Existuje skutečně vztah mezi krevními skupinami a zdravím ? =========================================================== Dr.Petr Fořt, CSc. expert ve výživě Jinak řečeno - není to jen "převlečená" teorie ČTYŘ základních typů ( tzv. typologie ) jak je běžně známá, tedy : sanquinik - cholerik - melancholik - flegmatik ? Vždyť podobná kategorizace je používána v Asii přírodní medicínou ( Ajúrvéda ) Ta rozlišuje jen tři základní typy ( váta - pita - kapha ) a jejich kombinace. Do jisté míry je systém podobný, pouze propracovanější a vycházejí z moderních poznatků. Západní medicína také občas používá typologii, ale téměř nikdy ne v souvislosti s výživou. Ajúrvéda se k diferenciaci stravy v závislosti na lidské typologii naopak dopracovala a používá ji velmi úspěšně. Princip spočívá v tom, že každý člověk je ( resp.měl by být ) ideální směsí všech tří typů. V praxi však jeden až dva převládají. Tím vznikají problémy. Snahou je docílit rovnováhy. Nerovnováha, nebo naopak rovnováha může být vyvolána nesprávnou výživou. Ajúrvéda se proto snaží změnami skladby stravy ( a způsobu kulinářského zpracování potravin ) ovlivnit aktuální zdravotní stav tak, aby se nemocný člověk dostal zpět do ideální rovnováhy, která zajistí dobré zdraví. Dr. D´ADAMO přistupuje k problému odlišným způsobem - vychází z genetických dispozic a nachází souvislosti mezi krevními skupinami a zdravím a mezi zdravím a životním stylem - tudíž i se způsobem stravování. Teorie principiálně geniální svou logikou a jednoduchostí. Její oprávněnost spočívá i v konstatování, že již před řadou let bylo uveřejněno mnoho studií popisujících souvislost mezi krevními skupinami převládajícími v určité populaci a vyšším výskytem určitých chorob. TAKŽE jako vždy ? NIC NOVÉHO POD SLUNCEM. Nicméně tato teorie je nová svou dokonalou praktickou rozpracovaností. A jejím přínosem je jistota, že to není jen teorie, ale praxe. Publikace Výživa a krevní skupiny je tudíž stejně tak "učebnice" jako praktická příručka. CO DODAT ? dispozice k závažným chorobám většinou mají genetický základ Autor: RNDr. PETR FOŘT, CSc.