Informace > Výživové tabulky >

Vhodné a nevhodné kombinace potravin

Kombinování potravin má velký význam z hlediska fyziologie zpracování potravy v zažívacím traktu. Podíváme-li se na tento problém podrobněji, zjistíme následující.

BÍLKOVINY se začínají trávit v žaludku za pomoci kyselých žaludečních šťáv.

TUKY jsou rozkládány až v tenkém střevě v alkalickém /zásaditém/ prostředí. V žaludku se chovají netečně a neovlivnňují proces trávení ani bílkovin, ani škrobů.

CUKRY /též škroby,sacharidy .../ se zpracovávají v tenkém střevě a potřebují zásadité prostředí. V kyselém prostředí podléhají cukry rychlému kvašení.

Co z toho pro nás plyne?

1. BÍLKOVINA A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU
Bílkovina se štěpí v žaludku a tuk až v tenkém střevě.

2. CUKRY A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU
Cukr ani tuk se nezpracovávají v žaludku, ale až v tenkém střevě v alkalickém prostředí. Navíc pod vlivem různých enzymů, takže se navzájem nijak neovlivňují.

3. NEKOMBINOVAT ŠKROBY S BÍLKOVINAMI
(zde je jedna výjimka:jednoduché cukry s hydrolyzovanými - štěpenými bílkovinami kombinovat lze).

Cukry musí čekat v žaludku, až se částečně natráví bílkovina, což trvá řádově od 90 do 120 minut. Mezitím však začnou kvasit.

4. NEKOMBINOVAT ŠKROBY A „ KYSELÉ" OVOCE
V kyselém prostředí ŠKROB začne kvasit.

Jestliže současně konzumujete „klasickou smíšenou stravu" ve velkém objemu obsahující všechny tři živiny, a ještě k tomu nevhodně kuchyňsky upravované, musíte vždy trpět zažívacími obtížemi. A to tím většími, čím větší k tomu máte dispozice nebo čím jste starší.

Příklady vhodné kombinace potravin:

A) BÍLKOVINA A ZELENINA (BEZ MAJONÉZY):
dušenou či spařenou zeleninu — s vařenou rybou nebo s krevetami či humrem totéž s kuřecím masem čerstvá zelenina s vejcem a sýrem vařená ryba nebo dušený králík s dušenou mrkví a cukínou

B) BÍLKOVINA A KYSELÉ OVOCE:
míchané ovoce s ořechy ovocný salát z kyselého jižního ovoce (ananas, kiwi, grep, pomeranč) se sýrem nebo kuřecím masem maso a syrová papája

C) BÍLKOVINA A TUK:
dušená ryba zalitá trochou čerstvého másla dušené kuře se zakysanou smetanou

D) BÍLKOVINA, ZELENINA, TUK:
v podstatě jako v bodě A, kde je do salátu použit olej, na dušenou zeleninu máslo a pod.

E) BÍLKOVINA, TUK, KYS. OVOCE:
maso pečené s jablky, drůbež s dušenými pomeranči pstruh s čerstvým máslem kapaný citronem

F) ŠKROB A TUKY:
chléb s máslem — pečivo s máslem brambory s máslem

G) ŠKROB A ZELENINA:
brambory a dušená mrkev, bramborový salát bez majonézy těstoviny se zeleninou

H) ŠKROB, TUK A ZELENINA:
těstoviny se zeleninou a kečupem a olejem

Kombinace a doporučení zde uvedená značně komplikují systém příjmu stravy i formulaci jídelníčků. Po masitém obědě si totiž nemůžete dát ovoce dříve než za dvě hodiny!

OVOCE SE MUSÍ JÍST NEJLÉPE ZCELA SAMOTNÉ.

Závěr:

• JEZTE CO NEJJEDNODUŠEJI
• NAUČTE SE SPRÁVNÉMU KOMBINOVÁNÍ
• NEVYMÝŠLEJTE SLOŽITÉ RECEPTY
Pokud budete chtít jíst maso, jezte ho samotné a přitom nepijte! Budete-li jíst k masu čerstvou zeleninu, tak raději menší množství - předejte tak nadýmání. Nejlépe je k masu jíst zeleninu dušenou či spařenou. Bude-li masa hojně, snězte k němu papaju nebo po něm ananas (trávicí enzymy!) anebo použijte zažívací enzymy, nejlépe Pepsin HCl.
Máte-li přecitlivělý žaludek, jezte zeleninu krátce dušenou, maso pouze dušené.