Význam výživy při léčení aterosklerózy ====================================== Jedná se o velice aktuální téma, neboť ischemická choroba srdeční, která vzniká na podkladě aterosklerózy, je příčinou každého druhého úmrtí v našich zemích. Postihuje zvláště muže, a to již ve věku 40 let. Častěji postihuje kuřáky, diabetiky a obézní jedince. Přestože se ateroskleróza popisuje jako nevyléčitelná a progradující nemoc, dá se pokusně vyvolat i odstranit výživou. Důležitost diety je podporována existencí zřetelných rozdílů ve výskytu ischemické choroby srdeční v různých zemích s rozdílnými stravovacími zvyklostmi. Ateroskleróza se tedy dá odstranit výživou lépe než chemickými léky. Nánosy, které obsahují cholesterol, jsou často vidět na kůži kolem očí jako zažloutlé tukové vrstvy. Ty rychle zmizí, jakmile se strava kvalitativně vylepší. V poslední době byly zveřejněny výsledky seriózních výzkumů, které se tímto problémem zabývají. Ateroskleróza je jen jedním projevem degenerativních nemocí, projevem stárnutí. Je projevem nedostatku antioxidantů a lecitinu v naší potravě. Srdeční nemoci způsobené cholesterolem v potravě se dá zabránit i malými dávkami lecitinu. V několika klinických studiích byla prokázána možnost léčení aterosklerózy podáváním vysokých dávek antioxidantů spolu s úpravou stravy a celého životního stylu. Změnami v dietě, cvičením a nekouřením dokázala skupina osob s prokázanou koronární aterosklerózou zvrátit vývoj této nemoci již za jeden rok. Z doporučení EAS (Evropské společnosti pro aterosklerózu) pro prevenci nemocí způsobených aterosklerózou: - Zvýšit fyzickou aktivitu a dosáhnout ideální tělesné hmotnosti. - Zanechat kouření, neboť s každou vykouřenou cigaretou vzniká velké množství volných radikálů. - Volit zdravější stravu. Zdravější strava znamená: - Snížení celkového příjmu tuků. Tedy pozor na zákusky, šlehačku, zmrzlinu, smažená jídla jako hranolky nebo bramborové lupínky. Vhodné nejsou ani margariny. Oproti tomu je vhodné zvýšení příjmu rostlinných tuků a ryb, sóji, sójového mléka, ořechů, obilných klíčků, droždí, dýňových semen. - Zvýšení příjmu čerstvého ovoce a zeleniny a vhodných cereálií jako je pohanka a rýžové otruby. - Kdykoliv je to možné, jezte čerstvé potraviny v přirozeném stavu, vyhýbejte se konzervovaným potravinám. Nespočet pokusů se zdravými dobrovolníky i lidmi po srdečním infarktu ukazuje, že v době, kdy se tukové zásoby ukládají do stěn tepen, je hladina cholesterolu v krvi vysoká a hladina lecitinu je nízká. Pro všechny typy aterosklerózy je charakteristická vysoká hladina cholesterolu a nízká hladina lecitinu v krvi. Tyto poruchy se upraví, jakmile tělo dostane všechny živiny, včetně lecitinu. Ateroskleróza a zdánlivě tak odlišné problémy jako žlučníkové kameny nebo obezita jsou způsobeny nedostatkem mnoha živin, které jsou potřebné k tomu, aby mohly být tuky využívány normálním způsobem. Např. vitamin C je nepostradatelný pro biochemickou reakci, která umožňuje odbourávání cholesterolu a jeho přeměnu na žlučové kyseliny. Podání vyšších dávek vitaminu C tuto reakci urychluje, urychluje snížení hladiny cholesterolu v krvi. Cholesterol se v případě dostatku vitaminů a lecitinu rozloží na kysličník uhličitý a vodu. Tak vitamin C usnadňuje v případě aterosklerózy uzdravení. Podle doporučení našeho předního odborníka pro vnitřní lékařství MUDr. Kordače je vhodné brát denně 2000 mg vitaminu C při nemocech jater, při špatném hojení ran a při dlouhodobém užívání léků a až 20 000 mg vitaminu C ke snížení hladiny cholesterolu, k prevenci aterosklerózy a při léčení žlučových kamenů. Kromě toho je vhodné denně užívat tablety vitaminů B a tablety s obsahem hořčíku. Naprosto nepostradatelný je vitamin E. Vědci prokázali jeho účinnost v oblasti látkové přeměny, metabolismu tuků a prevenci aterosklerózy. Při podávání denní dávky 400 až 800 jednotek vitaminu E lidem s prokázaným zúžením koronárních cév se snížilo riziko infarktu myokardu o 50-70 %. U nemocného s infarktem myokardu má význam podávání vitaminu E pro zmenšení velikosti patologické léze na srdci. Jako prevenci aterosklerózy je také důležité užívat produkty Nature 4Life Gold pro jednotlivé krevní skupiny, které obsahují vitaminy a další důležité látky v optimálním poměru. Co tedy dělat, když nám lékař sdělí, že máme laboratorně zjištěnou hypercholesterolémii nebo jiným vyšetřením prokázané zúžení koronárních cév? Lékař by nás měl v prvé řadě poučit o správné životosprávě a antioxidantech, a teprve při opakovaném neúspěchu tohoto přirozeného léčení podat chemický lék. Každý chemický lék má nežádoucí účinky, hypolipidemika mohou způsobit depresi nebo poruchy v sexuálním životě. Doporučení pro užívání hypolipidemik zní, že se mají užívat až jako východisko z nouze, až když cvičení, dieta a snížení nadváhy jako prostředek ke snížení cholesterolu selžou. V praxi je ovšem téměř nemožné, aby lékař v časovém stresu poučoval téměř každého pacienta o dietních opatřeních. Mnozí pacienti také nejsou natolik silné osobnosti, aby v krátké době pochopili a uskutečnili celou řadu kroků ke svému uzdravení. Silné osobnosti (lékař Bernie S. Siegel je ve své knize označuje jako výjimečné pacienty), jakmile se dozvědí od svého lékaře diagnózu hypercholesterolémie, se ve vlastním zájmu začnou zajímat o možnosti uzdravování se stravou a změnami v životosprávě. "Jídlo má být lékem, ne jedem." "Prevence je levnější a nebolí tak, jako léčení následků aterosklerózy." Tip na snídani: --------------- - Letní salát: Nastrouháme okurku, nakrájíme sladkou papriku (krevní skupina 0 a B) nebo nastrouháme kedluben (krevní skupina A a AB), obojí ve stejném množství, nakrájíme středně velkou cibuli, vše dobře promícháme. Osolíme, přidáme sladkokyselou zálivku a nakonec vše promícháme s trochou oleje nebo krevní skupiny A, B a AB s bílým jogurtem. Je možné přidat rozdrcený česnek. - Kasha (vhodné pro krevní skupiny 0 a A): 150 gramů pohanky namočíme na několik hodin do 3 dl vody, poté přivedeme k varu a necháme pomalu chladnout. Místo vody můžeme použít zeleninový vývar. Nakrájíme jednu cibuli a 100 gramů hlívy, společně osmahneme, osolíme podle chuti. Na talíř upravíme kashu z pohanky, na ni navrstvíme osmaženou hlívu, vše pokapeme olejem a citronem. Talíř obložíme nakrájenou zeleninou. MUDr. Miroslava Střížová, CF Ostrava