Články ABC výživy
Kombinace potravin
Kombinace potravin výrazně ovlivňují zpracování potravy v zažívacím traktu. Různé druhy potravin jsou totiž zpracovávány různými zažívacímy enzymy..
- BÍLKOVINY se začínají trávit v žaludku za pomoci kyselých
žaludečních šťáv.
- TUKY jsou rozkládány až v tenkém střevě v alkalickém
/zásaditém/ prostředí. V žaludku se chovají netečně
a neovlivnňují proces trávení ani bílkovin, ani škrobů.
- CUKRY /též škroby,sacharidy .../ se zpracovávají v tenkém
střevě a potřebují zásadité prostředí. V kyselém prostředí
podléhají cukry rychlému kvašení.
Co z toho pro nás plyne?
- BÍLKOVINA A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU
Bílkovina se štěpí v žaludku a tuk až v tenkém střevě.
- CUKRY A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU
Cukr ani tuk se nezpracovávají v žaludku, ale až v tenkém
střevě v alkalickém prostředí. Navíc pod vlivem různých
enzymů, takže se navzájem nijak neovlivňují.
- NEKOMBINOVAT ŠKROBY S BÍLKOVINAMI
(zde je jedna výjimka:jednoduché cukry s hydrolyzovanými -
štěpenými bílkovinami kombinovat lze).
Cukry musí čekat v žaludku, až se částečně natráví
bílkovina, což trvá řádově od 90 do 120 minut. Mezitím
však začnou kvasit.
- NEKOMBINOVAT ŠKROBY A „ KYSELÉ" OVOCE
V kyselém prostředí ŠKROB začne kvasit.
Jestliže současně konzumujete „klasickou smíšenou stravu"
ve velkém objemu obsahující všechny tři živiny, a ještě
k tomu nevhodně kuchyňsky upravované, musíte vždy trpět
zažívacími obtížemi. A to tím většími, čím větší k tomu
máte dispozice nebo čím jste starší.
Příklady vhodné kombinace potravin:
- BÍLKOVINA A ZELENINA (BEZ MAJONÉZY):
dušenou či spařenou zeleninu — s vařenou rybou nebo
s krevetami či humrem
totéž s kuřecím masem
čerstvá zelenina s vejcem a sýrem
vařená ryba nebo dušený králík s dušenou mrkví a cukínou
- BÍLKOVINA A KYSELÉ OVOCE:
míchané ovoce s ořechy
ovocný salát z kyselého jižního ovoce (ananas, kiwi, grep,
pomeranč) se sýrem nebo kuřecím masem
maso a syrová papája
- BÍLKOVINA A TUK:
dušená ryba zalitá trochou čerstvého másla
dušené kuře se zakysanou smetanou
- BÍLKOVINA, ZELENINA, TUK:
v podstatě jako v bodě A, kde je do salátu použit olej, na
dušenou zeleninu máslo a pod.
- BÍLKOVINA, TUK, KYS. OVOCE:
maso pečené s jablky, drůbež s dušenými pomeranči
pstruh s čerstvým máslem kapaný citronem
- ŠKROB A TUKY:
chléb s máslem — pečivo s máslem
brambory s máslem
- ŠKROB A ZELENINA:
brambory a dušená mrkev, bramborový salát bez majonézy
těstoviny se zeleninou
- ŠKROB, TUK A ZELENINA:
těstoviny se zeleninou a kečupem a olejem
Kombinace potravin a doporučení zde uvedená značně komplikují
systém příjmu stravy i formulaci jídelníčků. Po masitém
obědě si totiž nemůžete dát ovoce dříve než za dvě hodiny!
OVOCE SE MUSÍ JÍST NEJLÉPE ZCELA SAMOTNÉ.
Závěr:
JEZTE CO NEJJEDNODUŠEJI
NAUČTE SE SPRÁVNÉMU KOMBINOVÁNÍ
NEVYMÝŠLEJTE SLOŽITÉ RECEPTY
Pokud budete chtít jíst maso, jezte ho samotné a přitom
nepijte! Budete-li jíst k masu čerstvou zeleninu, tak
raději menší množství - předejte tak nadýmání. Nejlépe je
k masu jíst zeleninu dušenou či spařenou. Bude-li masa
hojně, snězte k němu papaju nebo po něm ananas (trávicí
enzymy!) anebo použijte zažívací enzymy, nejlépe Pepsin
HCl.
Máte-li přecitlivělý žaludek, jezte zeleninu krátce
dušenou, maso pouze dušené.
• Pamatujte, kombinace potravin výrazně ovlivňují zpracování potravy v zažívacím traktu.
Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!
Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví