Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Spalovače tuků fungují,
je ale třeba vědět jak


Zdroj: Příloha Zdraví, Hospodářské noviny 6.5.2004
Autor: Markéta Grosmanová, Pavla Skurovcová

HUBNUTÍ: Kofein, vitamíny, ale i maso mohou přispět ke snížení tuku v těle
• Látky obsažené v různých preparátech na hubnutí mají přímo spalovat tuky, a zajistit tak snadné snížení váhy bez námahy. Samozřejmě to neplatí. Některé z látek ale skutečně pomáhají - ovšem nejdříve po čtyřiceti minutách pohybu. Téměř po celý rok, ale nejvíce po Vánocích a na jaře, útočí ze všech stran reklamy na zázračné preparáty slibující snadné hubnutí. To je ještě ta lepší varianta, v horším případě totiž výrobci slibují váhové úbytky pomocí náplastí, speciálních pásů či přístrojů. V prvním případě se propagátoři často ohání názvy jako spalovače tuků, karnitin, garcinia a podobně. Někdy se přímo používá anglický název "fat burner". Jak ale takzvané spalovače tuku pracují? A fungují vůbec?

Vzhledem k tomu, že téměř každý druhý člověk v České republice má nadváhu nebo je obézní a se zvyšujícím se věkem obézních přibývá, není problém najít dostatek zákazníků. Část z nich je se svým stavem sice smířená, ale pro většinu znamená nadváha handicap, zdroj frustrace, nedostatku sebevědomí a někdy až psychické utrpení. Bylo například prokázáno, že nadváha a nespokojenost se svým vzhledem může patřit k velmi silným činitelům způsobujícím deprese.
Někteří se proto rozhodují ke změně a trápí se "zaručenými" dietami, někdo sází na "odlehčovací" dny, při kterých jen pije a nejí, sleduje fáze měsíce a podobně. Hitem poslední doby se ale staly koktejly, tablety či pudinky na hubnutí obsahující spalovače tuku. Pokud totiž budete postupovat podle návodu, tak se podle reklam už jen můžete těšit na to, až si za měsíc doma obléknete o tři čísla menší šaty. A skoro bez práce. Bohužel, tak jednoduché to není.

Přípravky na hubnutí
Calivita

Spalovače tuků jsou velmi rozmanitá skupina látek, která z hlediska chemika začíná u aminokyselin, pokračuje přes kofein až k vitamínům. Názory na jejich účinnost jako celé skupiny či jednotlivých látek se velmi rozcházejí. Někteří na stejnou účinnou látku řeknou, že jim vůbec nepomohla, jiní budou tvrdit, že ano. Každopádně je lze rozdělit do několika skupin - na ty, které nefungují vůbec, ty, které fungují jen za určitých podmínek, a ty, jejich účinek nebyl prokázán. Je nutné předeslat, že žádná z těchto látek není vhodná pro děti.

*Odborná spolupráce: Pavel Suchánek, autor je odborníkem na výživu v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny

info
Další látky, které můžete najít v koktejlech na hubnutí: Inositol - vyskytuje se ve svalech jako rychlý zdroj energie. Někteří autoři hovoří i o jeho schopnosti zamezovat usazování tuku v játrech.

Bór - měl by působit na zvýšení hladiny testosteronu. Ten následně působí na odbourávání tuků.

Vitamín C - podporuje imunitu a uvolňování energie z cukrů, snižuje hladinu cholesterolu. V kombinaci s kofeinem zlepšuje výkonnost.

Kyselina pantotenová - ovlivňuje přeměnu cholesterolu, tvorbu steroidních hormonů a činnost nadledvin. Měla by zabraňovat poškození sliznic při extrémních redukčních dietách, zlepšuje také imunitu.

Niacin (vitamín PP) - ovlivňuje více biochemických reakcí. Způsobuje silné prokrvení tkáně, což přispívá ke zlepšení svalové výživy. Urychluje také regeneraci organismu. Vyšší množství ale zhoršuje přeměnu kyseliny močové u lidí se sklonem k tloustnutí, a proto může způsobit, že se nastartují mechanismy pro vznik onemocnění zvaného dna


Přípravky na hubnutí
Calivita


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.