Co vše má vliv na naše zdraví ? =================================== Dr.Petr Fořt, CSc. expert ve výživě PROSTŘEDÍ - NÁHODA - ŽIVOTNÍ STYL Všechno tedy není jen OSUD, i když také NÁHODA může být považována za OSUD Vliv náhody - příklad : Je pravděpodobné, že jedinci krevní skupiny B ( nebo AB) jsou náchylnější k Alzheimerově chorobě. Pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění se zvýší v důsledku úrazu hlavy. Vliv životního stylu - příklad : Jedinci krevní skupiny A mají vyšší riziko vzniku některých typů rakoviny ( ženy rakoviny prsu a muži rakoviny žaludku ). Riziko u žen zvyšuje dlouhodobá konzumace nadbytku vysokotučných živočišných produktů, u mužů nadměrná konzumace masa a uzeniny za souběžného působení dalších faktorů. Nositelé této krevní skupiny obou pohlaví mají vyšší riziko pokud jsou vystaveni značnému psychickému stresu. Vliv prostředí - příklad : Jedinci všech krevních skupin mající geneticky vyšší riziko vzniku rakoviny a pravděpodobně ji dostanou v případě žijí- li v chemicky silně znečištěném prostředí. Nelze vyloučit, že významný vliv má také elektromagnetické pole a "zemní záření" (radon ) a geopatogenní zóny. ( mimochodem je pravděpodobné, že geneticky je určen i dosažitelný věk jedince ) Teorie vlivu výživy na zdraví v souvislosti s krevními skupinami podrobněji Základem je objev určitých látek převážně bílkovinového nebo glykoproteinového ( kombinace některých druhů cukru s bílkovinou ) či polysacharidového charakteru, ve většině potravin. Tyto látky dostaly název LEKTINY. Jejich nepříznivé působení nespočívá v jejich nestravitelnosti, ale v tom, že provokují imunitní ( obrannou reakci ) a jsou-li konzumovány opakovaně, způsobí chronický zánět střevní sliznice ( nejen ). Následně se porušenou střevní bariérou mohou dostat do krevního oběhu a být příčinou dalších problémů jak samotné lektiny, tak celá řada dalších látek, které - jednoduše řečeno - tam nemají co dělat. Lektiny napadají dva hlavní regulační orgány - mozek a ledviny. Tím mohou urychlit stárnutí. Poškození zažívacího traktu způsobí nejen alergizaci nebo zánětlivé onemocnění, ale současně zhorší přenos potřebných živin a ochranných látek do tkání a tudíž zhorší kvalitu výživy. Podstatné na tom je, že nositelé jednotlivých krevních skupin se od sebe liší protilátkami proti určitým druhům lektinů obsažených ve stravě. Podrobněji si tyto látky popíšeme v dalším pokračování.