----------------- ZPRAVODAJ ABC VÝŽIVY ----------------- Číslo: 03/2005 28. března 2005 ---------------------------------------------------------- Autor: Michael Muselík mailto:jakjime@quick.cz ---------------------------------------------------------- Tento zpravodaj je určen pouze pro registrované uživatele. Podmínky pro přihlášení či odhlášení odběru naleznete na konci tohoto zpravodaje. Dobrý den, tak a velikonoce jsou za námi. Jak jste je prožili? Já jsem při odpolední procházce přemýšlel, jak nejvíc zjednodušit tu záplavu informací o výživě, zdraví, doplňcích výživy, jejich nutnosti či postradatelnosti pro naše zdraví. Snad se mnou budete souhlasit přinejmenším v tom, že výživa má vliv na naše zdraví, vzhled i kondici. Jak je to možné? Náš organismus funguje jako celek a jako celek jej i musíme brát. A strava je neoddělitelnou součástí tohoto celku. Z potravy získáváme živiny a mikroživiny, které naše tělo potřebuje pro svou správnou funkci. Pokud je něco v nerovnováze, projeví se to navenek nějakou nemocí, poruchou, potížemi atd. # ZDRAVOTNÍMI POTÍŽEMI ČI NEMOCÍ SE NÁM SNAŽÍ NÁŠ ORGANISMUS DÁT NAJEVO, ŽE NĚCO NĚNÍ V POŘÁDKU Pravděpodobně se budu opakovat, ale myslím si, že jsou to fakta, která za to stojí. Budete-li chtít reagovat, napište email na adresu diskuse-abcvyzivy@quick.cz a můžete diskutovat navzájem mezi sebou. Uvítám to. ---------------------------------------------------------- Ty nejdůležitější fakta a doporučení bych shrnul bych to do několika následujících bodů: ---------------------------------------------------------- 1) POSLOUCHEJTE SVÉ TĚLO – Cítíte se po jídle unavení? Máte zažívací potíže? Pravděpodobně je něco v nepořádku a je třeba zamyslet se nad svým jídelníčkem. Především nad tím, co jste právě snědli. 2) NEPŘEJÍDEJTE SE! JEZTE DO POLOSYTA – počkejte 20min. a pokud máte stále hlad, ještě něco snězte. Tělo nám dá signál o nasycení až zhruba po 20min. # DOKONALE KOUSEJTE A JEZTE POMALU A V KLIDU. 3) VYŘAĎTE NA 1 MĚSÍC MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY a sledujte reakci svého organismu. Doporučoval bych také omezit pšenici. Obojí zahleňuje organismus. 4) Trpíte-li nadváhou, jezte ČASTĚJI a V MENŠÍCH DÁVKÁCH /5-6x denně/. Pokud je však vaše hmotnost v pořádku, rozdělte denní příjem stravy do D V O U hlavních jídel, a to jako bohatá přesnídávka a pozdní oběd. Mezitím jezte ovoce, zeleninu a nápoje. Poslední větší jídlo jezte nejpozději v 18h. Snídejte nejdříve 60min po probuzení. Snídaně by měla být s převahou sacharidů a tekutin. Převahu bílkovin používejte v posledním denním jídle. # Velmi doporučuji hladovku nebo tzv. „očišťovací dny“, a to následovně: HLADOVKA: jednou za 14 dní alespoň 24 hodin lépe 36 hodin přijímat pouze tekutiny /zeleninové šťávy/ v množství 2 litry denně, případně malé množství ovoce (příprava zeleninové šťávy: 50-100g syrové mrkve, 50g syrového celeru, 50-100g syrové červené řepy, 50g syrového kořene petržele nebo pastináku se naloží na 24 hodin do vystydlé, předem převařené vody a nechá se vyluhovat v chladu a temnu. Pak se scedí a pije po 2dcl sklenicích. OČIŠŤOVACÍ DEN: pije se výše uvedená šťáva, jí se ovoce a případně menší množství obilných vloček nebo Müsli. # PŘI JÍDLE A PO NĚM NEPIJTE VÍCE NEŽ 3DCL NESLAZENÝCH TEKUTIN! 