------------------- ZPRAVODAJ ABC VÝŽIVY ----------------- Číslo: 05/2003 19. srpna 2003 ---------------------------------------------------------- Autor: Michael Muselík jakjime@quick.cz ---------------------------------------------------------- Tento zpravodaj je určen pouze pro registrované uživatele. Podmínky pro přihlášení či odhlášení odběru naleznete na konci tohoto zpravodaje. * * * * * * * Dobrý den, Blíží se konec prázdnin a s ním vychází i další číslo Zpravodaje ABC výživy. Ten se vám snaží přinášet nové a zajímavé informace o výživě a zdraví. Snad se nebudete zlobit,ale tentokrát jsem si půjčil článek, mimochodem velmi zajímavý ;o), od našeho předního odborníka na výživu,autora několika knih,konzultanta RNDr. Petra Fořta,CSc. Mám to štěstí, že se s tímto pánem znám osobně a jeho názory jsou mi velmi blízké. ===================== ZÁKLADY REÁLNÉ VÝŽIVY ===================== Strava pro zdravý život - jak jíme a jak bychom jíst měli PROČ SE O VÝŽIVĚ STÁLE HOVOŘÍ, DOKONCE ČÍM DÁL VÍCE? Především - výživa je politika, protože stále platí, že lid je spokojený jen s vládou, která mu poskytne "chléb a hry". Totéž platí v celosvětovém měřítku. Stačí vzpomenout na potravinovou pomoc rozvojovým zemím nebo státům, stiženým hladomorem. Výživa je také obrovský byznys. Jíst totiž musí každý. Není výjimkou, že je to právě potravinová pomoc chudým zemím, na níž profituje "dárce", poskytující chudé zemi jen ty potraviny, kterými disponuje v přebytku, případně ty, které by musel zlikvidovat, protože jim končí záruční doba bezpečné konzumace. Každého však výživa zajímá jiným způsobem. Zdůrazněme, že většina populace hledá způsob levné obživy a uspokojení stravovacích zvyklostí, odbornou veřejnost zase všechny možné aspekty tohoto oboru. Je naprosto jasné dokázané, že způsob stravování přímo souvisí s kvalitou zdraví, a protože obojí stojí peníze, musíme se naučit investovat do vlastní výživy a tím tedy do svého zdraví včas. Přinejmenším bychom se měli naučit jíst tak, abychom si alespoň neškodili. Silácké řeči typu "tělo musí přijít do hrobu zhuntované" nebo "racionální výživa je hloupost, která člověka připravuje o jedno z největších životních potěšení, totiž radosti z jídla", jsou jen vyjádřením toho, že dotyčný si uvědomuje, že si nevhodnou stravou a porušováním životního stylu škodí a v koutku duše se toho obává. V posledních letech se můžeme setkat s optimistickými tvrzeními o zdravotním stavu populace a prodlužováním dosahovaného věku (u nás), přičemž se používá argument zlepšených stravovacích návyků naší populace. To je tvrzení nepříliš hodnověrné, protože stoupá výskyt chronických civilizačních onemocnění včetně těch, které přímo souvisejí s nevhodnou výživou (například obezita, ale nejenom ta). Kvalita (spíše celoživotní "nekvalita") výživy má nejenom bezprostřední či přinejmenším nepřímou vinu na předčasných úmrtích, ale především na zdravotních poškozeních, trvale nebo částečně invalidizujících stále mladší lidi. Chronická civilizační onemocnění nemohou nikdy být vyléčena nebo alespoň uspokojivým způsobem "držena na uzdě" použitím farmak, pokud pacient nezmění způsob stravování, případně alespoň dočasně nerealizuje specificky upravenou formu výživy, případně cíleně nevyužívá speciálních doplňků stravy. Kontrasty a paradoxy současné výživy Skutečně platí citát jednoho z významných specialistů na výživu "strava budiž tvým lékem" nebo jiný,tvrdící, že "veškeré zdraví pochází ze střeva". S obojím značně kontrastuje způsob stravování v naší republice. Velmi rádi jíme, což