Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

ALERGIE

Alergie je vlastně nepřiměřenou reakcí imunitního systému našeho organizmu na nějakou látku, která je jinak naprosto neškodná. Imunitní systém je naším obranným mechanismem, který nám umožňuje bojovat s infekcemi. Potom, co cizí částici – vetřelce pozná, aktivuje bílé krvinky, které s ním bojují. Někdy se ale imunitní systém zmýlí a identifikuje jako vetřelce zcela neškodnou látku a reakce bílých krvinek pak způsobí více škody než napadený vetřelec. Alergické reakce jsou tedy chorobami. Mezi nejběžnější alergické projevy patří ucpání nosních dutin, kašel, sípot, svědění, vyrážky, bolest hlavy a únava.

Látky vyvolávající alergické reakce známe pod pojmem alergeny. Alergickou reakci může teoreticky vyvolat každá látka, ale k nejobvyklejším patří prach, pyl, některé kovy, některé složky kosmetických přípravků, lanolin, zvířecí chlupy, roztoči, plísně, hmyzí jed, některé léky (penicilin, aspirin), některé potravinářské přísady (kyselina benzoová) a chemikálie obsažené v mýdlech a pracích prostředcích.

Na plísně je alergických mnoho lidí. Plísně jsou vlastně nepatrné živé organizmy, které přežívají téměř všude. I tam, kde by se jiná forma života neudržela. V bytě se často vyskytují na tmavých a vlhkých místech, například pod výlevkou nebo v chladničce. Mohou existovat i volně ve vzduchu, na zemi, v odumřelém listí a jiných organických materiálech. Ne všechny plísně jsou škodlivé, některé jsou naopak prospěšné. Pomáhají při výrobě sýra, kompostování nebo hnojení. Pomocí plísní se vyrábí i penicilin.

Spóry plísní se často přenášejí vzduchem. Pokud je stále teplo, plísně se ve vzduchu vyskytují celý rok. Alergickou reakci může vyprovokovat sekání trávy, sklizeň obilí nebo jen procházka vysokou trávou. Alergiemi často trpí i lidé, kteří se zabývají opravováním starého nábytku.

Alergické reakce mohou vyvolat i potraviny. Nejčastěji pak čokoláda, mléčné výrobky, vejce, mořští živočichové, jahody a pšenice. Některá alergická reakce na jídlo se dostaví vzápětí po snědení jednoho sousta. Snadno je tedy rozlišíme a pro příště je můžeme vyřadit z jídelníčku. Pokud je ale reakce opožděná, potravinu pak často vystopujeme jen velice těžko. Projevem alergie může být i dráždivý kašel nebo škrábání v krku.

Příčinu alergie nikdo nezná; faktem pouze je, že se objevuje stále více a více. Pravděpodobné je, že děti, které nebyly kojeny, jsou k rozvoji alergie náchylnější. Ke zhoršení stavu také přispívá stres a zlost, a to hlavně v tom případě, pokud správně nefunguje imunitní systém.

Test potravní alergie

Podezřelou potravinu by Vám měl pomoci odhalit tento test, stačí si po požití oné potraviny změřit tep. Připravte si hodinky s vteřinovou ručičkou a na několik minut se uvolněte. Až budete mít pocit, že jste již zcela zrelaxován, změřte si pulz na zápěstí. Měl byste mít přibližně 52 až 70 tepů za minutu. Po tomto změření snězte jídlo, na které se testujete, počkejte patnáct až dvacet minut a změřte se znovu. Pokud máte pulz vyšší o více než deset tepů, vyřaďte toto jídlo na jeden měsíc z jídelníčku a potom test opakujte.

Pro tento test je nejlépe použít čistou formu podezřelé potraviny. Pokud chcete například zjistit, zda nejste alergičtí na pšenici, použijte raději celé pšeničné vločky než pšeničný chléb. Teprve pak si můžete být opravdu jisti, že Vaši alergickou reakci způsobuje skutečně pšenice a ne nějaká další přísada.

Živiny doporučené při alergii

Vápník je potřebný při snižování stresu. Užívejte 1500-2000 mg denně, nejlépe v chelátové formě.

Hořčík je nutný pro rovnováhu s hladinou vápníku. Užívejte jej 750 mg denně.

Komplex enzymů nebo pankreatin je vhodný pro lepší trávení. Užívejte dle návodu.

Syrové výtažky z nadledvinek, sleziny a brzlíku jsou vhodné ke stimulaci funkce imunitního systému. Užívejte 500 mg dvakrát denně.

B-komplex je potřebný pro správné trávení a funkci nervové soustavy. Užívejte 100 mg denně. Pokud jej užíváte injekčně, čiňte to pod lékařským dohledem.

Kyselina pantotenová je antistresový vitamín. Užívejte ve formě pastilek nebo v podjazykové formě 100 mg třikrát denně.

Vitamín B12 je vhodný pro správné vstřebávání živin. Užívejte ve formě pastilek nebo v podjazykové formě 300 mcg třikrát denně.

Vitamín C s bioflavonoidy chrání organizmus před alergeny a zmírňuje zánětlivé reakce. Užívejte jej 5000 až 20000 v dělených dávkách.

Přírodní komplex karotenoidů blokuje volné radikály a stimuluje funkci imunitního systému. Užívejte dle návodu.

Quercetin zvyšuje imunitu a oslabuje reakce na určité poživatiny, pyly a další alergeny. Užívejte 500 mg dvakrát denně.

Bromelain podporuje vstřebávání quercetinu. Užívejte 100 mg dvakrát denně.

Acidophilus podporuje zdravou střevní mikroflóru. Užívejte dle návodu, nejlépe preparáty bez obsahu mléka, nalačno.

Koenzym Q10 podporuje okysličování buněk a funkci imunitního systému. Užívejte 100 mg denně.

Komplex volných aminokyselin snadno a rychle doplňuje bílkoviny. Užívejte dle návodu.

Germanium podporuje imunitní systém. Užívejte 60 mg denně.

Glukosamin sulfát je důležitý pro regulaci sekrece hlenu v dýchacích cestách. Užívejte dle návodu.

L-cystein a L-tyrosin podporují zotavování po chorobách dýchací soustavy. Prospěšný při alergiích a stresu. Užívejte 500 mg denně nalačno. Nezapíjejte mlékem.

Mangan je důležitou složkou mnoha enzymatických systémů organismu. Užívejte 4 mg denně po dobu tří měsíců, nejlépe v chelátové formě. Neberte spolu s vápníkem.

Multivitamín a minerál s vyváženými složkami užívejte dle návodu.

Draslík je nezbytný pro funkci nadledvinek. Užívejte 99 mg denně v chelátové formě.

Proteolytické enzymy podporují trávení a ničí volné radikály. Užívejte dle návodu nalačno, nepodávejte dětem.

Vitamín A je spolu s následujícími dvěma složkami nezbytný pro správnou funkci imunitního systému. Užívejte 10000 IU denně.

Vitamínu E užívejte 600 IU denně.

Zinku užívejte 50 mg denně.

Vitamín D je nezbytný pro metabolizmus vápníku. Užívejte jej 600 IU denně.

Byliny

Doporučeni


VHODNÉ DOPLŇKY VÝŽIVY


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.