Restaurace s výběrem jídel podle krevních skupin ================================================ Až budete projíždět severní Moravou, přijeďte se podívat do Frýdku Místku. Najdete zde pizzerii Quatro, ve které se už téměř rok vaří jídla s přihlédnutím ke krevním skupinám. V obsáhlém jídelníčku je věnováno 10 stránek jídlům sestaveným podle zásad krevních skupin a nyní chystáme další překvapení pro naše hosty. Jak vše začalo? S přicházejícími zdravotními obtížemi jsem se dostala do kontaktu s firmou California Fitness a nejenže jsem se zbavila některých vlastních neduhů, ale hlavně mě, jako kuchařku, zaujal program výživy podle krevních skupin, který podrobně zpracoval dr. Peter D´Adamo. Aplikovala jsem jeho rady na sobě a blízkém okolí s dobrými výsledky. Záhy se zrodil nápad propagovat stravu podle krevních skupin v restauraci. Po konzultaci s majitelem pizzerie, panem Michalem Neporem, jsem dostala zelenou. Srovnala jsem stávající jídelníček, který je mimochodem velmi obsáhlý, vybrala z něj jídla, která jsou vhodná pro krevní skupiny 0, A, B, AB a rozdělila je do skupin. Přidala jsem mnohé další recepty, hlavně zeleninové, podle stávajících možností kuchyně. Všechno s myšlenkou na vás, kteří se chcete stravovat podle těchto zásad, abyste si mohli i v restauraci vybrat stravu, která je vám "ušitá na míru". Přidávám nejoblíbenější recepty svých přátel. Vše je rozpočteno pro 4 osoby. - Brokolice po italsku - 0, A, B, AB 800 g brokolice, 100 g olivového oleje, 8 stroužků česneku, sladká chilli omáčka na drůbež. Omytou a očištěnou brokolici vložíme do napařovače a dusíme v páře doměkka. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme utřený česnek a omáčku, promícháme a odstavíme z ohně. Touto omáčkou poléváme brokolici. Podáváme se zeleninovou oblohou vhodnou pro jednotlivé krevní skupiny. - Vřetýnka na čínský způsob - B, AB 400 g rýžových nebo špaldových těstovin, 1 hlávka čínského nebo červeného zelí, 200 g krůtího masa, 4 lžíce oleje, 1 lžičky strouhaného nebo čerstvého zázvoru, popř. mořská sůl, 1 lžíce solamylu, 2 lžíce sójové omáčky. Solamyl rozmícháme v sojové omáčce, obalíme v ní maso nakrájené na kostičky a pak ho osmahneme na oleji. Poté přidáme najemno nakrouhané zelí a krátce podusíme. Podle potřeby osolíme a ochutíme strouhaným zázvorem. Mícháme, aby se nám omáčka nepřilepila ke dnu. K hotovému masu vmícháme uvařené těstoviny. Směs můžeme obohatit kapií a houbičkami shiitake (houževnatec jedlý) nebo žampiony. - Rýžové koule s řasou hiziki - 0, A, B, AB 300 g rýže, 2 lžíce řasy hiziki, mořská sůl, 1 větší mrkev, 2 lžíce olivového oleje, polévková lžíce zelených bylinek (pažitka, řeřicha, bazalka, pórek), švestičky umeboshi nebo 200 g rybího filé, rýžové miso (fermentovaná pasta z hnědé rýže, sójových bobů a mořské soli), sekané mandle, gomasio (rozdrcená sezamová semínka se solí). Rýži uvaříme a necháme vychladnout. Řasy vaříme 30 minut, nasekáme a přidáme k rýži. Mrkev nastrouháme a na oleji lehce osmahneme, přidáme k rýži společně se zelenými bylinkami a misem. Promícháme. V navlhčené dlani tvoříme malé kuličky, do kterých vmáčkneme malý kousek švestičky umeboshi (popř. kousky vařeného filé). Obalíme v sekaných mandlích. Podle potřeby na talíři sypeme gomasiem. Podáváme s hlávkovým salátem. - Karbanátky s jáhel a mrkve - 0, A, B, AB 250 g jáhel, 150 g mrkve, 2 lžíce olivového oleje, 50 g mozzarelly, 50-100 g semínek nebo oříšků. Jáhly vaříme 10-15 minut, vložíme do porcelánové mísy a necháme vychladit. Přidáme nastrouhanou mrkev a mozzarellu, drcená semínka a olej. Všechny přísady smícháme a vlhkýma rukama tvoříme karbanátky. Pečeme nasucho v troubě, až trochu zpevní. - Zeleninové rizoto - 0, A, B, AB 360 g rýže natural, sůl, grilovací koření, 1 malá cibule,1 mrkev, 50 g hrášku, 50 g brokolice, 40 g olivového oleje, máslo, sójová omáčka, 120 g mozzarelly. Rýži dusíme v poměru 1:2 vody, přidáme k ní lžíci oleje a sůl. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a podusíme na másle. Přidáme zeleninu, okořeníme, dochutíme sójovou omáčkou a dodusíme. Měkkou zeleninu přidáme k udušené rýži, podle potřeby dosolíme a promícháme na ohni. Na talíři sypeme strouhaným sýrem. - Rohlíčky s jablky - 0, A, B, AB 500 g špaldové mouky, 250 g másla, 1-2 žloutky, špetka soli, 30 g droždí, 2 dl vody. Nádivka: asi 1 kg jablek, 70 g rozinek, 50 g sekaných vlašských ořechů, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr, citronová kůra, mletá skořice. Oloupaná jablka zbavíme jadérek a nastrouháme, ochutíme, přidáme ořechy, rozinky. Z poloviny vlažné vody a kvasnic připravíme kvásek. V míse smícháme mouku se solí. Přidáme kvásek, vodu s rozmíchanými žloutky a půlkou rozpuštěného másla. Dobře propracujeme. Bez kynutí rozdělíme těsto na 5 dílů. Každý díl rozválíme na kulatou placku, kterou rozkrojíme na 8 dílů. Vzniklé trojúhelníčky plníme jablky a smotáme do tvaru rohlíčků. Opět bez kynutí dáme péct do trouby při 170°C. Upečené rohlíčky potřeme zbylým máslem, aby byly jemnější. Před podáváním lehce pocukrujeme. Přeji dobrou chuť a radost z vaření! Alena Jakubová