Co všechno se děje v průběhu těhotenství a co je nutné respektovat ve vztahu k výživě? -- Doktorka.cz ===================================================================== Co všechno se děje v průběhu těhotenství a co je nutné respektovat ve vztahu k výživě? ===================================================================== Často se stane, že se tělesná hmotnost těhotné ženy v průběhu prvních 8 týdnů gravidity mírně sníží. Důvodů je víc… mezi jiným například zvracení, náhle vyšší požadavky na příjem energie nutné pro tvorbu placenty, později pro zvětšení objemu krve a pro tvorbu tkání plodu samotného. Dochází také ke změně chuťových preferencí... I v tomto případě je zbytečné, ba dokonce nevhodné, zvyšovat významně příjem energie (není-li pokles značný, to znamená víc než 3 % výchozí tělesné hmotnosti), protože hormonální změny vedou k vyššímu využití přijatých živin. Jedinou živinou, kterou je nutné začít trochu víc preferovat, jsou bílkoviny. Potřebujete jich denně přibližně asi 60 g což je okolo 1,0 g na kg tělesné hmotnosti. Toto množství je však běžně konzumováno větší částí ženské populace již dávno před těhotenstvím. Jak bude uvedeno později v textu, je nutné zajistit zvýšený příjem vápníku, zinku, jódu, železa a kyseliny listové a možná i vitamínů D a K. Pokud trváte na tom, že nebudete používat speciální vitamínové doplňky, musíte vědět, že děláte chybu. Je totiž prokázáno, že jejich podávání značně snižuje riziko nesprávného vývoje plodu. JÁTRA - OTRUBY - ČEKANKA Játra hospodářských zvířat vám nedoporučuji, nejméně vhodná jsou drůbeží, přijatelná mohou být játra domácího králíka, pokud je zdravý - důvodem mé skepse je především značné riziko obsahu zbytkových hormonů a celé řady toxických látek z přijatého krmení. Játra jsou naneštěstí velmi dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, lecitinu a železa. Otruby pšeničné nejsou vůbec vhodné (nadýmají, a místo aby přinesly prospěch, způsobí naopak "vychytávání" důležitých prvků ze současně přijaté stravy), otruby ovesné jsou přínosné spíše z důvodu úpravy činnosti střeva. Na obsah kyseliny listové bych v tomto případě absolutně nespoléhal. Čekanku jíte většinou tak málo, že je to zdroj nevýznamný. BROKOLICE - ŠPENÁT - CHŘEST - OŘECHY - LEDVINY HRÁCH Brokolice je jistě skvělá, špenát také, přestože obsahuje hojnost kyseliny šťavelové (obsahuje také železo, i když ne v tradovaném množství, chřest je skvělý také, ale jedině čerstvý nebo hlubokozmražený. Ledvinky nekonzumujte ze stejných důvodů jako játra. Ořechy jsou skvělé, ale dbejte zcela pedanticky na jejich kvalitu. OVESNÉ VLOČKY - AVOKÁDO - VAJEČNÝ ŽLOUTEK CELOZRNNÝ CHLÉB - ARAŠÍDOVÉ MÁSLO - POMERANČE LISTOVÁ ZELENINA Ovesná kaše je velmi užitečná po všech stránkách. Avokádo je zajímavé i pro obsah vhodného tuku. Vaječné žloutky je nutné konzumovat jedině vařené, ale jsou užitečné, pokud nemáte problém se žlučníkem a vejce jsou co nejčerstvější. Arašídové máslo moc nedoporučuji. Pomeranče jezte jen střídmě. Zbývá však listová zelenina.... PŘIROZENÉ ZDROJE ŽELEZA: Připomínám, že ani masivní dodatkový příjem železa neřeší beze zbytku časté stavy chudokrevnosti. Železo je bohužel lépe využitelné z masa než z rostlinné stravy. Pokud je pro vás "červené maso" vhodné s ohledem na vaši krevní skupinu, není co řešit. Dostatečný příjem železa je většinou jistý. V případě, že jste vegetariánka, nezbude než použít na jiném místě doporučené speciální doplňky. Jistota je jistota. Připomínám, že by bylo užitečné užívat i vitamin B12. PŘIROZENÉ ZDROJE ZINKU: Doporučují se mořské produkty, především ústřice (osobně v tom nevidím pro naše ženy řešení). Z rostlinných zdrojů se traduje vysoký obsah zinku v dýňových semenech. S ohledem na velmi špatnou kvalitu většiny u nás prodávaných dýňových semínek považuji tento zdroj za nepříliš vhodný. Opět nezbude než situaci řešit jeho podáváním ve formě speciálního doplňku. A CO TUKY? V doporučeních pro úpravu výživy těhotných a kojících žen se kupodivu nikde nesetkáte se zmínkou o skladbě tuků ve stravě. Přitom v řadě případů se při kontaktech s těhotenskými poradnami dovídáte, že tuky ve výživě jsou pro ženu, tím spíše těhotnou a kojící, velmi důležité. Dokonce se dovíte, že podobně je tomu ve výživě batolete a prepubescentů. Nezvyšujte prosím konzumaci tuků cíleně, už tak jich určitě máte ve výživě nadbytek. Zvyšte však konzumaci esenciálních mastných kyselin! Jedinou záruku jejich obsahu máte v čerstvých olejích - olivovém a lněném. Ale naprostou jistotu hledejte v konzumaci speciálních produktů jakými jsou pupalkový, brutnákový a žraločí olej. Postačí denně 1 čajová lžička. Dejte si ji na salát. Vyplatí se to. Nekonzumujte však mnoho margarínů, raději střídejte AB máslo s pomazánkovým, občas použijte Alfa Plus. To musí stačit. zdroj: RNDr. Petr Fořt, CSc. - Zdravá výživa nejen pro ženy