Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Jak a co vařit? - díl II.
Další inspirace pro vaše zdraví


Michael Muselík

V tomto díle se podíváme na další zajímavé pokrmy a neméně zajímavé suroviny pro přípravu našich jídel. Máte-li chuť zkusit něco nového a trošku experimentovat, zde naleznete inspiraci. Sdělte mi své poznatky, popř. další zajímavé recepty z vaší kuchyně.

# # #

Tofu patří mezi mnohoúčelovou potravinu. V Asii byla používána již před 2000 lety. Dnes je známá i v západním světě. Tofu se vyrábí rozemletím uvařených sojových bobů na sojové mléko, které se pak sráží nerostným syřidlem (síranem vápenatým).

Tofu můžete koupit ve prodejnách zdravé výživy nebo v supermarketech. Čerstvé tofu voní a má krásný bílý vzhled. Při koupi tofu si vždy překontrolujte dobu spotřeby. Tofu skladujte v lednici , nejlépe v čerstvé studené vodě. Vodu denně vyměňujte a spotřebujte maximálně do tří dnů. Tofu lze krájet na nudličky, kostky, strouhat, drobit nebo mixovat. Před smažením je vhodné plátky tofu položit na ubrousek a zatížit. Zbaví se tak přebytečné vody. Pokud potřebujeme tofu měkké, např. na krémy či pomazánky, dáme ho na 10 minut do vařící vody.

Tofu je velmi výživná potravina. Má vysoký obsah proteinů, málo tuků a sacharidů. Porce 100g tofu obsahuje asi 73kcal. Neobsahuje cholesterol.

TOFU SMAŽENICE (náhrada vaječné smaženice)

Nejjednodušší způsob , jak se seznámit s TOFU. Jde o bezcholesterolovou smaženici bez vajec.

Nakrájenou cibuli lehce podusíme na oleji, mícháme spolu s nakrájenou TOFU na kostičky, dochutíme sójovou omáčkou a oregánem, osolíme. Krátce osmažíme a podáváme jako klasickou smaženici s krajícem celozrnného chleba. Pokud při smažení přidáme špetku kurkumy , celá smaženice dostane ještě lákavější vzhled.

TOFU PŘEKVAPENÍ S PÓRKEM

TOFU, mrkev a kapustu nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka, zakapeme sójovou omáčkou a na oleji zprudka orestujeme. Přidáme kečup a mírně podlijeme vodou, krátce podusíme do poloměkka. TOFU a podušenou zeleninu zahustíme Solamylem, dochutíme mořskou solí a sójovou omáčkou. Příloha : vařené brambory.

TOFU S BANÁNEM

TOFU jemně nastrouháme a přidáme rozmačkané banány. Podáváme vychlazené.

TOFU ROLÁDA

Ze všech přísad uděláme hmotu – sekanou. Pak připravíme těsto na které použijeme:

Všechny přísady dobře zaděláme v těsto, které slabě rozválíme a na něj dáme sekanou. Srolujeme a dáme péci 35 – 45 minut při 200° C. Můžeme použít i listové těsto.

Další inspirace pro vaši kuchyni

A nebo že by další inspirace v knize PRŮVODCE PO KREVNÍCH SKUPINÁCH aneb štíhlí a zdraví podle své krve?


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.