Nopál kontra cukrovka ===================== Výjimečné doplňky stravy k prevenci civilizačních chorob Podle odhadů trpí 2-5% obyvatel naší planety cukrovkou. V roce 2000 dosáhl počet lidí, kteří mají cukrovku, 175 milionů. Je to ale pouze odhad, protože ve skutečnosti mnoho diabetiků, obzvláště ti, kteří trpí cukrovkou II. typu, o své nemoci neví. Její jednoznačné příznaky se v první fázi onemocnění totiž ještě nemusí objevit. Výzkumy týkající se rozšíření této nemoci na jednotlivých kontinentech jednoznačně prokázaly, že obzvlášť velký sklon k tomuto onemocnění mají obyvatelé Evropy a Severní Ameriky. Současně však bylo v souvislosti se Severní Amerikou prokázáno i to, že ve Spojených státech amerických a v Kanadě je tato nemoc mnohem rozšířenější než v Mexiku. Tento fakt natolik vzbudil zájem vědců, že se pustili do dalších výzkumů. Vyšetřili obyvatele mexického původu žijící na území Spojených států a zjistili, že trpí cukrovkou v daleko větší míře než v Mexiku. Na základě těchto výsledků dospěli k závěru, že obyvatele Mexika proti tomuto onemocnění určitě něco chrání. Odpověď se zdála být až příliš jednoduchá a zněla: NOPÁL. Z téměř 130 rostlin, které pozitivně působí na diabetiky a jsou používané v medicíně, přibližně 30 efektivně doplňuje léčbu cukrovky. Mezi ně patří i Opuntia ficus indica, známá pod jménem nopál. Je to velmi populární mexický kaktus, se kterým místní obyvatelé zacházejí jako s potravou a jeho způsob a četnost používání můžeme přirovnat nejspíše k mrkvi nebo k bramborám. Nopál se konzumuje vařený, pečený, grilovaný, ale i syrový ve formě salátů. Z nopálu se vyrábí i nápoj, ba dokonce se přidává i ke koktejlům obsahujícím alkohol. Ale v porovnání s obyčejnou mrkví nebo bramborami, které jsou, jak je dobře známo, velmi bohaté na živiny, je nopál skutečným pokladem. A navíc jiné látky, aminokyseliny, vlákniny, vitaminy a minerální látky obsažené v tomto kaktusu mají mnohostranné terapeutické účinky, čímž nopál daleko převyšuje podobné vlastnosti našich oblíbených zelenin. Od roku 1979 probíhají výzkumy týkající se možnosti využití nopálu při prevenci cukrovky. Ani do dnešního dne není však přesně znám mechanismus fungování rostliny. Jedno je však jisté, nopál je schopen snížit obsah glukózy v krvi. Pravděpodobně je to způsobeno zpomaleným vstřebáváním polysacharidů, což snižuje tvorbu inzulinu. Působením nopálu roste citlivost buněk vůči vyprodukovanému inzulinu, a tak se zrychlí pohyb glukózy na trase cévní systém-buňka. Vyzkoušejme vlastnosti nopálu na vlastní kůži. Nemusíme kvůli tomu jezdit do Mexika. Je dostupný ve formě přijatelné pro Evropany, ve formě přípravku Nopalin. Tento mnohostranný výrobek obsahující sušenou nať rostliny Opuntia fucus indica kromě toho, že snižuje obsah glukózy v krvi, má i spoustu dalších účinků, mimo jiné snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, reguluje funkce jater, čistí poslední úsek tlustého střeva a pomáhá při zachování odpovídající tělesné váhy. Za zmínku stojí i to, že výtažek z nopálu je zdrojem přírodních antioxidantů, mimo jiné karotenů, jako je např. betakaroten, lutein nebo kryptoxantin, které zlepšují aktivitu vitaminu A. Zdá se to být paradoxní, že nopál žijící v nehostinné poušti je natolik bohatý na účinné látky a že blahodárně působí na lidský organismus. Využívejme tento poklad ve prospěch svého zdraví. Poklad pouště Anita Widawska dipl. odb. na stravování