Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Proč je tak těžké zhubnout? Existuje řešení?
N O V É


autor: MUDr. Milica Živkovič
reagujte na článek


Snížení tělesné hmotnosti může být velmi obtížným a bolestivým úkolem. Čím jste starší, tím je to obtížnější. Hlavním důvodem, proč 98 ze 100 lidí, kteří drží dietu, neuspěje, je fakt, že jejich dieta opomíjí lidskou fyziologii.

Konkrétně, když snížíte příjem potravy na více jak tři dny za sebou (u přísné diety), vaše tělo to omylem považuje za signál, že strádáte hladem a automaticky sníží váš metabolismus, aby udrželo co nejvíce tuku. Tím se značně ztíží úsilí o snížení tělesné hmotnosti. Kromě toho, když přestanete s dietou, váš metabolismus je natolik zpomalený, že cokoliv nad polovinu obvyklé dávky jídla (před zahájením diety) může přivodit nový přírůstek hmotnosti. Tento jev se nazývá “jojo efekt”.

Někdy zde hrají roli emoce. Problémy s řízením hmotnosti mohou vyplývat z malého sebehodnocení nebo pocitu neschopnosti. Pokud cítíte, že vaše problémy s hmotností by mohly být hluboce zakořeněny v emoční oblasti, zvažte přiměřená opatření pro řešení tohoto problému.

Jiným obecným problémem je přijímání nereálných cílů nebo snaha o tvar těla, kterého je nemožné dosáhnout v důsledku genetického tvaru. Cíle, které si kladete pro snížení hmotnosti, musí být reálné a vycházet z typu postavy.

Dieta nebo “vylepšení kuchyně”

Existují jídla, která můžeme jíst, a strava, které se musíme při své snaze o kontrolu obvodu pasu vyvarovat. Netučné bílkoviny, ovoce, zelenina, cereálie podle naší genetické výbavy reprezentované naší krevní skupinou mohou napomoci zvýšit tempo látkové přeměny.

Cvičení

Cvičení nejen spaluje kalorie, ale zrychluje i náš metabolismus, takže pokračujeme ve spalování kalorií, i když cvičit přestaneme. Cvičení tak reguluje hladinu cukru v krvi, který nám dává víc energie a pocit svěžesti. Energická chůze klidným tempem po dobu 40 minut je pro většinu lidí ideálním cvičením. Ostatní aktivity jako jízda na kole, plavání, vodní aerobic jsou rovněž vynikající, pokud se pravidelně opakují – nejméně 3x v týdnu.

Nutriční doplňky

Nutriční doplňky se mohou stát velkou pomocí pro mnoho lidí, kteří se snaží regulovat svoji tělesnou hmotnost, a především pro ty, kteří cvičí, hledají vhodný jídelníček a kladou si při hubnutí reálné cíle. Vědci zjistili, že pokud někdo hubne, může se jeho rychlost metabolismu (rychlost, s níž tělo spaluje kalorie) snížit. A to je důvod, proč někteří narážejí na překážku: po určitém období úbytku hmotnosti (tuku) je za několik týdnů tento postup nulový.

Je to tím, že jejich těla spalují stále méně kalorií. Aby úbytek tuku pokračoval, potřebují omezit přísun potravy na hodnotu, která není dostačující a pravděpodobně zapříčiní i úbytek svalové tkáně. Dobrou zprávou je, že řádné cvičení pomáhá udržovat svalovou tkáň, když pomáhá vytvořit energetický deficit, a tím nutí tělo spolehnout se na tuk uložený v těle jako palivo. A uvedené důkazy naznačují, že užití některých potravinových doplňků může rovněž pomoci posílit tempo látkové výměny. Některé komplexní přípravky na snížení hmotnosti mohou celý proces usnadnit. Jedním z nich je např. CaliVita XenaForm.

Mějte prosím na paměti: tento výrobek obsahuje kofein a salicin (přechůdce aspirinu). Neměli by jej užívat jedinci, kteří si přejí tyto přísady vyřadit ze své diety. Není také určen pro mladistvé do 18 let. Nepoužívejte jej v těhotenství a při kojení. Před použitím se poraďte s lékařem.

Z mých dosavadních zkušeností se jeví použití XenaFormu velmi vhodné pro ty z nás, kteří opravdu mají zájem snížit svoji hmotnost a ze zdravotních důvodů jej mohou užívat. Mimo jiné dodává dostatek energie pro tělesný pohyb. Jeho složení je úžasné a zajišťuje nám všechny složky potřebné při snižování hmotnosti.

# Doplňky výživy Calivita pro podporu hubnutí

Velice důležitý je výpočet denního energetického příjmu a výdeje. Výpočet denního energetického příjmu: U všeho, co sníte, si zaznamenávejte množství kalorií. Každý den zvažte jídlo, které sníte. Nestačí odhad. Sledujte také údaje na výrobcích, které konzumujete. Některé potraviny je mají uvedeny v kcal a jiné v kJ. 1 kcal = 4,19 kJ

Výpočet denního energetického výdeje:

Vzorec: Hmotnost v kg x 25 x koeficient aktivity

Koefic. pohybové aktivityPohybová aktivitaPřiklad
1,2velmi malásledování televize, řízení auta, úřední práce
1,5maláchůze do 4 km/hod., běžná práce na zahradě, domácí úklid, bowling
1,7středníJízda na kole 15 km/hod., těžší práce na zahradě, kondiční cvičení
1,8velkáJízda na kole 20 km/hod., plavání, spinning, běh 9 km/hod., těžší stavební práce
1,9velmi velkáJízda na kole nad 20 km/hod., běh nad 10 km/hod., závodně provozované sporty, velmi těžké manuální práce

Pokud je váš příjem a výdej vyrovnaný, zřejmě si udržíte tělesnou hmotnost. Správnou hmotnost zjistíme výpočtem tzv. Body Mass Indexu (BMI) podle násl. vzorce:

BMI = hmotnost [kg] / výška2 [m]

Ideální rozmezí BMI: 18,5 – 25
Nadváha: 25 – 30
Obezita: 30 a více

Pokud máte nadváhu nebo jste obézní, musíte snížit příjem a zvýšit výdej až do dosažení správných hodnot, a potom si hmotnost vyrovnaným příjmem a výdejem udržovat. Dávejte pozor, abyste omezením příjmu potravin neomezili příjem vlákniny (40-50g/den).

Produkty XenaForm nebo Slim Formula mají oproti jiným přípravkům na spalování tuků další funkce:

K zajištění správného fungování vašeho těla je zapotřebí denně přijmout kolem 90ti látek, tj. 60 minerálů, 16 vitaminů, 12 aminokyselin a 3 mastné kyseliny. Myslíte-li to se svým zdravým vážně, nezapomínejte na Vital dle vaší krevní skupiny, Senior Formula, Super Mega 50, Omega 3, Evening Primrose Oil a další produkty podle potřeb vašeho organismu.

Sama bojuji s nadváhou a patří to k mým těžším úkolům.

Důležité je vytrvat.

Z časopisu CaliNews, Listopad 2006


Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.