by nebylo nic špatného, pokud bychom to dělali s mírou a zarytě nelpěli na tradičních nevhodných zvyklostech, totiž na poválečné české kuchyni (byť s jejími krajovými odlišnostmi). Důležitým faktorem, který mnoho lidí vede k nevhodnému stravování je ekonomická situace. Každý chce chutně jíst, většina bohužel i hodně, současně se však snaží na jídle co nejvíce ušetřit. Z toho vyplývá, že největšího obratu dosahují levné potraviny, mnohdy dokonce s prošlou záruční lhůtou, které naneštěstí většinou patří mezi ty nejméně zdravé. abychom ušetřili pár korun. STÁTE, STAREJ SE! Stát by měl mít zájem na tom, aby obyvatelstvo bylo pokud možno zdravé. Je otázkou, do jaké míry je povinen starat se o zdraví těch, kdo o své zdraví nepečují sami. Osvěta, která by měla být základem, a která by měla populaci motivovat ke zdravé výživě je naprosto mizivá. Vysvětlením je teoretický nedostatek financí. Důsledkem je stav, jaký je, tedy urputně přetrvávající nevhodné stravovací zvyklosti celé populace. Kupodivu náklady na výživu jsou vysoké navzdory tomu, že u nás je drtivá většina potravin levnějších než v ostatních zemích Evropy. To je zásadní paradox, který není možné vysvětlit výraznou spotřebou kvalitních drahých potravin, nýbrž nadměrnou konzumací potravin levných a oblibou drahých lahůdek. Nebuďme vysloveně pesimističtí. Možná by se dalo optimisticky konstatovat, že rostou řady těch, kdo se snaží stravovat "racionálně". Stoupenci alternativních výživových stylů by jistě zcela nekriticky prohlásili, že jejich řady rostou geometricky. Nyní jde o to, zda si většina populace umí sestavit jídelníček, odpovídající alespoň základním pravidlům racionální výživy. Obávám se, že to dokáže jen její zlomek. Na tom nic nemění ani průzkum veřejného mínění, v němž se objeví významný počet respondentů, tvrdících, že se stravují "zdravě". Podrobnější otázky většinu z těchto respondentů usvědčí z omylu. SITUACE POSLEDNÍCH 10TI LET Po roce 1989 se zdálo, že se ve výživě blýská na lepší časy - česká populace se setkala s novými informacemi ze Západu a zažila import moderního způsobu stravování. Zlepšilo se vybavení domácností vyspělou kuchyňskou technikou, považovanou odborníky za základní podmínku moderního zpracování potravin a přípravy pokrmů, přinejmenším pro úsporu času. O inovaci se snažilo i stravování veřejné. Ano, opravdu to všechno formuluji v minulém čase. Situace se totiž v průběhu přibližně 2-3 let opět mění - ale k horšímu, nebo chcete-li, k původnímu neutěšenému stavu. Vyzkoušeli jsme si módní západní stravování typu "fast food" (rychlé občerstvení, ale spíše, jak trefně říkají sami Američané "junk food", čili odpadková strava). V restauracích již konzumujeme, nebo přinejmenším můžeme, více zeleninových salátů, těstovin a především velmi mnoho "pizzy", na trhu je více cereálních výrobků (považovaných bez rozdílu a nesprávně za zdravé). Zaznamenal jsem však ústup od těchto způsobů, restaurace se vracejí k levným pokrmům vysloveně původního českého typu, totéž se děje ve školách a v závodním stravování. Chybějí peníze a velmi často i vhodný sortiment cenově dostupných racionálních potravin. Rozhodně levnější je ke snídani krajíc chleba s máslem než miska předražené cereální směsi s jogurtem. STÁT VYPOUŠTÍ "KOUŘOVOU CLONU" Jak zavádějící může být "angažovaný pohled na problém" státem placených odborníků dokazuje fakt, že zdravotní stav populace se nelepší, spíše dále zhoršuje. Jeden z kolegů nedávno v tisku prohlásil, že došlo ke vzestupu dosahovaného věku, a to díky tomu, že jsme začali zdravěji