------------------- ZPRAVODAJ ABC VÝŽIVY ----------------- Číslo: 09/2003 22.prosince 2003 ---------------------------------------------------------- Autor: Michael Muselík jakjime@quick.cz ---------------------------------------------------------- Tento zpravodaj je určen pouze pro registrované uživatele. Podmínky pro přihlášení či odhlášení odběru naleznete na konci tohoto zpravodaje. * * * * * * * ========= O B S A H ========= 1/ -- RIZIKA SPOJENÁ S KVALITOU POTRAVIN 2/ -- DUCHOVNÍ PŘÍČINY NEMOCÍ ================================== RIZIKA SPOJENÁ S KVALITOU POTRAVIN ================================== MASO, DRŮBEŽ, RYBY Všechny uvedené potraviny, jsou-li syrové, mohou být kontaminovány patogenními mikroorganizmy (zdraví škodlivými). Může také dojít před nákupem nebo kuchyňským zpracováním k rozmražení a zase opětovnému zmražení (hlavně v restauracích). Maso může obsahovat parazity (tasemnice, škrkavky), proto se většinou doporučuje tepelně ho zpracovávat po poměrně dlouhou dobu. Dalším nebezpečím je znečištění (kontaminace) stejně jako u rostlinných produktů. Jde o dusičnany, kuchyňskou sůl, těžké kovy, produkty plísní! a především bakterie. Maso má různou kvalitu a především různý obsah tuku. V tucích jsou vždy rozpuštěny všechny chemické látky obsažené v krmivu zvířat. Pečení masa je zdrojem velmi agresivních rakovi- notvorných látek. RYBY, hlavně jejich kůže, mohou být zdrojem plísní, toxinů, a tudíž i těžkých alergických reakcí. UZENINY (a mleté maso) Jsou zdrojem bakteriálních infekcí především v případech, že nejsou dokonale tepelně zpracovány nebo vyuzeny (salmonelóza). Uzení vede ke tvorbě rakovinotvorných látek. Uzeniny vždy obsahují již uvedenou nevhodnou kombinaci TUK - ŠKROB (Mouka) - MASO. Mají v sobě velmi mnoho chemických konzervačních látek, barviv a příchutí. Jsou-li v konzervách, přicházejí do styku s kovem, který se do nich může rozpouštět. CHLÉB Celozrnný chléb sice obsahuje více důležité vlákniny a více minerálních látek, ale mnohdy také více těžkých kovů. Chléb obecně velmi rychle plesniví! Mnoha lidem dělá problém klasický „kvašený chléb". Bílé netukové pečivo lze konzumovat jen v omezené míře. Akceptovatelný je „sušený chléb". TĚSTOVINY Tak zvané „čerstvé", tj. nesušené těstoviny jsou velmi rizikové, rychle plesniví. Nekupujte je. Kvalita těstovin je dána kvalitou použité mouky, nejlepší jsou skutečně italské nevaječné. Klasické vícevaječné těstoviny jsou mnohem náchylnější ke zkažení při dlouhém skladování. Není však nutné konzumovat vyloženě JEN nevaječné. Vyzkoušejte také rýžové a kukuřičné těstoviny. MOUČNÉ resp. „PEKÁRENSKÉ a CUKRÁRENSKÉ" výrobky Nelze popisovat všechny typy, nicméně většina sušenek, knedlíky a směsi na jejich přípravu, dorty a další takového výrobky jsou nevhodnou kombinací surovin za použití nepříliš optimální formy tuku. Obsahují mnoho jednoduchého cukru. Bohužel i ony jsou rizikové, protože mohou jak žluknout tak i plesnivět a to dokonce současně. Platí to i v případě, že jsou polité čokoládou. Aby déle vydržely, musí obsahovat rizikové konzervační látky a chemické antioxidanty. Mohou být již z výroby kontaminovány plísněmi. MOUKA, VLOČKY Jsou přirozenými potravinami, i když „rafinovanými" a při zpracování zahřívanými. Mohou být kontaminované hmyzem a plísněmi a mohou žluknout (například ovesné vločky velmi snadno) MLÉČNÉ PRODUKTY Tvoří často jednu z nejrozšířenějších složek potravy. Vyhýbejte se smetanovým zmrzlinám i těm, které jsou kombinovány s čokoládou. Vyhýbejte se také smetanovým mléčným výrobkům, notabene výrazně slazeným. Dejte přednost zakysaným netučným tekutým produktům a „živým" jogurtům. Při použití sušených produktů dejte pozor na datum výroby a