NOPALIN ============= Poklad pouště Prof. Dr. Szedlák-Vadocz Valéria,PhD. předsedkyně lékařského poradního sboru California Fitness Prof. Szedlák získala v průběhu své třicetileté kariéry vědecké tituly z lékařské biochemie (1978), nukleární medicíny(1980) a klinické patofyziologie (1986). V roce 1986 získala titul doktora lékařských věd. Je autorkou několik kapitol čtyř odborných knih a monografií. Účinný potravinový doplněk k modernímu stylu života Nopalin je mnohostranný potravinový doplněk, který obsahuje sušenou nať ostnatého kaktusu nopálu. Nopál je rostlina patřící do čeledi kaktusů Opuntia. Jeho latinský název je Opuntia ficus indica Mill. Od roku 1983 prováděli vědci s nopálem obsáhlé výzkumy, při nichž zjistili, že obsahuje přírodní komplexní živiny a má i léčivé účinky. Nopalin je především bohatým zdrojem vitaminu C a bioflavonoidů, betakarotenu (provitamin vitaminu A) a také vitaminů B1 (thiamin), B2 ( riboflavin) a B3 (niacin). Nopalin obsahuje hodně minerálních látek, hlavně vápník, hořčík, draslík a železo. Nopalin je přirozeným zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Z 20 druhů základních aminokyselin obsahuje 17 druhů, ze kterých je 8 esenciálních. Esenciální aminokyseliny jsou nezbytné k normálnímu růstu a vývoji. Do organismu se dostávají prostřednictvím potravin, které obsahují hodně bílkovin. Mezi osm druhů esenciálních aminokyselin patří isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin a tryptofan. Lidský organismus je schopen vytvořit dalších 9 aminokyselin, nicméně i tyto jsou pro nás nezbytné stejně jako esenciální aminokyseliny. Aminokyseliny jsou základními stavebními jednotkami bílkovin. V případě, že v organismu chybí nějaké aminokyseliny, se využitelnost ostatních zhoršuje a následují poruchy složitých biochemických procesů. Proto je nesmírně důležité, abychom svůj organismus zásobovali s bílkovinami, které obsahují různé druhy aminokyselin. Nopalin je díky obsahu aminokyselin, hlavně osmi esenciálních, dále obsahu různých vitaminů a minerálních látek přírodním zdrojem živin. Lze jej doporučit i vegetariánům jako vhodný doplněk vegetariánské stravy. Nopalin je kromě toho, že je doslova nabit různými potřebnými látkami, oblíben především proto, že přirozeně reguluje tělesnou váhu. Aminokyseliny hrají významnou roli v komplexní výměně lipidů (tuků) a polysacharidů (cukrů). Některé aminokyseliny významně ovlivňují látkovou výměnu. Například tyrosin, glycin a L-methionin zlepšují náladu a snižují chuť k jídlu. Podporují pocit sytosti, a proto je Nopalin vhodný i pro ty, kteří mají sklony k přejídání se a rádi mlsají. Další složky Nopalinu (například kyselina glutamová, prolin, histidin, jód, mangan) snižují hladinu cholesterolu a především hladinu LDL (tzv. "špatného") cholesterolu v krvi a hladinu triglyceridů. Tento proces probíhá navázáním tuku a jeho vyloučením přes žlučník. Složení Nopalinu zabraňuje tomu, aby se cholesterol usazoval na stěnách cév (antiaterogenní vliv) a aby se tuky shromažďovaly v játrech. Rostlinné bílkoviny obsažené v nopálu pomáhají přesunovat tekutiny z tkání do krevního řečiště, a tím omezují zadržování tekutin ve tkáních (působí tedy proti hypertenzi a celutitidě). Každý den mají na náš organismus vliv různé toxické látky pocházející z různých zdrojů. Mnoho odborníků na výživu nám doporučuje, abychom nejdříve očistili svůj organismus, a pak teprve začali pravidelně užívat nějaké potravinové doplňky - vitaminy, minerální látky, přípravky obsahující léčivé rotliny. Naštěstí Nopalin splňuje oba úkoly. Nopál obsahuje stravitelnou a nestravitelnou vlákninu. Právě vláknina ve velkém množství ovlivňuje trávicí systém fyziologicky, biologicky a mikrobiologicky. Vláknina zvyšuje pocit sytosti v žaludku, zrychluje vyprazdňování, změkčuje stolici, zvyšuje její váhu a frekvenci, váže žluč, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje vstřebávání glukózy a její množství, váže kancerogenní látky a těžké kovy. Vláknina obsažená v nopálu koordinuje nadměrnou tvorbu žaludeční kyseliny a chrání sliznici trávicího traktu. Nopalin je vynikajícím, mnohostranným potravinovým doplňkem. Je to univerzální prostředek. Nopalin nám může pomoci udržet zdraví, ale uplatní se také při posílení samoléčby organismu a v případě, kdy je narušena rovnováha (homeostáza) organismu. Zkušenosti s Nopalinem získané za více než dva roky potvrzují závěry výzkumů a pozorování vědců a uživatelů. Prof. Dr.Szedlák-Vadocz Valéria, Phd.