jíst a žít! Jiný kolega však zcela správně vysvětluje tuto situaci jako důsledek toho, že nyní se vysokého věku dožívají lidé, kteří se narodili někdy ve dvacátých letech minulého století a dokázali přežít. Narodili se a aktivní život totiž prožili v době, kdy byly naprosto odlišné životní podmínky - neexistovalo očkování ani antibiotika, vzduch se dal dýchat a voda se dala pít. Potraviny byly "přírodní", z pohledu dnešní situace doslova ekologické, čili "bio", přejídání u většiny populace příliš nehrozilo. Obezita byla vzácností třeba i proto, že se méně jedlo a hodně fyzicky pracovalo. Zdravotnictví by mělo hrát aktivní roli ve výchově ke zdravé výživě Pasivita státního zdravotnictví ve vztahu k výživě populace je zřejmá. Vyplývá však nejenom z nedostatku financí, ale také z podcenění významu výživy jak v prevenci, tak v léčbě. Nepochybuji o tom, že téměř každý lékař svým pacientům zdůrazní nutnost racionální výživy, naneštěstí aniž by ji konkretizoval. Obávám se, že je to i proto, že v tomto směru není dostatečně odborně erudovaný. Není se čemu divit, když dietologie, pokud vůbec existuje, zásadním způsobem zaspala světový vývoj. Úprava způsobu stravování je sice součástí léčby některých civilizačních onemocnění (například tak zvané "diety" jako protisklerotická, diabetická, při dně a ledvinových onemocněních a celé řadě dalších nemocí), používá však postupy staré desítky let a hlavně neposkytuje pacientovi a tím méně běžné "zdravé" populaci účinné vodítko k realizaci. Na vině však ani zdaleka nejsou jen lékaři, nýbrž především samotní pacienti. Je logické, že lékaři rezignovali, když velmi dobře vědí, že většina pacientů bude dietní doporučení dodržovat prvních několik dní…a to platí i o těžce nemocných, například o diabeticích závislých na inzulínu. Ostatně, je přece snadné sypat do sebe "tabletky" a čekat, že nejenom zaberou, ale definitivně vyléčí. CO SI PŘEDSTAVIT POD POJMEM RACIONÁLNÍ VÝŽIVA? Cílem racionální výživy není pouze dodávka všech základních živin v dostatečné míře bez ohledu na kvalitu, ale především její dlouhodobá kvalita, zajišťující účinnou zdravotní prevenci. Čím by se měla vyznačovat moderní racionální výživa? o musí přiznat, že k cíli (tedy k dobrému zdraví) vede řada cest o musí respektovat možnost volby výživového stylu a v daném kontextu pouze zhodnotit, které z nich jsou akceptovatelné z hlediska moderní vědy o výživě o musí respektovat výrazné individuálně odlišné nároky na skladbu stravy v závislosti na pohlaví, věku, fyzické aktivitě a genetických dispozicích (viz dále), případně i na aktuálním zdravotním stavu o měla by odmítnout "doktrinaci" (stanovení univerzálních a striktních pravidel) o vědoma si nekvality současného stravování by měla doporučit cílenou konzumaci moderních forem potravin (tzv.funkčních potravin) a speciálních doplňků stravy o měla by přiznat, že řešení problému optimální výživy je otevřená záležitost a z tohoto pohledu se nechovat kategoricky o měla by přiznat, že moderní potravinářský průmysl sice disponuje novými technologiemi, ale současně se potýká s vážnými problémy jako kontaminace potravinových zdrojů, hygiena zpracování, skladování a prodeje, použití nedokonale ověřených chemických přídavných látek, neetická propagace levných a výživově podřadných, ne-li přímo škodlivých produktů, nedodržování norem a řady dalších Odborníci na výživu by neměli problém zjednodušovat tvrzeními, že: "jíst se může všechno pokud je to v přiměřené míře, žádná potravina není škodlivá, protože taková by se ani nemohla dostat na