrové ryby mohou vyvolat reakce vedoucí až k anafylaktickému šoku, který může ohrozit náš život. Maso a masné výrobky mohou obsahovat parazity -- tasemnice, škrkavky -- a celou řadu bakterií. Proto jej konzumujte vždy tepelně upravené. Maso může být také kontaminováno dusičnany, může obsahovat značné množství těžkých kovů, případně plísní a bakterií. Maso samozřejmě obsahuje také tuky. V nich pak lze nalézt chemické látky podáváné zvířatům v krmivu. I nevhodnou úpravou může dojít ke vzniku rakovinotvorných látek. UZENINY a mleté maso -------------------- V případě, že nejsou dokonale tepelně zpracovány, bývají zdrojem bakteriálních infekcí /Salmonelóza/. Samotné uzení vede ke vzniku rakovinotvorných látek. Z hlediska kombinace potravin, uzeniny kombinují BÍLKOVINU - TUK - ŠKROB (mouka). Tato kombinace je velmi těžko stravitelná. Navíc, jsou-li konzervovány, mohou absorbovat kov z tohoto obalu. DĚTI BY TENTO DRUH POTRAVIN NEMĚLI KONZUMOVAT VŮBEC!!! CHLÉB ----- Celozrnný chléb sice obsahuje více vlákniny a minerálů, ale také těžkých kovů. Navíc velmi rychle plesniví, je-li nevhodně skladován. Pozor také u balených chlebů - vždy pečlivě kontrolujte datum trvanlivosti. To platí u VŠECH POTRAVIN. Blíží-li se konec záruční doby, pak se raději poohlédněte po něčem jiném. Ať vás ani nenapadne kupovat prošlé potraviny, často tak VÝHODNĚ slevňované. Nikdy neušetříte!! Dětem může dělat problém klasický „kvašený“ chléb. Bílé netukové pěčivo doporučuji pouze v omezeném množství. Také připálenou kůrčičku omezte. O topinkách snad ani nemusím mluvit. TĚSTOVINY --------- Vyhněte se nesušeným těstovinám. Ty velmi rychle plesniví. Nejkvalitnější jsou pravé italské nevaječné těstoviny. Ty jsou vyrobeny z kvalitní mouky. Vícevaječné těstoviny jsou mnohem více náchylnější ke zkažení. MOUKA A VLOČKY -------------- Mohou být kontaminovány hmyzem či plísněmi a velmi snadno žluknou. To platí především o ovesných vločkách. Ty kupujte opravdu JEN ČERSTVÉ. MLÉČNÉ PRODUKTY --------------- Vyhněte se konzumaci smetanových a čokoládových zmrzlin a krémů. Dejte přednost zakysaným netučným tekutým výrobkům a „živým“ jogurtům. V případě sušených výrobků VŽDY kontrolujte DATUM TRVANLIVOSTI a neporušenost obalu. Nepoužívejte čerstvý tvaroh starší než dva dny. Dětem nedávejte tavené sýry, tvrdé sýry lze občas povolit. Zrající a plesnivé sýry /byť s „ušlechtilou“ plísní/ jsou značně rizikové!! OŘECHY A SEMENA --------------- Jsou-li čerstvé a kvalitní, jsou vynikající a hodnotnou potravinou. Ovšem ne solené či žluklé, nebo plesnivé. Nejvhodnější je sezamové či lněné semínko, para ořechy, arašídy. Pozor také na směsi s rozinkami a vločkami - trvanlivost a neporušenost obalu. OSTATNÍ ------- Pochopitelně nekonzumujeme potraviny nahnilé, plesnivé či jinak napadené. To platí o banánech /hnědé flíčky/, ananasu a dalším ovoci. Plesnivé marmelády VYHAZUJEME CELÉ!!! Nahnilou zeleninu či ovoce TAKÉ!!! To jsou samozřejmě jen základní obecná pravidla. Existují další vyjímky či doplnění, vycházející však vždy z individuálních podmínek či stavu. --> DOPORUČUJI STRAVU PODLE KREVNÍCH SKUPIN <-- Existuje přesné určení vhodných a nevhodných potravin na základě biochemických analýz reakcí potravin na krevní buňky dané krevní skupiny. Dále krevní skupina významně