Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Tuky


Michael Muselík

Jsou tuky opravdu takovým strašákem jak se o nich mluví a píše? V dnešním povídání se Vám pokusím tuto problematiku alespoň zčásti poodhalit.

Je pravdou, že tuky jsou nejvýznamnějším zdrojem a současně i zásobárnou energie. To je však jen jedna funkce. Zastávají spoustu dalších důležitých rolí, o kterých se již tak nemluví. Organismus potřebuje tuky k dokonalému průběhu přeměny látek, ale především k dokonalé funkci VŠECH buněk. Z tuků a bílkovin se tvoří tzv. fosfolipidy, účastnící se stavby buněčné membrány. V neposlední řadě slouží tuk jako tepelná a mechanická izolace.

Na straně druhé ovšem nesmíme zapomínat na záporná rizika související s vysokým příjmem těchto výživových látek. A otevřeně můžeme říci, že příjem tuků je velmi vysoký a značně převyšuje potřeby našeho organismu. A přitom nadměrný příjem tuků je hlavní příčinou vzniku obezity, vysokého krevního tlaku, kardio-vaskulárních onemocnění a rakoviny tračníku. Souvisí však i s řadou dalších poruch.

Abychom mohli pochopit všechny vztahy a souvislosti, musíme vědět, jak tuk vstupuje do organismu a jak v něm působí.

Tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami. Ty se dělí na tři hlavní složky - nasycené, vícenasycené a nenasycené mastné kyseliny. První z nich se nacházejí především v živočišných produktech, včetně mléčných výrobků a tučného masa. Některé rostlinné produkty - kokosový, palmojádrový olej apod. - mají rovněž vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Vícenasycené mastné kyseliny jsou nejhojněji zastoupeny v kukuřičném, sojovém a slunečnicovém oleji. I některé rybí tuky mají vysoký obsah vícenasycených mastných kyselin. Nenasycené mastné kyseliny se nacházejí především v rostlinných a jádrových olejích, zvláště v olivovém a podzemnicovém.

Ačkoli většina potravin včetně některých potravin rostlinného původu obsahuje kombinaci všech tří mastných kyselin, jeden typ obvykle převládá. A podle tohoto dominantního typu jsou jednotlivé potraviny tříděny.

Pokračování …


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.