Základní kritická životní období žen v souvislosti s výživou -- Doktorka.cz ========================================================================= Základní kritická životní období žen v souvislosti s výživou ========================================================================= Prvním skutečně kritickým obdobím je puberta a určité časové období těsně po ní. V té době hormonální boom zvyšuje riziko ukládání tuku… Příčina je ve fyziologické přípravě organizmu na mateřství, což příroda řeší tím, že nutí těhotnou ženu vytvářet tukové zásoby. Je známo, že ženy, které mají podváhu a chronický nedostatek energie, obtížněji otěhotní. A to i přesto, že situace v rozvojových zemích, kde je populační exploze, toto konstatování částečně popírá. Vysvětlení lze hledat ve vlivu náboženských zákazů (antikoncepce), ale především ve snaze "přírody" produkovat hodně dětí s ohledem na to, že je nesmírně vysoká kojenecká úmrtnost. Na druhé straně jsou dívky právě v tomto období nejvíce ohroženy mentální anorexií. Výskyt sice není alarmující, ale situace je to velmi riziková. Lze však hovořit o tom, že většina dívek se v tomto období dostane do psychického stavu, který může být prvním krokem k anorexii. Toto onemocnění je téměř výhradně problémem žen, což je zřejmě dáno odlišnou psychikou. A je typické pro rozvinuté státy. Druhým zásadně rizikovým obdobím je gravidita. Lékaři často, ale marně varují před nadměrným přírůstkem hmotnosti zaviněným sice (principiálně) hormony, ale současně i nevhodně zvýšeným příjmem energie a NEVHODNOU skladbou stravy, většinou proto, že některé ženy jsou přesvědčeny, že musí jíst podstatně víc, protože "živí dva". Jednoduché výpočty ověřené praxí však prokázaly, že téměř není nutné jíst více. Pouze lépe... Jde ovšem také o to, že riziko vzniku poporodní nadváhy je vyšší v případě, kdy má žena nadváhu ještě před početím. Nepopírám, že do té doby štíhlé dívky jsou schopné nabrat již v průběhu gravidity takovou nadváhu, že se jí po porodu jen obtížně zbavují. To všechno jistě má své příčiny, z nichž je důležitá především skladba stravy, ale také průběh těhotenství a nakonec i vrozené dispozice. Podepsat se na vzniku nadváhy mohou i hormonální léky (někdy nezbytné v průběhu těhotenství). Kromě toho spolupůsobí postupně se značně omezující fyzická aktivita. Společně se zvýšeným příjmem energie jsou to dvě hlavní příčiny vzniku nadváhy v průběhu těhotenství a těsně po něm. NEKVALITNÍ STRAVA přímo ohrožuje vývoj a zdraví plodu a narozeného dítěte. Období laktace je dalším z kritických, protože stále hrozí vyšší riziko nějakého problému, byť to nemusí být vyloženě pouze nadváha. Nízká kvalita výživy v tomto období totiž může způsobit jak poškození zdraví kojící ženy tak i kojence. Není neobvyklé zhoršení kvality zubů, pravděpodobně může dojít i k částečnému odvápnění kostí, nezřídka se vyskytnou poruchy žlučníku, zažívací potíže (zprvu zvracení, ke konci gravidity naopak problémy se zácpou...). Své může vykonat i značný přírůstek váhy především v případech, kdy je skutečně nadměrný. Trpí klouby i páteř, zvyšuje se riziko vzniku křečových žil. K nedostatku kvality výživy v průběhu kojení přispívá i spánková deprivace (nedostatek spánku a jeho přerušování z důvodů nutného kojení. To může způsobit výrazný úbytek na váze i v případě, že žena zvýší příjem energie. Jindy dokonce naopak v důsledku konzumace stravy v průběhu noci. Výdej energie - díky kojení - skutečně stoupá, nikoliv však závratně, pokud za velké číslo nepovažujeme asi 500 kcal (maximálně), nutných navíc k doporučenému (ale individuálně modifikovanému) optimálnímu příjmu. Stále se však musí myslet na to, že kojící žena většinou zůstává doma a v důsledku toho není relativně tolik fyzicky aktivní jako před těhotenstvím. S ohledem na to, že tento "mimořádný" energetický příjem lze snadno zajistit například formou "lehké" svačiny, není nutné se tím příliš zabývat. Pokud akceptuji, že v průběhu gravidity je možné vystačit s běžnou, skutečně racionální stravou, v průběhu kojení je skladba, tudíž i kvalita stravy mnohem důležitější. Především proto, že pro tvorbu dostatku mateřského mléka je nutná celá řada látek, včetně jedné ze základních živin - bílkovin. Takže oněch 500 kcal navíc nemůže být ve formě dortů, zavináčů, kyselých okurek, prostě něčeho, co by mohlo způsobit problémy jak kojící matce, tak i kojenci. Do mateřského mléka se dostává celá řada látek z organizmu (a tudíž i ze stravy) matky, které by tam vůbec být neměly. Pro ženu může být kritickým obdobím uzavření manželství. Z pohledu výživového však spíše jeho průběh. Může se totiž stát, že žena ztratí motivaci starat se o svůj zevnějšek. Mohl bych to snad nazvat "syndromem jistoty". Může také působit deprivace z nespokojeného manželství a další vlivy. Daleko závažnější je však období přechodu a následné menopauzy. Kromě psychických změn, vyvolaných měnícími se hladinami hormonů je příčinou řady problémů také setrvalý energetický příjem! Většina žen si totiž neuvědomí, že v tomto období zcela fyziologicky klesá hodnota příjmu nutné energie. Kromě toho řada žen v té době částečně mění své stravovací zvyklosti ale většinou špatným směrem, což převážně znamená zvýšenou konzumaci sladkostí. Současně výrazně klesá objem a intenzita fyzické aktivity, což jen dále snižuje nutný příjem energie. V důsledku stárnutí se u žen zvyšuje tendence ke ztrátě svalové i kostní hmoty a naopak k vzestupu hmoty tukové. Do jisté míry je to přirozený proces, ale opravdu jen do jisté míry. Jinak by nebylo možné hovořit o tom, že ve věku nad 50 let má u nás nadváhu ne-li přímo obezitu, víc než 60 % žen. A s postupujícím věkem jich je čím dál tím víc. Lze také očekávat, že se zvýší riziko vývoje artrózy, osteoporózy, anémie a poruch funkce štítné žlázy. V oblasti zažívacího traktu jde o možnost ohrožení žlučníku, vzniká chronická zácpa, klesá krevní tlak, rozvíjí se cellulitis, zvyšuje se riziko vzniku diabetu, iktu (mozková mrtvice), často se objevuje ischemická choroba srdeční, nezřídka riziko infarktu. Jistě, nic pěkného, nic optimistického. Pochopitelně není třeba si zoufat. Jde jenom o riziko. A to lze velmi účinně snižovat. Dokonce nebo možná hlavně - výživou. zdroj: RNDr. Petr Fořt, CSc. - Zdravá výživa nejen pro ženy