5) RADIKÁLNĚ OMEZTE příjem tuků a jednoduchých cukrů. Ideální je konzumace komplexních sacharidů ve formě škrobů v zelenině, obilovinách a luštěninách. 6)SNIŽTE MNOŽSTVÍ konzumovaných ŽIVOČIŠNÝCH BÍLKOVIN a větší část NAHRAĎTE ROSTLINÝMI, případně netučnými zakysanými mléčnými výrobky. Optimum bílkovin je 0,8g na 1kg tělesné hmotnosti u žen a 1g pro dospělé muže, kteří fyzicky těžce nepracují nebo pravidelně necvičí. # Pro 70kg vážícího muže je 70g bílkovin obsaženo např. v kombinaci 150g kuřecích prsou, 200g obilovin a chleba, 50g netučného sýra a netučný jogurt. Za předpokladu bezmasé stravy je toto množství v 500g obilovin, 300g zeleniny, 150g tvarohu a 1 jogurt. # MASO POSTAČÍ 3X TÝDNĚ! # VYŘAĎTE VEŠKERÉ UZENINY! # NEKOMBINUJTE TUKY S CUKRY /MOUČNÍKY, ZÁKUSKY/ # NESMAŽTE! 7) ZJISTĚTE SI SVOJI KREVNÍ SKUPINU a omezte či na 1 měsíc vyřaďte zakázané potraviny pro svoji krevní skupinu. Opět sledujte reakce svého těla. To vám vždy poví, co je pro něj vhodné a co nikoli. ## JE VŠAK TŘEBA SI UVĚDOMIT, ŽE JAKÉKOLI ZAŽÍVACÍ POTÍŽE PO JÍDLE NEJSOU N O R M Á L N Í 8) DOPLŇUJTE ALESPOŇ ZÁKLADNÍ VITAMÍNY A MINERÁLY, NEJLÉPE VE FORMĚ KOMPLEXNÍCH DOPLŇKŮ VÝŽIVY. Je důležité si uvědomit, že strava, ačkoliv se snažíme žít zdravě, neobsahuje v potřebném množství nezbytné látky. Navíc je přechemizovaná a jinak technologicky zpracovávaná. Proto je nutné pomoci tělu PŘÍRODNÍMI potravními doplňky, které pouze doplňují látky a mikroživiny, které našemu tělu chybí. Tento nedostatek se nemusí projevit okamžitě, neboť tělo má určitou setrvačnost a navíc čerpá zásoby, které jsou zde uloženy pro krizové chvíle. Ale pokud se vyčerpají a nejsou obnoveny, přichází nemoc. 9) NEPODLÉHEJTE extrémním dietním režimům a stálému střídání systémů výživy. Osobně však doporučuji co největší množství potravin a surovin potravinového charakteru konzumovat v SYROVÉM STAVU! # SYROVÁ STRAVA je vhodná jen v letních měsících a pouze pro krevní skupinu A # MAKROBIOTIKA pouze pro krevní skupinu A # STRAVA PODLE KREVNÍCH SKUPIN je ideální zejména v kombinaci s dělenou stravou a to pro VŠECHNY KREVNÍ SKUPINY!! 10) Nezapomínejte ani na FYZICKOU AKTIVITU, a to alespoň 3hodiny týdně! 11) A na závěr pár poznámek k výživě dětí. TY TRPÍ NESPRÁVNOU VÝŽIVOU MNOHEM VÍCE NEŽ DOSPĚLÍ, NEBOŤ DĚTI SE VYVÍJEJÍ. Jakýkoli stravovací nedostatek se projeví problémy, které lze však a BOHUŽEL pozorovat mnohem později. Současná česká kuchyně, kombinovaná s různými rádoby „moderními“ styly rychlého občerstvení zahrnuje převážně neracionální pokrmy, jako například : * zmrzliny, mléčné mražené krémy * sušenky a další sladkosti – např. bonbony a čokoláda * crackery všech možných druhů * přeslazené limonády, často s tonizujícími látkami, především kofeinem * mleté maso * hranolky Co je však podstatnější jsou důsledky takovéto nevhodné stravy: a) nadbytek soli