California Fitness News 1998 červenec ------------------------------------------------ Civilizační nemoci a potravinové doplňky CF (6.) ================================================ Cukrovku je možné ovlivnit Výskyt cukrovky v evropských zemích je asi 5 procent. Toto číslo samozřejmě nezahrnuje pouze diagnostikované případy. Známe různé formy cukrovky. V případě diabetes mellitus typu I., který se vyskytuje i u dětí a mládeže, jsou poškozeny buňky slinivky břišní, které produkují inzulin. V důsledku toho se produkce inzulinu sníží, popř. úplně zastaví. Druhý typ cukrovky se objevuje u lidí starších 40 let. Často se vyskytuje u obézních osob. V pozadí tohoto typu mohou být různé příčiny. V některých případech je množství organizmem produkovaného inzulinu dostatečné, někdy i nadměrné, ale receptorům umístěným na buněčné membráně chybí schopnost hladinu tohoto hormonu zaznamenat. V jiných případech je příčinou snížená produkce inzulinu. Může se také stát, že ve slinivce vzniká inzulin s chybnou strukturou, který je neúčinný. Cukrovka může vzniknout rovněž v důsledku často se opakujícího zánětu slinivky, po operacích slinivky, popř. v případě užívání některých hormonálních přípravků. Hlavními projevy cukrovky jsou žízeň, pití velkého množství tekutiny, vylučování velkého množství tekutiny z organizmu, snížení váhy a často se vyskytuje i únava. Snižuje se odolnost organizmu vůči infekčním onemocněním. V případě diabetu typu I. jsou projevy nemoci prudké, u typu II. pozvolnější. U cukrovky druhého typu se často stává, že komplikace jsou diagnostikovány mnohem dříve než samotná cukrovka. Diabetes je chronické onemocnění, vyléčit ho nelze, ale pomocí správného ošetření lze udržet vyhovující stav. Základní podmínkou je striktní dodržení dietních opatření, dále v případě farmakoterapie (v horších případech inzulinem) dodržení rad ošetřujícího lékaře. Velkou pomoc může znamenat správně naplánovaný program užívání potravinových doplňků. Takový doplňkový program může kompenzovat charakteristické podvyživené stavy, zlepšuje citlivost na inzulin, podporuje normalizaci fyziologických funkcí a může snížit riziko výskytu komplikací cukrovky. Chromové sloučeniny obsahující organicky vázaný chrom, jako je chrompikolinát (Chromium Max II) podporují zvýšení citlivosti na inzulin. Vitamin E a hořčík mají podobné účinky. Při dlouhotrvající cukrovce vznikají nejčastěji komplikace postihující malé cévy, což se projeví především ve stavu cév očí a ledvin. Antioxidanty, hlavně rostlinné karotenoidy (jako například lutein), mohou snížit riziko těchto poškození. U pacientů s cukrovkou se urychluje ateroskleróza, v důsledku toho se zvyšuje výskyt kardiovaskulárních onemocnění ohrožujících život. V předcházení těmto komplikacím jsou účinnou pomocí přípravky obsahující nenasycené mastné kyseliny (Omega III, Salmon Oil), antioxidanty, Coenzym Q10 a lecitin. Pro pacienty trpící cukrovkou je charakteristické pomalé hojení ran. Předejít těmto problémům pomáhá dostatečný přísun vitaminu C a zinku. Dále se u těchto osob zhoršuje vstřebávání vápníku a především pacienti trpící cukrovkou typu I. jsou ve větší míře náchylní k osteoporóze. Proto nesmíme na pravidelný a dostatečný přísun vápníku zapomínat. To mohou zabezpečit přípravky Strong Bones či Power Mins. Vyjmenované moderní přípravky obsahují minerální látky v organické formě, což je základní podmínkou jejich účinného vstřebávání. Doporučuji užívání těchto přípravků v době mezi příjmem potravin, jelikož tehdy je organizmus nejvíce schopný tyto produkty vstřebat. Dr. E. McShee