Vhodné a nevhodné kombinace potravin
Kombinování potravin má velký význam z hlediska fyziologie zpracování potravy v zažívacím traktu. Podíváme-li se na tento problém podrobněji, zjistíme následující.
BÍLKOVINY se začínají trávit v žaludku za pomoci kyselých žaludečních šťáv.
TUKY jsou rozkládány až v tenkém střevě v alkalickém /zásaditém/ prostředí. V žaludku se chovají netečně a neovlivnňují proces trávení ani bílkovin, ani škrobů.
CUKRY /též škroby,sacharidy .../ se zpracovávají v tenkém střevě a potřebují zásadité prostředí. V kyselém prostředí podléhají cukry rychlému kvašení.
Co z toho pro nás plyne?
1. BÍLKOVINA A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU
Bílkovina se štěpí v žaludku a tuk až v tenkém střevě.
2. CUKRY A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU
Cukr ani tuk se nezpracovávají v žaludku, ale až v tenkém
střevě v alkalickém prostředí. Navíc pod vlivem různých
enzymů, takže se navzájem nijak neovlivňují.
3. NEKOMBINOVAT ŠKROBY S BÍLKOVINAMI
(zde je jedna výjimka:jednoduché cukry s hydrolyzovanými -
štěpenými bílkovinami kombinovat lze).
Cukry musí čekat v žaludku, až se částečně natráví bílkovina, což trvá řádově od 90 do 120 minut. Mezitím však začnou kvasit.
4. NEKOMBINOVAT ŠKROBY A „ KYSELÉ" OVOCE
V kyselém prostředí ŠKROB začne kvasit.
Jestliže současně konzumujete „klasickou smíšenou stravu" ve velkém objemu obsahující všechny tři živiny, a ještě k tomu nevhodně kuchyňsky upravované, musíte vždy trpět zažívacími obtížemi. A to tím většími, čím větší k tomu máte dispozice nebo čím jste starší.
Příklady vhodné kombinace potravin:
A) BÍLKOVINA A ZELENINA (BEZ MAJONÉZY):
dušenou či spařenou zeleninu — s vařenou rybou nebo
s krevetami či humrem
totéž s kuřecím masem
čerstvá zelenina s vejcem a sýrem
vařená ryba nebo dušený králík s dušenou mrkví a cukínou
B) BÍLKOVINA A KYSELÉ OVOCE:
míchané ovoce s ořechy
ovocný salát z kyselého jižního ovoce (ananas, kiwi, grep,
pomeranč) se sýrem nebo kuřecím masem
maso a syrová papája
C) BÍLKOVINA A TUK:
dušená ryba zalitá trochou čerstvého másla
dušené kuře se zakysanou smetanou
D) BÍLKOVINA, ZELENINA, TUK:
v podstatě jako v bodě A, kde je do salátu použit olej, na
dušenou zeleninu máslo a pod.
E) BÍLKOVINA, TUK, KYS. OVOCE:
maso pečené s jablky, drůbež s dušenými pomeranči
pstruh s čerstvým máslem kapaný citronem
F) ŠKROB A TUKY:
chléb s máslem — pečivo s máslem
brambory s máslem
G) ŠKROB A ZELENINA:
brambory a dušená mrkev, bramborový salát bez majonézy
těstoviny se zeleninou
H) ŠKROB, TUK A ZELENINA:
těstoviny se zeleninou a kečupem a olejem
Kombinace a doporučení zde uvedená značně komplikují systém příjmu stravy i formulaci jídelníčků. Po masitém obědě si totiž nemůžete dát ovoce dříve než za dvě hodiny!
OVOCE SE MUSÍ JÍST NEJLÉPE ZCELA SAMOTNÉ.
Závěr:
• JEZTE CO NEJJEDNODUŠEJI• NAUČTE SE SPRÁVNÉMU KOMBINOVÁNÍ
• NEVYMÝŠLEJTE SLOŽITÉ RECEPTY
Pokud budete chtít jíst maso, jezte ho samotné a přitom nepijte! Budete-li jíst k masu čerstvou zeleninu, tak raději menší množství - předejte tak nadýmání. Nejlépe je k masu jíst zeleninu dušenou či spařenou. Bude-li masa hojně, snězte k němu papaju nebo po něm ananas (trávicí enzymy!) anebo použijte zažívací enzymy, nejlépe Pepsin HCl.
Máte-li přecitlivělý žaludek, jezte zeleninu krátce dušenou, maso pouze dušené.