Čím trpíme v souvislosti s nesprávnou výživou? -- Doktorka.cz ============================================== Čím trpíme v souvislosti s nesprávnou výživou? ============================================== 1. Poruchami zažívání a později jeho onemocněními 2. Nadváhou… 1. Poruchami zažívání a později jeho onemocněními Nedostatečná funkce zažívacího traktu vede ke zhoršení příjmu základních živin i nezbytných ochranných látek. Nesprávná výživa a stres zvyšují riziko vzniku chronických zánětů, vředových chorob a rakoviny. 2. Nadváhou Nadváha vzniklá v důsledku nadměrného příjmu energie, nevhodného poměru základních živin a nedostatku fyzické aktivity, významně zvyšuje riziko vzniku následujících onemocnění: cukrovky, dny, artrózy, infarktu a mozkových příhod, přímo nebo nepřímo také některých forem rakoviny. 3. Špatnou funkcí ledvin Ledviny zatížené nadměrným množstvím zplodin, vznikajících z nadbytku bílkovin a kuchyňské soli, a poškozené nedostatkem tekutin, přestávají plnit funkci hlavního regulačního orgánu to může být příčinou: vysokého krevního tlaku, chronických zánětů ledvin, dny, močových a žlučníkových kamenů... 4. Špatnou funkcí jater Játra "proplachovaná" alkoholem, ničená ukládaným tukem a především přetížená nutností likvidovat nadměrná množství nepřirozených chemikálií, přijímaných stravou (ve stáří a v nemoci také léků), jsou postupně vyřazována z funkce. Důsledkem je celá řada poruch zdraví. 5. Zhoršením tolerance ke stresu psychickému i fyzickému 6. Cukrovkou 7. Aterosklerózou a oběhovými onemocněními 8. Zkrácením dosahovaného věku 9. Rakovinou A nakonec provokující "zajímavosti": lidé, kteří po většinu života konzumují mírně méně energie, než by teoreticky potřebovali, mají významně nižší riziko vzniku rakoviny. V prevenci i léčbě hrají mnohem větší roli přírodní prostředky, než se přiznává. zdroj: RNDr. Petr Fořt, CSc. - Zdravá výživa nejen pro ženy