Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Kombinace potravin


Michael Muselík


Kombinace potravin výrazně ovlivňují zpracování potravy v zažívacím traktu. Různé druhy potravin jsou totiž zpracovávány různými zažívacímy enzymy..


Co z toho pro nás plyne?

  1. BÍLKOVINA A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU
    Bílkovina se štěpí v žaludku a tuk až v tenkém střevě.
  2. CUKRY A TUK MOHOU BÝT KONZUMOVÁNY NAJEDNOU
    Cukr ani tuk se nezpracovávají v žaludku, ale až v tenkém střevě v alkalickém prostředí. Navíc pod vlivem různých enzymů, takže se navzájem nijak neovlivňují.
  3. NEKOMBINOVAT ŠKROBY S BÍLKOVINAMI
    (zde je jedna výjimka:jednoduché cukry s hydrolyzovanými - štěpenými bílkovinami kombinovat lze).

    Cukry musí čekat v žaludku, až se částečně natráví bílkovina, což trvá řádově od 90 do 120 minut. Mezitím však začnou kvasit.
  4. NEKOMBINOVAT ŠKROBY A „ KYSELÉ" OVOCE
    V kyselém prostředí ŠKROB začne kvasit.

Jestliže současně konzumujete „klasickou smíšenou stravu" ve velkém objemu obsahující všechny tři živiny, a ještě k tomu nevhodně kuchyňsky upravované, musíte vždy trpět zažívacími obtížemi. A to tím většími, čím větší k tomu máte dispozice nebo čím jste starší.

Příklady vhodné kombinace potravin:

  1. BÍLKOVINA A ZELENINA (BEZ MAJONÉZY):
    dušenou či spařenou zeleninu — s vařenou rybou nebo s krevetami či humrem
    totéž s kuřecím masem
    čerstvá zelenina s vejcem a sýrem
    vařená ryba nebo dušený králík s dušenou mrkví a cukínou
  2. BÍLKOVINA A KYSELÉ OVOCE:
    míchané ovoce s ořechy
    ovocný salát z kyselého jižního ovoce (ananas, kiwi, grep, pomeranč) se sýrem nebo kuřecím masem
    maso a syrová papája
  3. BÍLKOVINA A TUK:
    dušená ryba zalitá trochou čerstvého másla
    dušené kuře se zakysanou smetanou
  4. BÍLKOVINA, ZELENINA, TUK:
    v podstatě jako v bodě A, kde je do salátu použit olej, na dušenou zeleninu máslo a pod.
  5. BÍLKOVINA, TUK, KYS. OVOCE:
    maso pečené s jablky, drůbež s dušenými pomeranči
    pstruh s čerstvým máslem kapaný citronem
  6. ŠKROB A TUKY:
    chléb s máslem — pečivo s máslem
    brambory s máslem
  7. ŠKROB A ZELENINA:
    brambory a dušená mrkev, bramborový salát bez majonézy
    těstoviny se zeleninou
  8. ŠKROB, TUK A ZELENINA:
    těstoviny se zeleninou a kečupem a olejem

Kombinace potravin a doporučení zde uvedená značně komplikují systém příjmu stravy i formulaci jídelníčků. Po masitém obědě si totiž nemůžete dát ovoce dříve než za dvě hodiny!

OVOCE SE MUSÍ JÍST NEJLÉPE ZCELA SAMOTNÉ.

Závěr:

JEZTE CO NEJJEDNODUŠEJI

NAUČTE SE SPRÁVNÉMU KOMBINOVÁNÍ

NEVYMÝŠLEJTE SLOŽITÉ RECEPTY

Pokud budete chtít jíst maso, jezte ho samotné a přitom nepijte! Budete-li jíst k masu čerstvou zeleninu, tak raději menší množství - předejte tak nadýmání. Nejlépe je k masu jíst zeleninu dušenou či spařenou. Bude-li masa hojně, snězte k němu papaju nebo po něm ananas (trávicí enzymy!) anebo použijte zažívací enzymy, nejlépe Pepsin HCl.

Máte-li přecitlivělý žaludek, jezte zeleninu krátce dušenou, maso pouze dušené.

• Pamatujte, kombinace potravin výrazně ovlivňují zpracování potravy v zažívacím traktu.


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.