neporušenost obalu. Nepoužívejte čerstvý tvaroh starší než dva dny, tavené sýry nejezte vůbec a tučné tvrdé sýry jen minimálně. Rizikové jsou sýry zrající a sýry „s ušlechtilou plísní". Omezte nebo úplně vylučte konzumaci „čerstvého" mléka. K přípravě speciálních „koktajlů" používejte vždy vodu! Použijete-li mléko, je to stejné, jako kdybyste kojenci rozmíchali Sunar v mléce. Dočkáte se zažívacích potíží. OŘECHY a SEMENA Jsou vynikajícími potravinami, jsou-li čerstvé a kvalitní. Nejezte ořechy pražené, solené a očividně žluklé nebo plesnivé (mají bílé flíčky). Nejlepší je sezamové semínko, lněné semínko, lískové ořechy a mandle. Riziková jsou v ČR distribuovaná dýňová semínka, para ořechy, arašídy, kešu. Pozor i na jejich směsi s hrozinkami a vločkami. Optimální balení takovýchto směsí je vakuové v alufolii. Plastové obaly jsou většinou prostupné pro vzduch. Ostatní potraviny nejsou tak výrazně rizikové. Pochopitelně, pokud nejíte nahnilé banány, ananas a jiné ovoce, plesnivé marmelády, nahnilou zeleninu a pod. Nekonzumujte nikdy syrová slepičí a kachní vejce. Nejlepší jsou vařená na měkko, jsou-li čerstvá, nebo na tvrdo, pokud nemáte jistotu. Nikdy nekonzumujte vejce chladírenská starší než 7 dní. [1] – Výživa nejen pro kulturisty, RNDr. Petr Fořt, CSc. [2] – Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti, RNDr. Petr Fořt, CSc. ---------------------------------------------------------- CALIVITA – vše pro zdraví a o zdraví ---------------------------------------------------------- členové společnosti CaliVita využívají mnoho výhod. 30% SLEVY na výrobky, bezplatné lékařské konzultace, barevný časopis … a mnoho dalších zajímavých informací. Více informací na: http://abcvyzivy.cz/cf.htm ---------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------- ======================= DUCHOVNÍ PŘÍČINY NEMOCÍ kapitola k zamyšlení ======================= Lidským tělem se prolíná množství duchovních a duševních pochodů. Jestliže tělo onemocní, musí se nemocný obrátit v prvé řadě do sebe. Aby mohl pravdu vycítit, poznat příčinu nemoci, musí nejprve obnovit stav absolutní pokory. V takovém stavu je člověk až tehdy, když svoje "zásluhy" a kladné vlastnosti pociťuje jako samozřejmost! Pouze nulové sebevědomí umožňuje člověku přiblížení k pravdě, umožňuje vývoj poznání. Touto cestou, touhou po poznání ve stavu absolutní pokory, dojde člověk k poznání příčiny vlastní nemoci. A to je první předpoklad vyléčení. Struktura příčin nemoci je u každého syndromu (nemoci) jiná a dokonce u různých lidí při témž syndromu rozdílná. Proto uváděné průměry jsou jen orientačním ukazatelem. Naznačují však, kterým směrem a v jaké síle musí být náprava uskutečněna. Bez ohledu na odlišnost jednotlivých symptomů uvádějí autoři průměrný podíl příčin asi takto: 33% karmický podíl (dědičné a vrozené dispozice), 30% duchovní příčina (rozebírá tato kniha), 15% účinek jedů v potravinách, prostředí a geopatogenní zóny, 15% vliv nesprávné výživy, 7% vliv nedostatečného nebo jednostranného pohybu. Léčení jakéhokoliv syndromu začíná nápravou v duchu. K tomu slouží živá meditační modlitba. Velikost účinku je dána jen čistotou modlitby a míře otevření se. Ono otevření se je silou i moudrostí a transformuje energii z duchovních do nižších vibračních rovin bytí. Této transformaci je možné napomoci pomocí přírodních "vibračních" prostředků, které urychlují uzdravování těla (doplňují chybějící vibraci). Jsou to stromy, byliny, zvířata, vůně, barvy, kameny. Toto všechno stvořené vyzařuje, rezonuje a pomáhá doplnit chybějící vibrace v těle. Ze zvířat nejsilněji vyzařují včely (i jejich produkty), koně a psi. Ze stromů dub. NÁVOD K POCHOPENÍ A ODSTRANĚNÍ DUCHOVNÍCH