Články ABC výživy

ÚVOD · INFORMACE · SLUŽBY · VÝROBKY · 
Informace > Články >

Přehled trávení jednotlivých živin


Michael Muselík

Složené cukry (polysacharidy, škroby) se začínají trávit již v ústech ptyalinem slin na dextriny a maltózu. Poněvadž sousto setrvá v ústech Jen krátkou dobu, nemá toto trávení valný význam. Většina cukrů se rozkládá až v tenkém střevě účinkem amyláz pankreatické a střevní šťávy na jednoduché cukry, hlavně glukózu. Trávení požitých škrobů závisí především na pankreatické amyláze. Člověk může strávit za 24 hodin až 2 kg škrobu.

Trávení bílkovin je značně složité. Začíná v žaludku hydrolýzou pepsinem (za přítomností chlorovodíkové kyseliny) na albumózy a peptony. Pokračuje v tenkém střevě, kde se albumózy a peptony štěpí trypsinem pankreatické šťávy na peptidy. Trávení peptidů dokončují enzymy střevní šťávy až na jednotlivé aminokyseliny. Nezbytnou podmínkou trávení bílkovin je jejich předchozí denaturace, která se děje úpravou jídel vařením a pečením nebo účinkem kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Za 24 hodin jsme schopni strávit 350 g bílkovin.

Trávení tuků nastává až v tenkém střevě, prakticky pouze účinkem pankreatické šťávy (enzymu lipázy) za přítomnosti žluči, která nerozpustné tuky emulguje. Tuky se štěpí na glycerol a mastné kyseliny. Za 24 hodin můžeme strávit 400 g tuků.


Související články
Trávení
výživa a krevní skupiny
Jak jíme
Výživa dětí


VHODNÉ DOPLŇKY VÝŽIVY


Autor využívá moudrost orientální medicíny, kterou se snaží skloubit s nejnovějšími vědeckými poznatky o výživě podle krevních skupin. To vše aplikuje do současných podmínek. Může být výživa i naším lékem? Jděte na ABC výživy http://abcvyzivy.cz a zjistěte to!

Tento článek je možno VOLNĚ publikovat, tisknout, kopírovat či jinak distribuovat. Podmínkou je vložení odkazu -> ABC výživy http://abcvyzivy.cz váš průvodce a rádce pro zdraví

Michael Muselík, ©2001-2024

 


Tento web ABC výživy Vám přináší praktické rady, tipy a informace, jak zdravá výživa prospívá našemu zdraví. Sami se přesvěčte, co Vám prospěje.