KUCHAŘKA PRO KREVNÍ SKUPINU "B"
aneb Společník na každý den
Alena Jakubová
Elektronické vydání: © Michael Muselík, 2003 ABC výživy http://abcvyzivy.cz
Strana 2                                                               KUCHAŘKA PRO KREVNÍ SKUPINU "B "
KUCHAŘKA PRO KREVNÍ SKUPINU "B"
aneb Společník na každý den
© autor Alena Jakubová, 2002 © vydal Michael Muselík, 2003
Publikováno na WWW:
ABC VÝŽIVY - INFORMACE O ZDRAVÍ A VÝŽIVĚ PRO KAŽDÉHO
Strana 3              ABC VÝŽIVY- INFORMACE O ZDRAVÍ A VÝŽIVĚ http://abcvyzivy.cz
Abys byl milován, miluj!
Antonie de Saint - Exupéry
Strana 4                                                               KUCHAŘKA PRO KREVNÍ SKUPINU "B "
OBSAH
s označením vhodnosti podle krevních skupin OBSAH
6
TAK A TO JSEM CELÁ JÁ
10
ROZDĚLENÍ KREVNÍCH SKUPIN
12
DOPORUČENÍ ŠITÁ NA MÍRU
13
Krevní skupina „B"
13
TABULKA DOPORUČENÝCH POTRAVIN
14
INFORMACE PRO DALŠÍ KREVNÍ SKUPINY
17
Krevní skupina „O"
17
Krevní skupina „A"
17
Krevní skupina „AB"
17
JAK TEDY ZAČÍT ?
18
ROZUMÍME SVÉMU TĚLU ?
19
CO NÁM NAPOVÍ LUNA ?
21
ZÁSADY PŮSTU PŘI ÚPLŇKU
22
PRAVIDLA NA TALÍŘI
24
Základní pravidla řazení potravin v menu.
24
Jednoduché rozdělení
24
Nevhodné kombinace
24
BARVY NA TALÍŘI
25
0 ČEM BABIČKY NEMLUVILY ?
27
SNÍDANĚ JINAK
29
Domácí müssli -, A, B, AB Ovocný talíř 0, A, B, AB Kaše z vloček -, A, B, AB
POMAZÁNKY
30
Drožďová pomazánka 0, A, B, AB Pomazánka z rybího filé 0, -, B, AB Pomazánka z makrely -, -, B, AB Brynzová pomazánka 0, -, B, -
Strana 6 KUCHAŘKA PRO KREVNÍ SKUPINU
"B"
PŘEDKRMY                                                                                 31
Pikantní sýrová roláda s bylinkami
-, -, B,-
Římský salát s krůtím masem a vajíčky
0, A, B, AB
Krůtí toast
-, -, B,-
Paštičky z jehněčího masa
-, -, B, AB
Salát Bast
-, -, B, -
Plněné cuketové jednohubky
0, -, B,-
Plněná kapie
-, -, B,-
Chřupavé chlebíčky Luccate
0, A, B, AB
Paprikový salát
0, -, B,-
POLÉVKY
34
Zeleninový bujón
-, A, B, AB
Bramborová polévka
-,-, B, AB
Krůtí polévka s vaječnou sedlinou
0, A, B, AB
Polévka se zelených fazolových lusků
0, A, B, AB
Zelná
-, -, B, AB
Chalupnická polévka z podmáslí
-, -, B, AB
Kerblíková polévka
-, -, B, AB
Špenátová s brokolicí
0, A, B, AB
Cuketová polévka
0, A, B, AB
Pórková polévka
0, A, B, AB
Zeleninová polévka
0, A, B, AB
Indická bramborová s hráškem
-, -, B, AB
HOVĚZÍ
38
Hovězí maso v kapustě
0, -, B, -
Sekaný hovězí řízek na zelenině
0, -, B, -
Svíčková na smetaně
0, -, B, -,
JEHNĚČÍ
39
