Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Jak a co vařit? - díl IV.
Co si ještě uvaříme?


Michael Muselík

Další nápady pro váš jídelníček. Vyzkoušejte něco nového a zjistíte, že nejen maso musí být základem našeho jídelníčku.

# # #

Tempeh se připravuje ze sójových bobů přídáním bakteriální kultury Bakteri rhyzopus oryzae. Výsledkem fermentace je sójový sýr se šedomodrou ušlechtilou plísní. Je ceněn pro vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, vápníku, fosforu, železa a vitamínu B12, jenž vzniká díky činnosti bakterií.

Je velmi lehce stravitelný a vhodný pro děti a sportovce, i pro pacienty s trávícími problémy, pro rekonvalescenty. Je ideální náhradou masa, vajec a sýrů. Neobsahuje žádný cholesterol a je nízkotučný. Pro svůj obsah 157 kalorií ve 100 gramech může být zařazen do všech redukčních diet. Je k dostání jako klasický neupravovaný, či smažený a uzený. Chuťově je výborný a jistě se stane oblíbeným pokrmem.

Tempeh smažený se zelím

Přírodní tempeh - rozkrojit kostku na půl, pak na plátky 2mm silné. Ofritovat do zlatova - křupava. Na pánvi osmahneme cibuli krájenou na plátky, přidáme kysané zelí. Povaříme, přimícháme smaž. tempeh, dochutíme sojovou omáčkou. Příloha - rýže.

Tempeh s mrkví

Přírodní tempeh rozkrájíme podélně na dvakrát a na plátky asi 2-3 mm silné, ofritujeme do zlatova. Na pánvi osmahneme mrkev nakrájenou na kousky, na osmaženou cibuli přidáme smažený tempeh, mrkev, rozinky, arašídy, pórek nebo čínské zelí. Prohřejeme, zalijeme zálivkou dle chuti: voda, sojová omáčka, jablečný koncentrát, pálivá paprika, maizena. Provaříme. Podáváme s rýží, brambory, kaší.

Prejt ze sójového granulátu

Sójový granulát povaříme 5 minut v osolené vodě. Zcedíme. Cibuli nakrájíme na kostičky, krátce osmahneme na oleji, přidáme Tebi, Solčanku a sójový granulát. Ochutíme prolisovaným česnekem a posypeme nakrájenou pažitkou. (Pro 4 osoby)

Řízky ze sójových plátků - Kuřecí medailonky

Sójové plátky povaříme v osoleném a Solčankou okořeněném nálevu půl hodiny. Vytlačíme vodu, obalíme je a osmažíme na oleji. (Pro 4 osoby)

Pekingské maso se žampiony

Pekingské sójové maso povaříme 15 minut v osoleném a Solčankou okořeněném nálevu. Zcedíme. Žampiony nakrájíme a podusíme s nakrájenou cibulí, Solčankou a kmínem na oleji. Nakonec vše smícháme dohromady a přidáme sójovou omáčku a hořčici. (Pro 4 osoby)

Čím se ještě necháme překvapit??


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.