------------------- ZPRAVODAJ ABC VÝŽIVY ----------------- Číslo: 08/2003 1. prosince 2003 ---------------------------------------------------------- Autor: Michael Muselík jakjime@quick.cz ---------------------------------------------------------- Tento zpravodaj je určen pouze pro registrované uživatele. Podmínky pro přihlášení či odhlášení odběru naleznete na konci tohoto zpravodaje. * * * * * * * ========= O B S A H ========= 1/ -- KVALITA STŘEV, VÝŽIVA, IMUNITA 2/ -- KOMBINACE POTRAVIN =============================== KVALITA STŘEV, VÝŽIVA, IMUNITA =============================== Stav a kvalita zažívacího traktu je nesmírně důležitá pro naše celkové zdraví! PROČ PRÁVĚ STŘEVO!? To je totiž nedílnou součástí našeho imunitního systému. Tenké střevo považují lékaři zabývající se celostní medicínou za nejdůležitější imunitní orgán těla. Ve stěně tenkého střeva je nakupena mízní tkáň v asi 5 cm dlouhých vyvýšených ploškách, které se nazývají Peyerovy plaky, v nichž vznikají imunitní buňky. LIDÉ KTEŘÍ MAJÍ PROBLÉMY SE ZAŽÍVÁNÍM A METABOLIZMEM, NIKDY NEMOHOU BÝT 100% ZDRAVÍ. Je-li stěna tenkého střeva narušena, či zanesena nestrávenými zbytky potravy, nemůže střevo plnit svou imunitní funkci. Dále zánět sliznice tenkého střeva, způsobený např. alergeny v potravě (např. bílkovinou kravského mléka atp.) vede k narušení imunity. V zažívacím traktu jsou mikroorganizmy normálně přítomny v tlustém střevě. Při narušení jejich poměru nebo při zánětu sliznice tenkého střeva však patogenní mikroorganizmy, včetně plísní, pronikají celým tenkým střevem postupně až do žaludku. Porušenou střevní bariérou vnikají do těla alergeny, hnilobné látky, produkty plísní zatěžující především játra a následkem těchto nepoměrů přestanou správně fungovat i slinivka, žlučník a žaludek. V zažívacím traktu se nerovnováha projevuje především jako nadýmání, pocity plnosti, pocit na zvracení, různé bolesti v břiše a narušení pravidelnosti stolice, ať už zácpou nebo naopak mnohem častěji průjmy nebo řídkou stolicí. Nerovnováha má však značný vliv na celý organizmus. Vznikají poruchy funkce jater, slinivky, žaludku, záněty střeva, ale i vzdálené potíže jako migrény, chronická onemocnění ledvin. Nerovnováha a zátěž celého lymfatického systému těla má za následek vznik astmatu, chronické angíny, zánětů čelních dutin, opakujících se zánětů středního ucha, kožních chorob, akné, gynekologických výtoků, zánětů močového měchýře, zduření prostaty, potíže s konečníkem, poruchy plodnosti. Také kloubní nemoci obvykle provází nerovnováha ve střevě. Na vzniku nerovnováhy mikroorganismů ve střevě se podílí v současnosti, zvl. u dětí, nepřiměřená antibiotická terapie. Je nutno si uvědomit, že každé podání antibiotika naruší harmonické soužití mikroorganizmů na všech sliznicích. Některým mikrobům však ani antibiotikum neublíží, ty pak přemnoží a získají převahu nad ostatními kmeny mikrobů. Jejich působení se vymkne kontrole a začnou tělu škodit. Toto platí zejména pro plísně. Při každém dalším podání antibiotika se nerovnováha prohloubí a její úprava je pak náročnější a zdlouhavější. CO OVLIVŇUJE KVALITU STŘEV? Co a jak ovlivňuje kvalitu střevní sliznice a tím vede k výše zmíněnému obrazu nemoci? Samozřejmě zde hraje roli dědičnost, a to v tom smyslu, že se v rodině dědí slabost nebo síla tohoto