trh, jíst se musí pestře a střídmě". Chápu, že mají snahu problém řešit, nicméně uvedená vyjádření ničemu nepomohou, naopak vedou populaci k přesvědčení, že může jíst cokoliv. K tomu přispívají diskuse odborníků o tom, co je správné a co ne, případně nepodložené negativní soudy o různých potravinách, doplňcích a výživových stylech ze strany lékařů, kteří nikdy výživu nestudovali. Lidé jsou zmatení z rozporuplných informací, prezentovaných v médiích, a logicky si udělají závěr, že jakákoliv nabádání k racionální výživě jsou projevem aktivity některých laiků či "uhnutých" odborníků, kteří svoje tvrzení ani nedokáží obhájit. Něco na tom je, protože pro většinu populace zůstávají jejich doporučení a varování v praxi nerealizovatelná. Důsledkem netolerantního přístupu "oficiální vědy" je paušální odmítání principiálně správných teorií, včetně těch, které mají nejenom racionální a dokonce vědecké jádro, ale především jsou již ověřené praxí. Tak je tomu například v případě výživy podle krevních skupin, makrobiotiky či dělené stravy. Přitom současná věda není schopná odpovědět na základní otázku: "co je vlastně správná - racionální - výživa". Přišli jsme tak o šanci sestavit jednoduchý "výživový plán", vycházející ze správných principů, vybraných z řady alternativních výživových stylů. (MARNÉ) HLEDÁNÍ IDEÁLNÍ VÝŽIVY Odborníci a přeneseně média nás informují o tom, že základem moderní racionální stravy Středoevropana zůstává tzv. smíšená strava včetně konzumace masa a mléčných výrobků. Jediná "racionální" tendence spočívá v doporučení změny sortimentu používaných potravin, přibližujících se skladbě tzv. "středomořské stravy" (Francie, Itálie a Řecko). Vychází se přitom z konstatování lepšího zdravotního stavu a vyššího dosahovaného věku těchto populací, konzumujících údajně hojnost zeleniny, ovoce, libového masa a ryb. Ono to však není až tak úplně pravda. Nicméně, použití takového argumentu je pro odborníky pohodlným řešením. Co na tom, že takový typ stravy v našich podmínkách není příliš reálný, a to nejenom z důvodu tradičních zvyklostí, ale také pro vysokou cenu zmíněných potravin a nedostatečnou nabídku tuzemského trhu. Naneštěstí však nejde pouze o stravu, ale také o povahu a genetické dispozice a životní styl. Snad bych mohl souhlasit s tvrzením, že smíšená strava může být základem racionální výživy, ale pouze za podmínky její formulace postavené na respektování individuální charakteristiky každého člověka, včetně věku, pohlaví a způsobu aktivity, krevní skupiny a zdravotního stavu. Jako příklad může posloužit individualizace výživy v závislosti na krevní skupině. Tak například pro jedince skupiny A je vhodným výživovým stylem tzv. KVAZIVEGETARIÁNSTVÍ, což znamená konzumace převahy potravin rostlinného původu, doplněné občasným podáním pokrmů na bázi drůbežího a rybího masa a netučných zakysaných mléčných výrobků. Ostatně, je na tomto sortimentu pro odborníky něco nepřijatelného nebo "alternativního"? Mimořádně zavádějící ne-li doslova škodlivé mi připadají televizní "kurzy vaření" nebo kuchařské knihy, slátané dohromady z receptů, zaslaných autorovi, jistému populárnímu baviči, nadšenými posluchačkami jeho pořadů. O VÝŽIVĚ PÍŠÍ VŠICHNI - TO MŮŽE BÝT PROBLÉM! Těší mne, že se vaření a obecně problému stravování věnuje téměř každý časopis. Jsem však zklamaný z toho jakým způsobem. Recepty, recepty a zase recepty, z nichž nejoblíbenější jsou "rychlé a levné", racionální výživa sem, racionální výživa tam. Vrcholem odborného přístupu jsou odborně nepodložená doporučení, poplatná