Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Škola volá


CaliNews - září 2005
N O V É

V září začíná nový školní rok. To s sebou nese velké vypětí jak pro děti, tak pro jejich rodiče. Děti musí pravidelně ráno vstávat a ve škole se dobře chovat, což pro ně někdy může být velmi vyčerpávající. To se týká zvláště malých dětí, které skončily mateřskou školku a začaly chodit prvním rokem do školy. Jejich tělíčko ještě není dostatečně silné, aby si poradilo s každodenním mentálním a tělesným vypětím. Jedním z nejdůležitějších úkolů jejich rodičů proto je pomoci jim toto těžké období překonat.

V prvních několika měsících ve škole se děti učí adaptovat se v novém prostředí, poznávat spolužáky, učí se používat knihy, tužky atd. Obvykle musejí udržet pozornost po dobu čtyř hodin najednou, pouze s krátkými přestávkami, a přitom vstřebávají množství nových znalostí. Ačkoliv se jim učitelé snaží předat většinu informací formou hry, je to v životě malých dětí velká změna. Rodiče by si měli všímat, jak jsou jejich děti v prvních dnech po škole unavené, jsou bledší a plačtivější, špatně se jim vstává a mnoho z nich je na počátku každého školního dne nervózní. To jsou ale u nových školáků obvyklé příznaky. Množství informací děti unavuje, zvláště ty, které jsou tělesně slabší než jejich vrstevníci a ty, které byly ve školce častěji nemocné. Je velmi důležité, aby si rodiče všímali tělesné kondice svých dětí. Měli by jim poskytnou dostatečný čas k odpočinku a jídlo, které obsahuje dostatek živin a vitaminů.

Děti by nikdy neměly chodit do školy, aniž by snědly svačinu, protože ve škole se budou moci najíst až kolem desáté hodiny dopoledne. Když jsou děti hladové, jsou nepozorné, nedokáží se soustředit. Pak mají špatné výsledky, které je opětovně stresují. K snídani je vhodný šálek kakaa nebo mléka a sýr nebo mušli, které jsou bohaté na polysacharidy a vitaminy. Rodiče by měli dát dětem k svačině ovoce, mrkev nebo sušené ovoce či ořechy. Neměli bychom také zapomínat na fyzické cvičení. Cvičení není důležité jen v případě, že chceme, aby se z našich dětí stali profesionální sportovci, ale pravidelné cvičení je důležité pro zdravý rozvoj kloubů, kostí, plic a oběhového systému.

Cvičení je také nezbytné pro metabolismus a udržení svěží mysli. Děti by měly být 1-2 hodiny denně venku. Zkuste s nimi vystoupit z autobusu o něco dříve a společně jděte domů pěšky. Během této doby si s nimi můžete povídat o tom, jak jim to šlo ve škole. A děti budou mít jistě rády tu dobu, kterou s vámi takto stráví. O víkendech s nimi můžete jezdit na kole nebo být déle venku. Zdraví vašich dětí je velmi důležité. Nedostatečné doplňování vitaminů a nedostatek cvičení vede k různým chorobám. Děti potřebují přinejmenším tolik vitaminů jako dospělí, ne-li více. Naštěstí jsou dnes minerální a vitaminové doplňky připravené z přírodních zdrojů dostupné všem. Tyto produkty mohou nahradit nedostatečný nebo nekvalitní jídelníček, který bohužel mnoho z nás má.

Je samozřejmé, že užívání a skladba vitaminů se bude odlišovat v závislosti na věku dítěte. Jak naše děti rostou, měly by se měnit i vitaminové doplňky stravy.


Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce zdravou výživou.

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.