orgánu. Neznamená to však, že se dědí nemoc. Někdo zdědí střevo tak dobré, že může jíst prakticky všechno a nic se mu nestane, jiný je náchylný na sebemenší prohřešek. Jinými slovy - když zdědíme slabší střeva, musíme se o stravu víc starat, pak se tento náš handicap nemusí vůbec projevit. Nejvíc je střevo náchylné na poškození do jednoho roku věku. Sliznice střevní není plně vyvinutá a proto je velmi citlivá. Enzymaticky i funkčně je uzpůsobena ke zpracování mateřského mléka. Pokud se setká s cizorodou bílkovinou kravského mléka příliš brzy, vzniká zánět. Podobně je tomu u toxických látek z potravy a hlavně u léků, především typu antibiotik. V neposlední řadě zde hraje podstatnou roli lepek (obilná bílkovina). Dítě do jednoho roku by nemělo dostat obilovinu, která lepek obsahuje (pšenice, ječmen, žito, oves). Někdy vidíme problémy i u kojených dětí, hlavně když matka má na některou potravinu alergii a při kojení ji nevysadila. U dítěte pak vznikne zánět střeva a porucha imunity i při kojení. Dítě, které nemá střeva v pořádku, se většinou také vyvíjí dobře, ale bývá častěji nemocné. Trpí na angíny, chřipky, průdušky, záněty středního ucha a podobně. Jsou zde samozřejmě nasazena antibiotika. Ty zlepší zánět, ale zhorší střeva a tím i obranyschopnost. Následuje další onemocnění se stejným průběhem a léčbou a tak to jde dál. VLIV STRAVY Porušit střevo si však můžeme v každém věku, především špatnou stravou, a to co do kvality, kvantity či způsobu jejího přijímání. Střeva porušuje nadbytek jednoduchých cukrů (vede k přemnožení plísní), nadbytek tuků, bílkovin - hlavně ve formě masa a mléčných výrobků, nedostatek vlákniny. Nejagresivnější z potravin na střevo jsou mléčná bílkovina a pšeničný lepek. Je důležité připomenout, že velmi toxicky působí chemické přísady stravy - jak ty, které se dostanou do potravin při pěstování, tak ty, které se přidávají při jejich zpracování. Pokud jde o kvantitu stravy, kde je špatný nedostatek i nadbytek. Podstatně horší a častější je nadbytek stravy. Je známo, že lidé, kteří jedí málo, se dožívají vyššího věku. Jednou z příčin této skutečnosti je, že nezatěžují nepřiměřeně střeva. Záleží i na způsobu přijímání stravy. Potrava se správně nestráví, když jíme při chůzi, rozčilení, ve spěchu a podobně. Je nezbytné jíst v klidu, důkladně kousat a prosliňovat. Dodržení alespoň těchto zásad má velmi blahodárné účinky na celý zažívací systém a nejen na něj. Příčin je mnoho, v rámci tohoto článku není možné je více rozvést. Většina lidí si však dovede jistě představit a vyjmenovat řadu dalších. LÉČBA STRAVOU Strava je důležitá pro kvalitu našeho imunitního systému- Zvláště pak pro jeho střevní složku. Pro kvalitu střevní sliznice je důležité nejen omezit nebo vysadit potraviny, které škodí zdraví. Je podstatné, aby strava obsahovala vše potřebné, a to v takovém poměru a kvalitě, aby tělu nic nechybělo. Především doporučuji korigovat stravu podle vaší krevní skupiny. Vyřaďte ty potraviny, které jsou pro vaši krevní krevní skupinu zakázané, tedy škodlivé. Více informací naleznete na: http://abcvyzivy.cz/ krevni_skupiny.htm Následuje přehled základních skupin potravin: --------------------------------------------- CELOZRNNÉ OBILOVINY: rýže, jáhly, ječmen, oves, žito, pohanka, kukuřice, amarant. Jsou zdrojem složitých cukrů, z nichž