Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Jak a co vařit? - díl V.
Čáry máry …


Michael Muselík

Nebojte, žádná kouzla. Jen vám chci nastínit další, méně známe možnosti, jak obohatiti svůj jídelníček. A pak že jen maso a salámy ...

# # #

Klaso je produkt, který vychází ze základní suroviny - obilné bílkoviny. Klaso je vhodné každého, neboť splňuje všechny nejpřísnější požadavky zdravé výživy. Jednou z hlavních předností Klasa je, že neobsahuje žádný cholesterol. To znamená, že je vhodný pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním, pro diabetiky i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Další předností je velmi rychlá a snadná úprava.

Prokládané brambory s klasem

Hlubší plech vymasti olejem a střídavě pokládej na plátky nakrájené brambory, klaso, cibuli a navrch znovu brambory. Obě vrstvy brambor ochuť uvedeným kořením, navrch pokapej olejem a ve vyhřáté troubě přikryté plechem peč asi 20 - 25 minut. Smíchej poslední 4 složky, odkryj plech a rovnoměrně polij po celém povrchu. Odkryté dopeč v troubě (asi 15 minut). (5 - 6 porcí)

Klaso na šťávě

Na oleji osmaž nakrájenou cibuli, přidej nakrájené klaso (podélně rozřízni na polovinu a příčně krájej na tenší plátky), koření (mimo majoránky) a společně smaž asi 3 minuty. Pak zasypej moukou, zamíchej. Za chvíli zalij vodou, převař, na mírném ohni vař 4 - 6 minut a dochuť majoránkou, podle potřeby solí. Hotové jídlo posyp nasekanou petrželovou natí. (3 - 4 porce)

Vídeňský klaso guláš

Na oleji osmaž cibuli, přidej nakrájenou papriku, kmín, rajský protlak a společně smaž. Zasypej moukou, zamíchej, přidej mletou papriku a zalij vodou, Rozmíchej a nech přejít varem, vař do požadovaného zhoustnutí, pak ochuť solčankou, solí, majoránkou a česnekem. Při podávání posyp na kolečka nakrájenou cibulí, obalenou v mouce a osmaženou na oleji. (4 porce)

Pečená klaso jehla

Na kovovou jehlu napichuj střídavě klaso, plátek cibule a plátek brambor. Posyp solčankou a opeč ze všech stran na oleji (pod pokličkou). (1 porce)

Jáhly se zeleninou

Jáhly 3krát spaříme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Odstavíme, přidáme olej, nastrouhanou syrovou kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek a všechno zamícháme. (Pro 4 osoby)

Jáhlová sekaná

Přísady zvlášť uvaříme, potom smícháme dohromady, přidáme vejce, obalujeme ve strouhance a smažíme. (Pro 4 osoby)

Jáhly s jablky

Jáhly 3krát spaříme a potom uvaříme v sójovém mléku, mírně osoleném. Přidáme syrová strouhaná jablka, kokos, osladíme medem, omastíme olejem a všechno zamícháme. (Pro 4 osoby)

Jáhly se sójovým masem

Smícháme s uvařeným sójovým masem, krájenou kapií, utřeným česnekem a omastíme olejem. Ozdobíme petrželovou natí. (Pro 4 osoby)

To ještě není všechno??


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.