Dušené jehněčí maso s chřestem
0, -, B, AB
Jehněčí kotlety plněné švestkami
0, -, B, AB
Jehněčí kýta plněná špenátem
0, -, B, AB
ZVĚŘINA
40
Srnčí steak v medové omáčce
0, -, B, -
KRŮTÍMASO
41
Krůtí maso s rýží
0, A, B, AB
Krůtí karbanátky
0, A, B, AB
Krůtí s mrkví a fazolovými lusky
0, A, B, AB
Krůtí prsa s mrkví
0, A, B, AB
Krůtí medailónky na hořčičném koření
0, A, B, AB
Cuketové karbanátky s krůtím masem
0, A, B, AB
Bramborák s bazalkou a krůtím masem
-, -, B, AB
Jemné drůbeží rizoto
0, A, B, AB
Mexický talíř
0, -, B, -
Krůtí špíz s paprikou
0, -, B, -
Strana 7 ABC VÝŽIVY- INFORMACE O ZDRAVÍ A VÝŽIVĚ http://abcvyzivy.cz
RYBY
44
Steak z lososa s bazalkovou omáčkou
0, A, B, AB
Steak ze štiky s kořením „Nahrin"
0, A, B, AB
Krabí tyčinky s rýži
0, -, B,-
Rybí filé zapečené se zeleninou
0, A, B, AB
Pečená ryba
0, A, B, AB
Pstruh na rozmarýnu
0, A, B, AB
Tuňák s houbovou omáčkou
0, A, B, AB
Dračí drápy čtyř vůní
0, A, B, AB
LUŠTĚNINY
46
Hrachová kaše
0, A,B, AB
ZELENINOVÉ POKRMY
47
Omeleta se zeleninou
0, -, B, AB
Omeleta se špenátem
0, -, B, AB
Špenát
0, A,B, AB
Cuketové nebo kedlubnové zelí
0, A,B, AB
Karbanátky s jáhel a mrkve
0, A,B, AB
Bramborák s jogurtem a kysaným zelím
-, -, B, AB
Zeleninové rizoto
0, A,B, AB
Květák jako mozeček
-, A,B, AB
SALÁTY
49
Pikantní čínské zelí
-, -, B, AB
Salát z fazolových lusků
0, A, B, AB
Červená řepa jinak
0, A, B, AB
Salát z bílé ředkve „Daikon"
0, A, B, AB
SLADKÁ JÍDLA
50
Rýžové placičky
0, A, B, AB
Kaše z jáhel
0, A, B, AB
Rýžový ovocný salát
0, A, B, AB
Pestrá vitamínová mísa
0, A, B, AB
PŘÍLOHY
51
Špaldové knedlíky přílohové
0, A, B, AB
Mrkvové knedlíky
0, A, B, AB
Špaldové máslové noky
0, A, B, AB
UPEČME SI CHLEBA
53
Pizza chléb ze špaldy
0, A, B, AB
Čapátí
0, A, B, AB
Chléb s olivovým olejem a sýrem
-, A, B, AB
MOUČNÍKY
54
Špaldové tvarohové taštičky
-,-, B,-
Místecké rohlíčky s jablky
0, A, B, AB
Špaldové palačinky
0, A, B, AB
Špaldový koláč se semínky
0, A, B, AB
Strana 8                                                               KUCHAŘKA PRO KREVNÍ SKUPINU "B "
Tvarohový dort Mrkvový dort Ořechová roláda
JAK NA VÁNOCE
-, -, B, -0, A, B, AB 0, A, B, AB
57
Špaldové perníčky Ořechové pracny Sezamová srdíčka Vanilkové rohlíčky Ořechové kuličky Jablkové kuličky Ovocné tyčky Čertové pirule
CO NAJDETE NA PULTECH
0, A, B, AB 0, A, B, AB 0, A, B, AB 0, A, B, AB 0, A, B, AB 0, A, B, AB 0, A, B, AB 0, A, B, AB
59
OBILOVINY
59
MOŘSKÉ ŘASY 0, A, B, AB
60
JAK ZAHUŠŤOVAT
62
JAK SESTA VIT JÍDELNÍČEK?