našim tradičním zvyklostem. Čtenáři to prý žádají. Výsledkem není zlepšení znalostí a zdraví, ale úplný opak! Česká populace rychle přešla k extrému rychlého občerstvení amerického typu, aby se nyní opět vrátila k rohlíku s párkem nebo sekané, dršťkové přesnídávkové polévce či "vlašskému salátu". Někde samozřejmě přežijí" podniky, nabízející předražené a doslova jedovaté bramborové hranolky s kečupem nebo tatarskou omáčkou, hamburgery a čipsy a zmrzlinu. Z pohledu působení na zdravotní stav v tom nevidím rozdíl. V tisku se dočítáme o novinkách ze světa výživy, laicky zkreslující skutečnost s cílem vyplodit senzaci. Někteří "zcela závislí" kolegové cíleně uveřejňují bludy o škodlivosti "umělých" vitamínů, půstu či makrobiotiky, další zveřejňují hysterické články o škodlivosti geneticky upravených potravin, jiní zase propagují "školní mléko" jako významnou inovaci a zvýšení kvality výživy školní mládeže. Co na tom, že onen průměrný čtvrt litr mléka absolutně nic pozitivního nepřináší? Tisk na jedné straně propaguje "racionální výživu" když popisuje výhody konzumace sojových produktů, aby v tomtéž čísle popsal nálezy zvýšených množství těžkých kovů a jiných kontaminantů, upozornil na horší stravitelnost nebo dokonce přecitlivělost části populace. Nelze se divit tomu, že část populace, která nemá ani základní znalosti o výživě snadno podlehne televizní "osvětě" kterou jsou reklamy výrobců potravin doslova na ty nejhorší druhy potravin, přímo odporujících i těm nejjednodušším zásadám zdravé výživy. Korunu tomu nedávno nasadili odborníci veřejnou omluvou veřejnosti, v níž konstatují, že některá doporučení se ve světle nových objevů nezakládají na pravdě, mezi nimi například údajná nutnost významně omezit konzumaci vajec jako příčiny vysoké hladiny cholesterolu. Za takového stavu se nelze divit, že veřejnost si s racionální výživou neláme hlavu. Znalosti se vyplácejí, protože jsou součástí aktivní prevence Stále máme šanci - mládež určitě. Pokud ji nějakým způsobem budeme motivovat k tomu, aby se o výživě naučila víc, než o ní vědí rodiče. Těm starším nezbývá, než se začít starat sami o sebe, tedy o to, aby získali základní znalosti. Nikdy totiž není pozdě. Naneštěstí ucelená publikace pro veřejnost o zdravé výživě neexistuje. Mnohem lepším řešením než užívat léky, držet jakousi "dietu" a přesto trpět nemocemi je PREVENCE. Netvrdím, že pouze správnou výživou lze zabránit vzniku nemocí nebo předčasnému úmrtí, protože ve hře jsou dědičné dispozice a způsob života. Ale šance udržet si zdraví je tak mnohem větší. Nechci po vás, abyste žili jako poustevníci a každý týden drželi dva dny hladovku. Stačí, když se dokážete vyvarovat těch nejhorších chyb. Když jezdím po přednáškách a vysvětluji lidem, proč by měli jíst to či ono, a co by naopak jíst neměli, jak kombinovat potraviny, jak používat speciální doplňky výživy a hlavně PROČ, obvyklou reakcí je zoufalé zvolání starších lidí a maminek nejmenších dětí "nám to nikdo neřekl"! Jistě, ale pokud vím, že informace nedostanu bez vlastní snahy, měl bych se pokusit je získat vlastním přičiněním. EXISTUJE ŘEŠENÍ ? Způsob stravování, obvyklý u více než 80 % naší populace je nezdravý. To je zřejmé. Je totiž charakteristický přebytkem tučného masa a uzenin, volných živočišných tuků, nadbytkem jednoduchých cukrů (a sladkostí) a v posledních letech také konzumací rychlého občerstvení jak českého, tak amerického typu. Stejně neracionální jsou krátkodobé intenzívní redukční diety nebo některé pro Středoevropana neobvyklé alternativní výživové