ovlivňuje i zdravotní stav a dispozice k různým nemocem. A konzumování potravin pro vás nevhodných může způsobit zdravotní problémy. Více informací naleznete na: http://abcvyzivy.cz/clanky/krev_vyziva.htm DALŠÍ INFORAMCÍ získáte také v knize PRŮVODCE PO KREVNÍCH SKUPINÁCH ANEB ŠTÍHLÍ A ZDRAVÍ PODLE SVÉ KRVE. Autorem je Jiří Bendák. Tato kniha se zabývá způsoby zlepšení zdraví a regulací tělesné hmotnosti. Součástí je přehled vhodných a nevhodných potravin pro každou krevní skupinu. Více informací na www: http://abcvyzivy.cz/vyrobky/eknihy.htm#krev ---------------------------------------------------------- ZJISTĚTE SI SVOJI KREVNÍ SKUPINU A STRAVUJTE SE PODLE NÍ!! ---------------------------------------------------------- V prodeji jsou také DOPLŇKY VÝŽIVY pro jednotlivé krevní skupiny, korigující nedostatky v jídelníčku a snižující riziko onemocnění geneticky daných jednotlivým skupinám krve. Více na http://abcvyzivy.cz/vyrobky/cal-uvod.htm Dofám, že uvedená fakta vás zcela neodradila, ale naopak naznačila cestu, kterou se vydat. Budete-li obezřetní a důslední, pak se není čeho obávat. =========================== MARGARÍNY -- MODERNÍ TUKY?? =========================== Stali se běžnou, každodenní součástí našeho života. Nalezneme je na pultech všech prodejen. Jsou propagovány jako zdravá součást našeho života. Je to opravdu tak? Jaký je jejich původ? Původní margaríny se vyráběly z hovězího loje, do kterého se vmíchávala smetana. Následně se začaly vyrábět tzv. ztužené pokrmové tuky, které se vyrábějí až dosud převážně pro potřebu cukrovinkářské a pekárenské výroby. Mají různé složení - bývají směsí olejů, ztužených olejů, sádla, kokosového tuku, hovězího loje, škvařeného sádla a ztuženého rybího tuku. Asi si říkáte nic moc.. Moderní margaríny, případně margaríny se sníženým obsahem energie nebo margaríny obohacené živými mléčnými bakteriálními kulturami jsou prakticky výhradně vyrobeny z rostlinných olejů. Všechny se chlubí nulovým cholesterolem a obsahem vitamínů (beta-karoten a vitamín E). Vitamíny jsou však obsaženy v zdravotně bezvýznamných množstvích. Je však dobře, že většinou již nejsou používány chemické konzervační látky. Výjimkou je česká specialita – „pomazánkové máslo“ v němž je v oleji obsažen smetanový zákys nebo mléčná syrovátka. Přes všechny uvedené výhody -- větší obsah nenasycených mastných kyselin, méně energie -- existuje i nevýhoda!! Tou je obsah TRANS MASTNÝCH kyselin. Ty vznikají v důsledku nedokonalé technologie ztužování olejů. Mnohé vědecké výzkumy poukazují na nepříznivý zdravotní vliv konzumace trans mastných kyselin. Dle těchto poznatků zhoršují tyto kyseliny činnost pohlavní soustavy, podporují vznik obezity aterosklerózy, vedou k tukovatění jater a k nervovým poruchám. Jedna studie realizovaná v Austrálii dokonce upozornila na pravděpodobnost vztahu stoupajícího výskytu astmatu a trans mastných kyselin. TAKŽE CO S TÍM? JE TO PLANÝ POPLACH ČI NIKOLI? Myslím si, že není třeba se o tom přesvědčovat na vlastním zdraví. Má rada je jednoduchá: JEZTE STEJNĚ TAK MÁSLO JAKO MARGARÍNY. POKUD JDE O POMAZÁNKOVÉ MÁSLO, TAM SE NENÍ ČEHO OBÁVAT. ZDE ŽÁDNĚ RIZIKO NEHROZÍ!! A na závěr informace o obsahu trans mastných kyselin v margarínech. Ve většině u nás dostupných margarínů je obsah