Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Jak a co vařit?
Základní postupy


Michael Muselík

Zde je několik málo nápadů pro Vaši inspiraci. Budete-li mít zájem o další, pište prosím na adresu redakce. Vaše dotazy či připomínky směřujte tamtéž. A nyní jdeme na to.


JÁHLY
Jáhly jsou prosná zrna zbavená tuhé slupky. Mají vysokou biologickou hodnotu. Nejprve jáhly dobře propereme pod tekoucí vodou a poté spaříme hrnkem vroucí vody. Jáhly zalejeme dvojnásobným množstvím vody a přivedeme k varu. Sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Až se pěna přestane tvořit, stáhneme oheň na minimum a přikryjeme pokličkou. Vhodné je použít rozptylovač ohně. Vaříme asi 10minut. Poté vypneme oheň a necháme dojít v páře zhruba 20-30 minut. Můžeme použít jako přílohu k zeleninovým či masitým jídlům.


POHANKA
Pohanka má po uvaření velmi osobitou chuť. Lze z ní připravit řadu jídel podobně jako z rýže. Při nákupu dejte raději přednost pohance světlé barvy, neboť ta není tepelně zpracována. Existuje ještě pohanka červeno-hnědé barvy, ta je ovšem zpracovávána tepelně. Na jeden hrnek pohanky použijeme 11/2 hrnku vody. Nejprve dáme vařit vodu. Do vroucí vody nasypeme pohanku a sbíráme z povrchu pěnu. Až se pěna přestane tvořit necháme ještě asi minutu vařit a poté hrnec sundáme z ohně. Ideální je vložit hrnec do peřin, či zabalit do deky a nechat ještě asi 30minut dojít v teple.


PŘÍRODNÍ SMAŽENÝ CELER
Z celeru nakrájíme asi 1cm silné plátky, jemně osolíme a osmahneme na oleji v troubě či na pánvi. Stejně tak lze použít u dýně, mrkve, keblubny apod.. Zelenina si tak uchová maximum svých přírodních vlastností. Velmi chutná je i brokolice pečená v troubě na oleji. Předtím ji ovšem ponořte na 2minuty do vroucí vody.


RYBA NA ZÁZVORU
Očištěnou rybu lehce posolíme a zasypeme trochou zázvoru. Na vymaštěný plech nasypeme hrst nakrájeného pórku a na něj položíme rybu. Pak pečeme do měkka v troubě.


JÁHELNÍK
Uvaříme hrnek jáhel, ale nesolíme. Do vymazaného a vysypaného pekáčku vrstvíme na sebe uvařené jáhly a postrouhaná jablka smíchaná s rozinkami a pokrájenými ořechy. Můžeme posypat skořicí. Pečeme 15 - 20minut v dobře vyhřáté troubě.

Další recepty pro vaše zdraví

Vaříme pro všechny krevní skupiny

Anebo se podívejte do Kuchařky pro krevní skupinu B


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení následujícího textu ...

Článek z ABC výživy http://abcvyzivy.cz. Tento server přináší aktuální informace z oblasti výživa a zdraví.
Využijte naši BEZPLATNOU poradenskou službu http://abcvyzivy.cz/poradna.htm.
Pro pravidelné informace si zaregistrujte odběr našeho zpravodaje mailto:jakjime@quick.cz?subject=SUBSCRIBE

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.