tělo získává kvalitní energii pro metabolické pochody v našem organismu. Dostatek těchto potravin má příznivý vliv i na střevo a slinivku břišní. Má dostatek vlákniny, vitamínů, minerálů i enzymů. Ze všech potravin, které slouží jako zdroj energie, jsou obiloviny nejjistější a nejméně toxický zdroj - na rozdíl od jednoduchého cukru, který vede k překyselení vnitřního prostředí, zatěžuje slinivku břišní a podporuje růst plísní. TUKY zase negativně působí na cévy a bílkoviny, především zatěžují ledviny. Obiloviny jsou zatím pravým pro naše tělo. Je podstatné, aby byly celozrnné, protože jen tyto s sebou nesou dostatek všech potřebných látek k důkladnému vstřebání a zpracování. Úmyslně jsme nejmenovali PŠENICI, protože pšeničný lepek působí na mnoho lidí značně TOXICKY!!. Poškozuje střeva a imunitní systém. ZELENINA: doporučujeme tradiční kořenovou zeleninu, kulatou i listovou. Vzhledem k charakteru zažívacího systému a jeho enzymů je výhodnější používat zeleninu krátce tepelně upravenou a jen menší množství syrové. Podstatná pro imunitní systém je i zelenina mléčně kvašená, která tradičně nechyběla na talíři našich předků. Je dobré střídat druhy, způsoby krájení a hlavně způsoby úpravy zeleniny. Vznikne tak množství kombinací, které jsou pestré, chutné i zdravé. ZÁKLADEM BY VŠAK MĚLY BÝT POTRAVINY DLE KREVNÍ SKUPINY!! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ NOPALIN ======= Nopalin je přípravek, který obsahuje sušenou nať nopálu, bohatou na vitaminy, minerální látky a vlákniny. Má jedinečné postavení v okruhu potravinových doplňků, protože vedle svého účinku na regulaci metabolismu obsahuje také živiny užitečné pro organismus. K čemu slouží: -------------- - upravuje funkci žaludku a střev - reguluje hladinu cukru v krvi - zlepšuje vylučování - čistí tlusté střevo - podporuje hubnutí - snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů - reguluje jaterní funkce - doplňuje vegetariánský jídelníček Dávkování: ---------- 1-2 tablety před každým větším jídlem ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ====================== KOMBINACE POTRAVIN II. ====================== Vhodná kombinace potravin poskytuje šanci na zlepšení zdraví i výkonnosti. Musíme však zopakovat zásadní věci a vyložit principy: BÍLKOVINY musí být zprvu rozkládány v kyselém prostředí. TUKY jsou rozkládány až v tenkém střevě v alkalickém prostředí, ale v žaludku se chovají inertně (netečně) a neovlivňují proces trávení ani bílkovin, ani škrobů. CUKRY, především jednoduché, podléhají v kyselém prostředí rychlému kvašení. Z toho plyne: 1. BÍLKOVINA A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU Bílkovina se štěpí v žaludku aniž by čekala na natrávení požitého tuku, naopak, ten čeká na první uvolnění zaživatiny ze žaludku do první části tenkého střeva. To není pokyn ke konzumaci bůčku! 2. CUKRY A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU Cukr ani tuk se v žaludku nezpracovávají, obě živiny až v tenkém střevě v alkalickém prostředí a to pod vlivem různých enzymů, takže si navzájem nekonkurují. To není pokyn ke konzumaci máslových dortů! 3. NEKOMBINOVAT ŠKROBY S BÍLKOVINAMI (zde je jedna výjimka:jednoduché cukry s hydrolyzovanými bílkovinami kombinovat lze). Cukry musí čekat v žaludku, až se částečně natráví bílkovina, což trvá řádově od 90 do 120 minut, a mezitím začnou kvasit. 