b) mnoho tuku nevhodného typu c) mnoho jednoduchých cukrů d) nadměrná konzumace průmyslových potravinářských aditiv Vzniká z toho: 1. nedostatek vitamínů, vlákniny, důležitých minerálních látek 2. přetěžování zažívacího traktu, především jater, slinivky a ledvin Což vede k: * NEVHODNÉMU ZVÝŠENÍ PŘÍJMU ENERGIE - riziko nadváhy * ZHORŠENÍ BIOLOGICKÉ HODNOTY VÝŽIVY - riziko skryté podvýživy A z toho plyne: a) nárůst četnosti „banálních" infekčních onemocnění, především horních cest dýchacích b) předčasný vznik chronických civilizačních onemocnění c) zvýšené riziko moderních, dříve skoro neznámých onemocnění (limská borelióza, encefalitida, virové infekce všeho druhu, syndrom chronické únavy) d) zvýšené riziko změn činnosti mozku (hyperaktivita a agresivita, poruchy učení, lehká mozková dysfunkce) To všechno jsou hlavní motivy pro moje osobní doporučení užívat pravidelně tzv. výživové (potravní) doplňky. POUŽITÍ POTRAVNÍCH DOPLŇKŮ -------------------------- Potravní doplňky poskytují zásadní možnost zlepšení kvality výživy a v důsledku toho také zdravotního stavu. V úvahu připadají především ty, které dodávají kompletní směs vitamínů a minerálů v optimálním složení. # Nepodléhejte prosím tendenčním a zcela nesprávným tvrzením, že „umělé" vitamíny jsou neúčinné. Naopak. Kromě celé řady komplexních doplňků lze využívat cíleně některé specifické produkty. Koukněte na stránku http://abcvyzivy.cz/vyrobky/vyrobky.htm Literatura: [1] Vztah výživy a zdraví, Boj s kilogramy RNDr. Petr Fořt,CSc. California Fitness (nyní CaliVita ®), Praha 1995 [2] Jak stárnout pomalu RNDr. Petr Fořt,CSc. EB Nakladatelství, Havlíčkův Brod 2001 [3] Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti RNDr. Petr Fořt,CSc. http://abcvyzivy.cz/eknihy.htm/eknihy.htm#fort [4] Zdravá výživa nejen pro ženy RNDr. Petr Fořt,CSc. Pragma 1999 [5] Průvodce po krevních skupinách aneb štíhlí a zdraví podle své krve Jiří Bendák nakladatelství Eminent http://abcvyzivy.cz/eknihy.htm/eknihy.htm#krev ========================================================== NOPALIN - kaktus který léčí & registrace CaliVita ZDARMA ========================================================== NOPALIN má jedinečné postavení v okruhu potravinových doplňků, protože vedle svého účinku na regulaci metabolismu, obsahuje také živiny užitečné pro organismus. Nopál je rostlina patřící do kaktusové čeledi Opuntia. Díky svým účinným složkám disponuje řadou léčivých účinků a jeho použití je čím dál tím rozšířenější. Nopalin je přípravek, který obsahuje sušenou nať nopálu, bohatou na vitaminy, minerální látky a vlákniny. Jaké jsou zdraví prospěšné, blahodárné účinky nopálu? * antioxidant; * upravuje hladinu cukru v krvi; * snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů; * účinný regulátor tělesné hmotnosti; * upravuje funkci žaludku a střev; * čistí tlusté střevo; * reguluje jaterní funkce; * doplňuje vegetariánský jídelníček. Vedle mnohotvárnosti tohoto přípravku bychom měli vzpomenout jeho jednotlivé přednosti i zvlášť: Nopalin tedy nabízí hodnotnou pomoc při