Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Kuže a opalování


Michael Muselík

Co bychom měli vědět o kůži

Hebká, do bronzova opálená pokožka je pro mnoho lidí symbolem zdraví a krásy. Ovšem i zde platí pravidlo: všeho s mírou! Málokdo asi tuší, jak význmanou roli hraje kuže v našem živote. Její celková plocha je 2m2 a je tudíž nejvetším lidským orgánem. Kuže není jen naším vnejším obalem a ochranou proti vnejším vlivum. Je také duležitým vylucovacím orgánem. Kuží se totiž vylucuje voda a nekteré škodliviny. Jsou v ní uložena telíska, pomocí nichž vnímáme teplo, tlak, bolest ... V neposlední rade se v kuži tvorí pusobením slunecního zárení vitamín D.

Rozumné opalování je tedy v každém prípade prospešné. Naopak prílišné slunení má následky opacné. Nedostatek slunce v nás vyvolává pocity únavy a deprese. Nadmerné slunení vede k predcasnému stárnutí kuže, ztráte prirozené vlhkosti a elasticity. A to je prícinou tvorby vrásek. Bohužel, velmi nepríjemným faktorem je skutecnost, že kuže má omezenou schopnost regenerace. Jinými slovy, veškerá poškození kuže a nešetrné zacházení se velmi težko napravují. Kožní problémy, se ovšem nemusí projevit okamžite, ale až po létech.

Obzvlášte nebezpecné je slunecní zárení pro citlivou detskou pokožku. Kojenci by prímému slunecnímu zárení nemeli být vystaveni vubec. U práve narozených detí se teprve tvorí prirozená ochrana proti UV zárení. Batolata by na slunci mela být maximálne 1 hodinu denne pri hrách a koupání. Tedy v žádném prípade ne tak, jak to deláme my dospelí - lehnout si a slunit se.

Kuže každého cloveka reaguje na slunecní paprsky individuálne. V zásade však rozdelujeme typy pokožky na IV druhy:

FototypNázevReakce kužeDélka slunení
Ivelmi citlivávždy zrudne, nikdy nehnedne5-10 minut
IIcitlivávždy zrudne, hnedne málo10-20 minut
IIInormálnínekdy zrudne, dobre hnedne20-30 minut
IVodolnánezrudne témer nikdy,
snadno hnedne
až 45 min

Zhnědnutí kuže je zpusobeno tvorbou kožního barviva malanimu, který je prirozeným ochranným filtrem, schopným pohltit nekteré složky slunecního zárení. Cím menší je schopnost tvorit melanin, tím vetší je riziko poškození kuže. Slunecní zárení samo o sobe není škodlivé. Nebezpecné je UV zárení, které obsahuje tri složky - typ A, typ B a typ C. Tyto paprsky pronikají do všech vrstev pokožky. Jsou filtrovány pouze v ozónové vrstve atmosféry, jejíž stav není zrovna ideální a velmi se mení. Zcervenání nás upozornuje, že jsme pobyt na slunci prehnali.

OCHRANA

Ochranné prípravky mužeme rozdelit do trí skupin:
  1. opalovací krémy
  2. prípravky po opalování
  3. doplnky výživy /predevším antioxidanty/

Opalovací krémy

Prípravky po opalování

Doplnky výživy /antioxidanty/

Tipy pro opalování:


Supertip


VHODNÉ DOPLŇKY VÝŽIVY


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.