63
DRUHÝ TÝDEN
65
TŘETÍ TÝDEN
67
ČTVRTÝ TÝDEN
70
JAKÉ ZBRANĚ NA RAKOVINU
73
LÉČÍME SE STRA VOU
75
Základní zeleninová miso polévka            0, A, B, AB
Zeleninová polévka s řasou „Nori"              -, -, B, AB
Ranní polévka                                           0, A, B, AB Jáhlová polévka se sladkými zeleninami 0, A, B, AB
Rýžové koule s řasou „Hiziki"                    0, A, B, AB
Suši                                                            0, A, B, AB
Rýžový chléb                                             0, A, B, AB
LÉČÍME SE STRAVOU___________________________________ 78
OBJEDNÁVKY__________________________________________ 79
Download_____________________________________________79
Platby________________________________________________79
Formát knihy__________________________________________80
Další elektronické knihy__________________________________80
SLUŽBY PRO VÁS                                                                         82
Strana 9              ABC VÝŽIVY- INFORMACE O ZDRAVÍ A VÝŽIVĚ http://abcvyzivy.cz
TAK A TO JSEM CELÁ JÁ
Často přemýšlím jestli mohu říci, vařím, kuchtím nebo pracuji v gastronomii. Ať si vyberu jakýkoliv název, vždy to bude souviset s vůní, chutí a zpravidla plným žaludkem stolovníků. Vím, že jídlem se dá pohladit, dodat sílu a naopak i pozvolna ubírat životní energii. Ve většině kuchařských receptů, které se běžně používají doma či v restauracích, jsou pouze zdůrazněny chuťové přednosti pokrmů a jejich pestrost. To není zrovna moc pro jídlo, které má posílit a chránit náš organizmus před nemocemi. Pro naše zdraví by bylo mnohem prospěšnější věnovat více pozornosti vzájemné snášenlivosti potravin mezi sebou a jejich vhodnosti pro náš organizmus.
Při svém hledání zdravého způsobu života jsem potkala staré moudro, které praví: „v jednoduchosti je síla." A proto hledám přirozená pouta k přírodě a učím se žádat od matičky země pouze to, co nám, lidem, může dát.
V obchodech, při čtení etiket na obalech potravin, se často zamýšlím, kolik věnujeme času těmto důležitým informacím, které na sebe výrobci prozrazují. Sami si můžeme ověřit, jak velké množství umělých látek - barviv, konzervačních prostředků a ochucovadel, obsahují některé potraviny, které nakupujeme. Nabízí se rčení: „ jakou stravu jíš - takovým jsi člověkem." Čím více umělé a nevhodné potravy do organizmu dodáme, tím více se stáváme jakoby umělými lidmi — roboty. Veškeré ochucovadla, barviva - „umělé věci" jsou pro náš organizmus velmi škodlivé, tělo si nedovede poradit z jejich odbouráváním - vyplavováním. Proto obraťme svou pozornost k „bio potravinám," které mají větší záruku živé energie potravin.
Chceme- li změnit svůj život, zbavit se neduhů a špatných návyků, myslím si, že strava je ten pravý lék a dar přírody, od kterého bychom měli začít.
V nepřeberném množství knih, které se zabývají různými návrhy na stravování, jsem objevila knihu „Výživa pro krevní skupiny", kterou napsal dr. Peter D´Adamo a Catherine Whitney. Autoři velmi přehledně rozebírají vznik krevních skupin podle vývojové linie. Dokazují na příkladech, že pokud odbouráme pro nás méně vhodné potraviny, zbavíme se mnoha obtíži. Jejich mravenčí práce mi a nyní i vám, ušetří mnohé dietní chyby a pomůže k získání lepšího zdraví.
Strana 10                                                             KUCHAŘKA PRO KREVNÍ SKUPINU "B"
Na sobě, rodině a přátelích jsem vyzkoušela doporučenou stravu podle krevních skupin. Nebudu vám vysvětlovat jaké skvělé účinky má. Řeknu vám, nadchla mě natolik, že jsem podle systému krevních skupin upravila několik receptur běžně používaných v restauracích a přidala jsem některé vlastní kombinace jídel. Vše jsem nabídla majiteli restaurace, kde pracuji. Nový pohled na stravu se mu zalíbil a věnoval tomuto programu několik stránek jídelníčku. Všechno s myšlenkou na vás, kteří se chcete stravovat podle těchto zásad.
Po létech vaření vím, že je velmi těžké psát recepty, kdy každý pokrm je vlastně originál pro danou chvílí.
V zásadě ani jeden kuchař na světě vám neprozradí svá malá tajemství, ne že by nechtěl, ale je to otázka citu, který si musíte vypěstovat sami. Proto jsem pro orientaci sestavila jídla podle gramáži a jen na vás záleží jestli se budete řídit vahou nebo vaší intuicí. Žádnému receptu neuškodíte, když ho budete vařit podle své chuti.
A úplně na konec:
„Nejlepší kuchař - je zamilovaný kuchař." Už staré pořekadlo praví:„Láska prochází žaludkem". Proto vařte z láskou pro své bližní a pro sebe. Odměnou vám bude spokojenost v domácnosti.