PŘÍČIN NEMOCÍ Žádný jednotlivec není schopen objektivně posoudit své pohnutky a dopad svého chování na celé existující živé a neživé okolí. V každém z nás je jako deformační činitel usazeno ego, které se stalo oněmi brýlemi mámení, které nám deformují vnímání Pravdy kolem sebe. Zejména je tomu tak u duchovních příčin nemocí. S oněmi brýlemi ega jsme se tak scítili, že je považujeme za součást objektivní pravdy. Tento jev zachycuje lidová moudrost slovy: "Podle sebe soudím sebe". Naše ego nám vsugerovává, že tak, jak my vidíme objektivní realitu, tak ji vidí ostatní. To, co my vidíme, myslíme a cítíme, tak to je celá skutečnost. Ve skutečnosti vnímáme a cítíme z existujícího to, co chceme vnímat. Co nevyhovuje našim představám o světě, co podle našeho ega je špatné a nemělo by tedy existovat, nebereme na vědomí a tak opravujeme Stvořitele, který nám to natruc nechává existovat a působit dále. Byl to pád do ega, který v nás probudil "odvahu" rozdělovat existující věci na dobré a špatné. Tato subjektivita je v nás natolik zakotvena, že absolutně vylučuje vidět vlastní duchovní příčinu nemoci, jež nás postihla a přijmout nemoc jako korigující fenomén našeho života. Musíme tedy k tomuto poznání dospět oklikou přes pozorování duchovních příčin nemocí nejprve na druhých lidech. Až tehdy si najednou začneme všímat souvislostí, bude se nám "otevírat" třetí oko. Teprve dalším pozorováním souvislostí nemocí a vlastností duše jejich nositelů začneme připouštět, že na tom "něco je". To bude znamenat, že se nám "otevírá" duchovní oko, to je pohled na stvoření z hlediska věčnosti. Tím začne cesta od víry k přesvědčení, které jediné nám samým umožní procítit a odstranit duchovní příčiny vlastních nemocí a otevře nám cestu Lurdských zázraků na našem těle. Pak stačí "pomazat vlastní nemoc blátem" a ona se ztratí. [1] – Duchovní příčiny nemocí, J.Staněk – J.Brzobohatá [2] – Diagnostika v praxi, Marcel Černoch ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ------------ FAT ABSORBER ------------ Výrobce: 4 Life Kapsle obsahující rozdrcená semínka jitrocele a glukozoamin, vážou na sebe zplodiny z látkové přeměny a tuk. Doporučujeme těm, kteří dodržují redukční diety nebo mají sportovní životosprávu. K čemu slouží - v trávícím traktu váže a odvádí tuky - snižuje hladinu tuků v krvi - čistí střeva - změkčuje stolici - chrání střeva před nádorovým onemocněním - součást redukčních diet -------------------- ADVANCED FAT BURNERS -------------------- Výrobce: 4 Life Tablety s vyšším účinkem spalování tuků. K čemu slouží - přeměňuje tuk na energii - nutnost fyzické zátěže - urychluje proces spalování mastných kyselin - zabraňuje hromadění tuku v játrech - podporuje detoxikaci jater Dávkování: 1-3 tablety třikrát denně v závislosti na hmotnosti a na cíli, kterého chceme dosáhnout. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Hodně lásky, štěstí a zdraví. Krásné vánoce a v novém roce jen vše nejlepší Michael Muselík ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ SDĚLTE NÁM VAŠE NÁZORY: Podělte se o své poznatky, zkušenosti, názory atd. http://abcvyzivy.cz/guestbook/kniha.php Můžete také využít NOVÉ diskusní fórum http://abcvyzivy.cz/forum/index.php3 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘIHLASTE se k odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=SUBSCRIBE -------- ODHLASTE se z odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=REMOVE Své dotazy či připomínky posílejte na adresu: mailto:jakjime@quick.cz?subject=PRIPOMINKY ---------------------------------------------------------- © 2003, Michael Muselík,ABC výživy, http://abcvyzivy.cz ----------------------------------------------------------