styly, především jsou-li používány bez dostatečných znalostí. Jako první krok ke zlepšení výživy postačí, když se vyhnete nejhorším prohřeškům, které jsou v podstatě každému jasné. Fakt, že se k tomu málokdo odhodlá je pouze problém slabé vůle. Manažeři se vymlouvají na nezbytnost účasti na recepcích a pracovních obědech, kde nemohou jíst to, co by měli, zaměstnanci zase na nedostatek financí případně na neexistenci "závodních jídelen" nebo nedostatek času. Jistě je to svým způsobem pravda, ale řešení se najde vždy. Pochopitelně když se chce. Nechci na vás nic mimořádného, ani vám nechci vzít radost z jídla. Nevadí, když jednou za čas "zhřešíte", ale ony přehmaty nesmí být standardem. Jistěže ještě nikdo neumřel ihned po zkonzumování půl kilogramu pečeného bůčku. Uvědomte si však, že i ve výživě platí, že "tisíckrát nic umořilo osla". Nebo chcete-li "tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne". Zopakujme si nyní základní fakta: o rozhodující je kvalita, nikoliv kvantita o těsná souvislost mezi kvalitou výživy a kvalitou zdraví je naprosto přesvědčivě dokázána o běžně konzumované potraviny nejsou schopné zajistit dostatečné množství ochranných látek o většina lidí chronicky porušuje zásady správného životního stylu o většina lidí trpí značným stresem, který někoho motivuje k přejídání, jiného naopak o většina lidí podléhá neetické reklamě na nevhodné potraviny o mnoho lidí užívá léky zhoršující kvalitu využití přijatých živin a především ochranných látek o specifická úprava stravy může když ne zcela vyřešit zdravotní problém, pak rozhodně významně přispět k léčbě o dlouhodobě nekvalitní výživa snižuje odolnost proti nemocím, nebo přímo či nepřímo provokuje jejich vznik o nevhodně sestavená strava a její chronický nadbytek patří mezi základní příčiny všech chronických civilizačních onemocnění ZOPAKUJI JEŠTĚ, ŽE: NEEXISTUJE jediný univerzální typ stravování - každý z nás je individualita, pro každého tudíž je dobré něco jiného. Toto konstatování se nesnažte zneužívat tvrzením, že jen vy sami dobře víte, co je pro vás dobré. Autor: RNDr. Petr Fořt, CSc. http://web.gin.cz/nutricon/ ----- Elektronická kniha tohoto autora je k dispozici na: http://abcvyzivy.cz/eknihy.htm#fort Další publikace ZDARMA získáte na adrese: http://abcvyzivy.cz/download.htm * * * * * * * Myslím si,že tento článek byl natolik vyčerpávající, že není třeba jakéhokoli dalšího komentáře :o) Přeji krásný den a spoustu nových informací. Michael Muselík ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Využijte SPECIÁLNÍ NABÍDKY pouze pro odběratele tohoto zpravodaje k získání elektronické knihy PŘEHLED A POUŽITÍ VITAMÍNŮ, MINERALŮ A STOPOVÝCH PRVKŮ… Tato nabídka platí jen do konce měsíce SRPNA 2003. == N E V Á H E J T E == Klikněte na odkaz: http://abcvyzivy.cz/download/pouzvit.pdf ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ SDĚLTE NÁM VAŠE NÁZORY: Podělte se o své poznatky, zkušenosti, názory atd. http://abcvyzivy.cz/guestbook/kniha.php Můžete také využít NOVÉ diskusní fórum http://abcvyzivy.cz/forum/index.php3 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘIHLASTE se k odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=SUBSCRIBE -------- ODHLASTE se z odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=REMOVE Své dotazy či připomínky posílejte na adresu: mailto:jakjime@quick.cz?subject=PRIPOMINKY ---------------------------------------------------------- © 2003, Michael Muselík,ABC výživy, http://abcvyzivy.cz ----------------------------------------------------------