regulaci a snížení tělesné hmotnosti, protože zvýšením pocitu sytosti snižuje chuť k jídlu a chuť na sladkosti. Dále snižuje pravděpodobnost výskytu celulitidy (tedy povolené vazivové tkáně) a přehnané zadržování vody. Reguluje produkci žaludeční kyseliny, snižuje tím pravděpodobnost výskytu žaludečních a dvanácterníkových vředů. Další výhodou Nopalinu je, že snižuje zvýšenou hladinu cholesterolu a triglyceridů, dále normalizuje hladinu cukru v krvi. Zesílením samoléčebných procesů organismu stupňuje jeho obranyschopnost. Je výborným zdrojem lehce stravitelných bílkovin, vitaminu C a bioflavonoidů. Konzumace Nopalinu tedy usnadňuje zachování zdraví a pomáhá v situacích, kdy je narušena rovnováha (homeostáza) organismu. http://abcvyzivy.cz/vyrobky/nopalin.htm anebo http://abcvyzivy.cz/vyrobky/vyrobky.htm#nopalin #### A K C E C A L I V I T A Koupí tohoto výrobku za 540,-Kč (balení 200tbl., členská cena) ZÍSKÁVÁTE REGISTRACI CALIVITA Z D A R M A NO NEBERTE TO! Více o CaliVita na adrese http://abcvyzivy.cz/calivita.htm ========================================================== UKÁZKA JÍDELNÍČKU PRO KREVNÍ SKUPINU A ========================================================== VZOROVÝ JÍDELNÍČEK: BĚŽNÁ STRAVA Snídaně: každé ráno po probuzení vlažnou vodu s citrónem. Uvařená kaše z pohanky posypaná nakrájenou petrželí a čaj z heřmánku. Oběd: kuřecí salát s hráškem, zelený čaj Svačina: zeleninový salát a čaj z třezalky Večeře: ovesná kaše s meruňkami a sójové mléko VZOROVÝ JÍDELNÍČEK: REDUKČNÍ STRAVA Snídaně: vlažná voda s citrónem, burisony rýžové rozpuštěné v sójovém mléce Oběd: celer s tofu, čaj z heřmánku Svačina: 150 g jogurtu bílého a vmíchané hrozinky Večeře: kapr na křenu a čaj šípkový Z knihy Průvodce po krevních skupinách aneb štíhlí a zdraví http://abcvyzivy.cz/eknihy.htm/eknihy.htm#krev # Tato kniha se zabývá způsoby zlepšení zdraví a regulací tělesné hmotnosti. Metody jsou založeny na výpočtu energetické bilance našeho organismu a vycházejí z genetických předpokladů každé krevní skupiny. Součástí je přehled vhodných a nevhodných potravin pro každou krevní skupinu Přeji vám krásný den a pevné zdraví a … usmívejte se :-) Michael Muselík jakjime@quick.cz ABC výživy http://abcvyzivy.cz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ SDĚLTE NÁM VAŠE NÁZORY: Podělte se o své poznatky, zkušenosti, názory atd. http://abcvyzivy.cz/guestbook/kniha.php Můžete také využít NOVÉ diskusní fórum http://abcvyzivy.cz/forum/index.php3 Anebo můžete diskutovat pomocí diskusní emailové skupiny. Pošlete váš email na adresu diskuse-abcvyzivy@quick.cz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PŘIHLASTE se k odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=SUBSCRIBE -------- ODHLASTE se z odběru mailto:jakjime@quick.cz?subject=REMOVE -------- Své dotazy či připomínky posílejte na adresu: mailto:jakjime@quick.cz?subject=PRIPOMINKY ---------------------------------------------------------- © 2005, Michael Muselík,ABC výživy, http://abcvyzivy.cz ----------------------------------------------------------