4. NEKOMBINOVAT ŠKROBY A „ KYSELÉ" OVOCE V kyselém prostředí ŠKROB začne kvasit. Jestliže současně konzumujete „klasickou smíšenou stravu" ve velkém objemu obsahující všechny tři živiny, a ještě k tomu nevhodně kuchyňsky upravované, musíte vždy trpět zažívacími obtížemi. A to tím většími, čím větší k tomu máte dispozice nebo čím jste starší. Z čistě mechanického hlediska však ani výše uvedené přijatelné kombinace neplatí absolutně. Jako příklad lze uvést klasický „rohlík s máslem". V podstatě tedy cukr a tuk. Je to kombinace, která vyhovuje „žaludkářům", protože není v žaludku zpracovávána, dlouho tam neleží, a tudíž ani neprovokuje. V tenkém střevě pak mají příslušné trávicí enzymy vcelku dobrý přístup ke každé živině a tím se proces jejich zpracování nezpomaluje. Potíže mohou vzniknout v důsledku toho, že tato směs je značně „přilnavá" ke střevní stěně. Může vzniknout divertikulitida. Toto onemocnění, podobně jako zánět střev, pochopitelně nevzniká po jednom rohlíku s máslem. Je to ukázka vztahu složení stravy a zdraví. Pokud konzumujete jen hojnost bílkoviny a tuk (například pořádný americký biftek s tatarskou omáčkou) a máte-li dobrý žaludek, je po dobu asi 90—120 minut po jídle klid. Žádný problém. Ten nastane později, až zaživatina přejde do tenkého střeva. Tam už dokončení trávení masa probíhá pomaleji právě díky tornu, že je smíšeno s tukem. Hrozí riziko zahnívání bílkovin. Čili opět situace, která vede, když ne k otevřeným problémům (například i se žlučníkem), tak ke zpomalení procesu trávení. A to je to poslední, co by si kdokoliv ze sportovců přál. Jestliže však požijete hojnost vepřového se sádlem, zadělávaného dušeného zelí a knedlíků, říkáte si o malér. Pokud nepovažujete subjektivní pocity, vyjadřované většinou formulací „je mi nějak těžko" za podstatné, tak moc se neděje. Ale v takové situaci přinejmenším nejste schopni rychlejšího pohybu. A pokud toto praktikujete mnoho let, dožijete se s nejvyšší pravděpodobností skutečných problémů buď se žaludkem, ale spíše se slinivkou, žlučníkem a vysokým cholesterolem. Když maso, tak zeleniny jen relativně málo, nejlépe dušenou nebo spařenou a okyselenou. Budete-li jíst tvrdý sýr (ten je totiž těžko stravitelný, protože to je koncentrát z mléka), pak to platí dvojnásob! Nejezte velké množství zeleninových salátů k „bílkovinám". Například ve Francii se nejprve jí zeleninový salát jako předkrm a pak maso a všechno ostatní. Nakonec sýry a ovoce. To neznamená, že je to optimální. Pokud totiž chcete dosáhnout skutečně dokonalého zpracování potravy (a tím současně i ušetříte) musíte respektovat fyziologii a ne zkoušet, kolik čeho a v jakých kombinacích vaše zažívací ústrojí vydrží a jak dlouho. Nevěříte? V tom případě si vzpomeňte, kolik lidí okolo vás, pokud dokonce ne vy sami, trpí zažívacími potížemi, žaludečními a dvanácterníkovými vředy, zánětem střev nebo slinivky, žlučníkovými potížemi či dokonce kameny, pokud ještě žlučník má nebo divertikulózou atd. Zkuste se zamyslet nad tím, co všechno si dáváte na svůj talíř a co všechno musí váš trávící systém zpracovat. A zpracovat tak, aby to neublížilo vašemu organismu!! