Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Kravské mléko Ano či Ne??


Michael Muselík

Tato otázka vyvolala mnoho diskusí nejen mezi lékaři a odborníky na výživu, ale i mezi laickou veřejností. Z dob minulých bohužel stále přežívají názory, jež již nejsou úplně pravdivé. Rád bych Vám ve světle nových poznatků ukázal i pohled jiný. Záleží pouze na Vás, zda jej přijmete zcela, zčásti nebo jej zavrhnete úplně. Myslím si, že byste měli být informováni o všech rizicích spojených s konzumací mléka a mléčných výrobků.

  1. Mléko jako zdroj bílkovin
    Mléko obsahuje bílkovinu nazývanou kasein. K jejímu zpracování je zapotřebí žaludeční enzym laktáza. Ten rozkládá laktózu na glukózu a galaktózu. Při jeho nedostatku nebo nepřítomnosti se laktóza nemůže štěpit ani vstřebávat a do spodní části tenkého střeva se dostává nerozložena. Tam zahnívá a kvasí. Prvními varovnými příznaky mohou být křeče a nadýmání. Tento specifický enzym se však u dospělé populace vyskytuje v nedostatečném množství a v závislosti na věku se jeho množství dokonce snižuje. Některým národům (Asiati, Indiáni a většina černochů) laktóza zcela chybí. Pouze u lidí kavkazské národnosti schopnost štěpit laktózu zůstáva zachována i v dospělém věku.
  2. Mléko jako zdroj vitamínů a minerálů
    Je pravdou, že kravské mléko obsahuje především vápník a vitamín A. Obojí lze však dodávat velmi výhodně mnoha jinými potravinami, ve kterých nejsou obsaženy nepříznivé mléčné složky. Vápník především v kapustě, zelí, luštěninách. Vitamín A v zelené listové zelenině, mrkvi apod. Krom toho vysoké množství vápíku způsobuje vylučování hořčíku. Oba dva minerály musí být přijímány v poměru 2:1. Pokud je tento poměr narušen jedním prvkem, dochází k nedostatku prvku druhého.
  3. Mléko jako zdroj energie
    Mléčný tuk obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin a pouze mizivé množství nenasycených mastných kyselin. Jejich poměr je v mléce 1:12, zatímco pro zdraví je optimální poměr 1:1 až 1:2. Je vědecky prokázáno, že mléčný tuk přispívá ke zvyšování cholesterolu v krvi a podílí se tak na vývoji aterosklerózy cév a na vzniku srdečně cévních onemocnění..
  4. Další fakta
    Konzumujeme-li mléko a mléčné výrobky často, vede to k zahlenění organismu, vzniku nežádoucích tukových vrstev kolem důležitých měkkých tkání a orgánů. Některé nové výzkumy dokonce zjistily, že některé mléčné složky zabraňují využití vápníku a nepřímo se mohou podílet na odvápnění kostí. Sýry především tvrdé zůstávájí v organismu ve formě usazeného nasyceného tuku, především v játrech a ledvinách až po dobu 7 let. Jogurty, kefíry a jiné zakysané, ovšem neslazené mléčné výrobky jsou vhodnější než mléko. Obsah laktózy je výrobním procesem těchto výrobků snížen. Živé jogurty dokonce obsahují určité množství onoho nutného enzymu-laktázy. V neposlední řadě enzymy a bakterie obsažené v těchto formách mléka pomáhají k lepšímu trávení.
  5. Závěr
    Mnoho odborníků tvrdí a spousta vědeckých studií dokazuje, že mléko stojí za takovými onemocněními jako jsou zažívací potíže, astma, alergie, artritidy, anémie a srdeční nemoci; je rozhodujícím faktorem při zácpě, chronické únavě, bolestech hlavy, svalových křečích, obezitě, alergiích a srdečních problémech.

Pozn. autora:
Existuje několik názorů a pohledů na tuto velmi složitou tématiku. Já jsem se plně ztotožnil s výše uvedeným. Vycházím nejen z oficiálních poznatků a lékařských studií, ale především z vlastní zkušenosti. Vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku mi pomohlo mírnit mé zdravotní problémy. Opakuji Je to pouze můj názor vycházející z vlastní zkušenosti, opírající se o vědecké poznatky a studie. Viz. např. výživa a krevní skupiny a Problémy s konzumací mléka

Další velmi zajímavé odkazy o mléce

Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.