těchto kyselin v rozmezí 12,9—23,8%. Výjimkou je CERES (41,8 %!) a OMEGA (36,5 %!). Nekupujte je! Příjemnou vyjímkou jsou produkty Povltavských tukových závodů Nelahozeves s velmi nízkým obsahem trans mastných kyselin (0,19 až 0,38%). MIMOCHODEM: ----------- Obsah trans mastných kyselin snadno sami zjistíte pohledem na etiketu výrobku, která MUSÍ obsahovat jeho podrobné složení. Hledejte slovo „hydrogenovaný“ nebo „částečně hydrogenovaný“. Toto slovo také najdete na etiketách dalších výrobků, jako chléb, pěčivo, cukroví, čokolády, mražené výrobky, upravované masné produkty. ~~ [ Reklama ] ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ CHROMIUM MAX 500 - CHRÓM ( 100 KAPSLÍ) 410,-Kč ---------------- Kapsle obsahující chelátově vázaný organický chrom ve formě pikolinátu. Je nepostradatelný k odbourání živin, převážně tuků a cukrů. K čemu slouží - podílí se na regulaci hladiny krevního cukru - zlepšuje činnost slinivky břišní a proto je velmi vhodným doplňkem pro diabetiky - snižuje hladinu cholesterolu v krvi - zpomaluje stárnutí - preventivně působí proti vzniku šedého zákalu - chróm je nezbytný při redukční dietě - zvyšuje výkonnost sportovců - zlepšuje tvorbu energie a svalové hmoty - významnou měrou se podílí na vývoji plodu DÁVKOVÁNÍ: 1 kapsle denně, nebo podle určení lékaře. OBJEDNÁVKY: mailto:jakjime@quick.cz?subject=OBJEDNAVKA_CHROM + + + >> ANO, CHCI SLEVU 30% << + + + http://abcvyzivy.cz/cf/clenstvi.htm ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Na závěr vám, pro vaši ilustraci, představím knihu, která je nabytá novými a praktickými informace o výživě. A informace v ní obsažené jsou platné PRO VŠECHNY!!! -->> NÁŠ TIP <<-- MODERNÍ VÝŽIVA V PRAXI PRO TĚHOTNÉ, KOJÍCÍ ŽENY A DĚTI autor RNDr. Petr FOŘT, CSc. OBSAH: ------ Úvod Kapitola 1. Co nás čeká ve výživě po roce 2000 Kapitola 2. Výživa v těhotenství Kapitola 3. Výživa kojící ženy Kapitola 4. Praktické problémy výživy Kapitola 5. Výživa dítěte Kapitola 6. Víte co jíte? Kapitola 7. Zajímavosti ze světa výživy a potravin Kapitola 8. Alternativní stravování Kapitola 9. Stravování malých sportovců Kapitola 10. Diety pro potravinové alergiky Kapitola 11. Výživa tělesně postiženého dítěte Příloha 1. Základní seznam aditiv - „éček“ Příloha 2. Vaříme pro děti ---------------------------------------------------------- TO PROSTĚ MUSÍTE PŘEČÍST!! S T A Č Í K L I K N O U T http://abcvyzivy.cz/eknihy.htm#fort ---------------------------------------------------------- Příště se podíváme na stravu a její vliv na hladinu cholesterolu. Plus další zajímavé a praktické informace. PEVNÉ ZDRAVÍ :-)) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ SDĚLTE NÁM VAŠE NÁZORY: Podělte se o své poznatky, zkušenosti, názory atd. http://abcvyzivy.cz/guestbook/kniha.php ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘIHLASTE se k odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=SUBSCRIBE -------- ODHLASTE se z odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=REMOVE * * * * * * * Své dotazy či připomínky posílejte na adresu: mailto:jakjime@quick.cz?subject=PRIPOMINKY ---------------------------------------------------------- © 2003, Michael Muselík,ABC výživy, http://abcvyzivy.cz ----------------------------------------------------------