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ DIGEST EASY =========== Přípravek obsahující enzymy. Komplex enzymů učinkuje v celém trávícím traktu. Napomáhá strávení potravy živočišného i rostlinného původu. Je vhodnou prevencí všech druhů poruch trávení. K čemu slouží: -------------- - zlepšuje trávení potravy - posiluje funkce jater, žlučových cest a slinivky - omezuje plynatost, nadýmání - upravuje stolici - zlepšuje střevní mikroflóru - jsou velmi účinné v případě revmatických onemocnění - posilují imunitu - zlepšují hojení pohmožděnin a krevních výronů - usnadňují detoxikaci organismu Dávkování: ---------- 3 x 1-2 tablety během jídla ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘÍKLADY VHODNÉ KOMBINACE POTRAVIN: =================================== A)BÍLKOVINA A ZELENINA (BEZ MAJONÉZY): - čerstvý salát — s vařenou rybou nebo s krevetami či humrem - totéž s kuřecím masem - totéž s vejcem a sýrem - vařená ryba nebo dušený králík s dušenou mrkví a cukínou B)BÍLKOVINA A KYSELÉ OVOCE: - míchané ovoce s ořechy - ovocný salát z kyselého jižního ovoce (ananas, kiwi, grap, pomeranč) se sýrem nebo kuřecím masem - maso a syrová papája C)BÍLKOVINA A TUK: - dušená ryba zalitá trochou čerstvého másla - dušené kuře se zakysanou smetanou D)BÍLKOVINA, ZELENINA, TUK: - v podstatě jako v bodě A, kde je do salátu použit olej, na dušenou zeleninu máslo a pod. E)BÍLKOVINA, TUK, KYS. OVOCE: - maso pečené s jablky - drůbež s dušenými pomeranči - pstruh s čerstvým máslem kapaný citronem F)TUK A CUKR: - sušené ovoce s ořechy - med s ořechy G)ŠKROB A TUKY: - chléb s máslem - pečivo s máslem - brambory s máslem H)ŠKROB A ZELENINA - brambory a dušená mrkev - bramborový salát bez majonézy - těstoviny se zeleninou I)ŠKROB, TUK A ZELENINA: - těstoviny se zeleninou a olejem J)ŠKROB A CUKRY. - ovocný pudink (bez použití mléka) - některé sportovní nápoje NAUČTE se kombinace! Snažte se jíst co nejjednodušeji. Nevymýšlejte složité recepty. Pokud budete chtít jíst maso, jezte ho samotné a přitom nepijte! Když ho bude hojně, snězte k němu papaju nebo po něm ananas (trávicí enzymy!) anebo použijte zažívací enzymy, nejlépe Pepsin HC1. Pokud máte přecitlivělý žaludek, jezte zeleninu krátce dušenou, maso pouze dušené. A respektujte potraviny doporučené pro vaši krevní skupinu. Polekali jste se?? Nebojte! Ono to vypadá děsivě, ale jen na první pohled. Pokud se podíváte hlouběji na celou problematiku, zjistíte, že uvedené kombinace a doporučení jsou logické a vycházejí ze znalostí fungování našeho trávící traktu a zpracování jednotlivých složek potravy v něm. Budete-li potřebovat jakoukoli další informaci, kontaktujte mne na moji emailovou adresu. Přeji krásný den, večer či noc. Michael Muselík ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ SDĚLTE NÁM VAŠE NÁZORY: Podělte se o své poznatky, zkušenosti, názory atd. http://abcvyzivy.cz/guestbook/kniha.php Můžete také využít NOVÉ diskusní fórum http://abcvyzivy.cz/forum/index.php3 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘIHLASTE se k odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=SUBSCRIBE -------- ODHLASTE se z odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=REMOVE Své dotazy či připomínky posílejte na adresu: mailto:jakjime@quick.cz?subject=PRIPOMINKY ---------------------------------------------------------- © 2003, Michael Muselík,ABC výživy, http://abcvyzivy.cz ----------------------------------------------------------