Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Vaříme pro všechny krevní skupiny
aneb Recepty pro celou rodinu


Michael Muselík

Zeleninový bujón

8 hrnků vody, 1/8 hlávkového zelí, 1 velká mrkev, 1 kedlubna s malými listy, 1 petržel (pastiňák), 1 cibule, 2 snítky libečku, 1 stroužek česneku, 1 plátek řasy Kombu1, kousek celého zázvoru, 1/2 lžičky mořské soli, 1 lžíce Misa2, 2 lžičky olivového oleje, zelená nať (petržel, pažitka, celer, řeřicha …)

Zeleninu vcelku, mořskou řasu a zázvor vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 45min. Po odstavení z ohně zeleninu a řasu vyjmeme a do vývaru přidáme Miso rozmíchané v troše vývaru. Jemně nasekáme zelenou nať, přidáme společně nejlépe s dýňovým olejem. Řasu nakrájíme a vrátíme do bujonu. Chceme-li polévku zahustit, uvaříme zvlášť některé z jemných nudliček, například rýžové. Pokud vložíme do polévky i uvařenou zeleninu, vznikne zeleninová polévka bez zahuštění. Taky velmi dobrá. Anebo uvařenou zeleninu můžeme použít např. při přípravě zeleninových karbanátků či pomazánek.

Pozn.
1 Kombu je řasa rostoucí ve studených vodách severních moří. Roste ve velkých hloubkách oceánů, tvoří ji tuhé zelené listy široké 2 až 3 cm a dlouhé i několik metrů. Sto gramů obsahuje přibližně 800 mg vápníku, 430 IU vitamínu A, vitamín B1, jód a další látky. Řasa má příjemnou chuť. Kombu působí příznivě na metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu a chrání před vstřebáváním těžkých kovů - kadmia a stroncia.
Před použitím řasu krátce opláchneme tekoucí vodou a alespoň 30 minut, lépe však přes noc, necháme namočenou ve vodě. Řasu vaříme asi hodinu s obilovinami nebo luštěninami do změknutí.

2 Miso pasta se připravuje fermentací sójových bobů a soli. Používá se k dochucování podobně jako sójová omáčka. Je velmi silné chuti, a proto se jí používá velmi malé množství. Při přípravě rozmícháme nejprve malé množství misa ve vodě a tím dochucujeme makrobiotické polévky, omáčky, těstoviny.

Krůtí maso s rýží

200g krůtích prsou, 400g vařené rýže, 2 cibule, řasy Hijiki1, špetku cukru, sůl, chilli, olivový olej

Maso nakrájíme na nugety, okořeníme, trochu osladíme a zprudka opečeme na oleji. Přidáme nakrájenou cibuli a podusíme. Klasickým způsobem uvaříme rýži, do ní přidáme řasy Hijiki povařené 35 min. ve vodě. K masu přidáme rýži a promícháme.

Pozn.
1 HIJIKI – je druh sušené mořské řasy patří mazi tzv. "mořskou zeleninu". Je to mořská rostlina s listy podobným čajovým lístkům nebo tmavě zelené mase zkroucených nitek. Před použitím ji restituujeme na původní objem ponořením do vody. Jejich usušená hmota obrovsky nabotná, takže jedna hrstka je většinou dostatečné množství do receptu pro 4 osoby. Některé druhy se prodávají již předvařené - nevyžadují dlouhou přípravu, jiné jsou sušené v syrovém stavu a vaří se déle. Je nutno si toho všimnout při nákupu. Hijiky jsou vynikající opražené, nebo máčené v těstíčku a osmažené při vysoké teplotě. jako "tempura". Používá se také hlavně jako zelenina do polévek a do jiných jídlel. Tyto řasy mají příjemnou mírně anýzovou vůni.

Karbanátky z jáhel a mrkve

250g jáhel, 150g mrkve, 2 lžíce olivového oleje, 50g mozzarrely, 50 - 100g dýňových semínek nebo oříšků

Jáhly uvaříme, vložíme do porcelánové mísy a necháme vychladnout. Přidáme nastrouhanou mrkev a mozzarrelu, drcená semínka a olej. Všechny přísady smícháme a vlhkýma rukama tvoříme karbanátky. Pečeme nasucho v troubě, až trochu zpevní.

Salát z fazolových lusků

0,5kg fazolových lusků, šťáva z 1 citronu, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 čajové lžičky soli

Očištěné fazolky nakrájíme na kousky asi 5cm. Uvaříme v dostatečném množství vody. Měkké necháme okapat. Vložíme do hlubší salátové mísy. Ochutíme citrónovou šťávou, olivovým olejem, česnekem a solí.

A můžeme si pochutnat na chutném a zdravém obědě.
Dobrou chuť :-)


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.