Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Jak a co vařit? - díl III.
Co jsme ještě nevařili?


Michael Muselík

Už jste něco uvařili. Jak vám to chutnalo? Napište mi své postřehy a zkušenosti

# # #

Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Pšenice obsahuje asi 10% bílkovin. Seitan lze upravovat stejně jako maso, jen doba úpravy je kratší. V obchodech se zdravou výživou lze koupit již hotový seitan - natural, seitanové karbenátky, řízky, nebo seitan zavařený ve sklenicích. Jeho rychlou přípravu oceníte zvláště v době dovolených. Seitan bychom měli zařazovat do jídelníčku 1x týdně v létě, a 2-3x týdně v zimním období.

Seitanové plátky na zázvoru

směs:

Cibuli nahrubo pokrájíme - podélně, plátky seitanu pokrájíme na kousky. Na oleji osmažíme cibuli do sklovita, přidáme seitan prohřejeme a zalijeme směsí sojové omáčky, maizeny a zázvoru. Lze přidat i trochu drceného kmínu nebo vegety. Vaříme asi 5 minut.

Seitan jako Čína

Seitan special nakrájíme na nudličky. Na oleji osmahneme zeleninu dle libosti, např. pórek, cibuli, papriky, žampióny, mrkev. Koření lze použít také dle chuti jako na čínu. Seitanové nudličky se zeleninou prohřejeme a zalijeme zředěnou sojovou omáčkou s maizenou, povaříme. Podává se s rýží i brambory.

Seitan natural guláš

Seitan nakrájíme na kostky. Osmahneme cibuli, přidáme houby nebo mrkev. Přidáme seitan, dle chuti okořeníme kmínem, majoránkou, sojovou omáčkou. Zahustit, podávat s rýží i jinou přílohou.

Přírodní tofu smažené

Z tofu vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme na kostičky. Ty pak dáme do misky a zalijeme vodou se sojovou omáčkou a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a jeden stroužek nasekaného česneku. Necháme několik hodin proležet, pak necháme okapat a fritujeme nebo smažíme ve větším množství oleje. Zlatavé kostičky přimícháme do vař. rýže se zeleninou (hrášek, mrkev, kukuřice apod.), zdobíme zeleným pórkem. Tofu kostičky místo smažení můžeme povařit v nálevu 8-15 min.

Tofu - sladký krém pro děti

300-400g tofu povaříme se špetkou soli. Potom přidáme 2 šálky nastrouhaných jablek, 1/2 šálku povařených rozinek (se špetkou soli), trošku citrónové šťávy, oříškové máslo nebo opražené nastrouhané lískové oříšky, na špičku nože skořice, může se přidat i ječný slad (sladěnka). Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém je vhodný na lívanečky, omelety ap

Salát z tofu s brokolicí

Rozmačkáme přírodní tofu. Na osmahnutou cibuli nastrouháme uzené tofu, přidáme vařenou brokolici nebo můžeme dá petrželku nebo pórek.

A co nás ještě dále čeká??

A co takhle rady a informace přímo z kuchymě RNDr. Petra Fořta, CSc. předního odborníka na výživu?


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.