Ještě něco než se dáte do vaření: recepty jsem sestavila pro 4 osoby!
Přeji dobrou chuť a radost z vaření!!
Strana 11             ABC VÝŽIVY- INFORMACE O ZDRAVÍ A VÝŽIVĚ http://abcvyzivy.cz
PRAVIDLA NA TALÍŘI
Sled chodů u stolu pod francouzským názvem MENU, začíná ovocem a končí moučníkem. Není nutné sníst všechny chody postupně navazující na sebe. Můžeme si vybírat a přeskakovat, ale nikdy nesmíme jejich pořadí zaměnit. Žaludeční šťávy nejsou schopny v jiném pořadí trávit potraviny, které sníme. Následkem jsou nevolnosti, velká únava, nadýmání a celkově špatná nálada.
Základní pravidla řazení potravin v menu.
•     ovoce nebo ořechy před salátem a syrovou zeleninou
•     mléčné výrobky a chleba (pokud patří tyto potraviny do vašeho jídelníčku)
A nyní o něco obtížněji stravitelná jídla
•     maso v pořadí: ryby, drůbež, zvěřina, hovězí (maso nejezte společně se saláty - špatně se tráví)
•     vařená zelenina, vejce a sýry
•     sladké pokrmy, káva atd. patří až nakonec
Jednoduché rozdělení
Nadzemní i podzemní plodiny by měly být na talíři zastoupeny ve vyváženém poměru. Tedy brambory se špenátem nebo mrkev se salátem. Každá nerovnováha (např. brambory s cibulkou nebo rajčata s fazolemi) má dalekosáhlé následky, které se projeví na celém organizmu včetně nálady. Vyzkoušejte.
Bílé zelí, červené zelí a červená řepa jsou samotáři. Měly by se kombinovat opatrně. Při vaření zelí nešetřete kmínem. Brambory bohatě sypeme zelenými bylinkami.
Nevhodné kombinace
•     petržel s hlávkovým                          •     cibule s fazolemi salátem                                             •     cibule se zelím,
•     červená řepa s rajčaty                            kapustou
•     červené zelí s rajčaty                       •     cibule s bramborami
•     rajčata s okurkem                             •     cibule s hrachem
•     rajčata s hrachem                             •     hrách s fazolemi
Strana 24                                                             KUCHAŘKA PRO KREVNÍ SKUPINU "B "
BARVY NA TALÍŘI
Během jednoho dne by jsme měli vystřídat v potravě všechny barvy duhy - modrá, zelená, žlutá, oranžová, červená, fialová. Můžeme si vybrat, kterou barvu mají mít potraviny a kterou nápoje, ovoce nebo zelenina.
Barvy, kterými se denně obklopujeme ovlivňují naše pocity a náš tělesný a duševní stav. Barvy nás ovlivňují i v noci, když spíme. Některé nemocné orgány - zvláště vnitřní, se často uzdraví až tehdy, když je léčebná terapie podpořena příslušnými barvami - také i v potravě. Ráda využívám možnosti barev, nic to nestojí a dobře poslouží.
Červená:
•     podněcuje tvůrčí, vitální, zemité energie
•     podporuje vášeň a spontánní odvážné chování
•     povzbuzuje, přináší sílu k realizaci plánů
•     v potravě aktivuje játra
•     podporuje produkci červených krvinek
•    je to barva detoxikující, uvolňuje zácpu a zahlenění
•    je vhodná při nedostatku železa
•     nadmíra červené může vyvolat neklid, nervozitu, člověk se snadno rozptýlí, nemá výdrž, působí povrchně, neklidně
Oranžová:
směs červené a žluté, má na tělo uklidňující vliv
je velmi vhodná proti nervozitě, strachu a depresím
dobře působí na systém žláz a plíce
má dobrý vliv na problémy se zažíváním
na problémovou pleť
na pravidelnou stolici
povzbuzuje chuť k jídlu - vhodná při léčbě anorexie
teplé působení oranžové zbavuje křečí a uvolňuje
Žlutá:
•     podněcuje při tvorbě žaludečních šťáv a pomáhá při poruchách trávení a únavě střev
•     působí uklidňujícím dojmem na nervy a proti duševnímu vyčerpání
•     působí jako uklidňující prostředek na slezinu
Strana 25            ABC VÝŽIVY- INFORMACE O ZDRAVÍ A VÝŽIVĚ http://abcvyzivy.cz